10 yıllık emeğimiz boşa gitti

BEYŞEHİR - Beyşehir-Isparta Karayolu’nun 9.kilometresinde Çiftlik Mahallesi’nde bulunan trafo merkezinin çevresinde beton istinad duvarı yapımı için başlatılan çalışmaların ardından dökülen toprak harfiyatın yol kenarındaki ağaçlara zarar verdiği iddiası, yetkilileri harekete geçirdi.
        Çoğunluğu orman ve badem ağacı olan 10 yaşındaki fidanlara kepçe tarafından yürütülen çalışmalarla üzerine hafriyat dökülmek suretiyle zarar verildiğini öne süren mahalle sakinleri, 10 yıllık emeklerinin zayi olduğunu iddia ederek ilgililere tepki gösterdi.
        Trafo merkezinde yaşandığı iddia edilen hırsızlık olayları üzerine önlem amacıyla  çevresindeki tel örgülerin kaldırılarak yerine daha güvenlikli yüksek beton duvarlar yapılması kararı alınmasının ardından başlatılan çalışmalar üzerine harekete geçen Çiftlik Mahallesi Muhtarı Mehmet Erdoğan’ın Beyşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ile İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne yaptığı başvuru üzerine inceleme başlatıldı.
        Beyşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Bilal Köklü ile İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden görevlendirilen bir ziraat mühendisi zarar gördüğü belirtilen fidanlar ile çevresinde inceleme ve tesbit yaparak tutanak tanzim etti. 
         Köklü, gazetecilere yaptığı açıklamada,  TEİAŞ’a ait Beyşehir Trafo Merkezi’nin çevresinde istinad duvarı çalışması yapılırken dikili olan ağaçlara zarar verildiği iddiası üzerine tesbit çalışması yaptıklarını belirterek, “Belediyemizce durum tesbiti yapmak için buraya geldik. Şu anki yaptığımız çalışmada 73’ü orman, 103’ü badem ağacı olmak üzere toplam 176 ağaç tesbit ettik. Tesbitlerimizi tutanağa geçirerek, ilgili birimlerimize teslim etmek suretiyle gerekli işlemler yapılacak”dedi.
         Çiftlik Mahallesi Muhtarı Mehmet Erdoğan ise, yaptığı açıklamada, yerleşim merkezi köy statüsünde iken 10 yıl önce diktikleri orman ve badem ağaçlarına yapılan çalışmalarla zarar verildiğini öne sürdü. On yıllık emeğin boşa gittiğini ve yapılan bu çalışma hakkında mahalle muhtarlığı olarak ne kendilerine ne de belediyeye haber verilmediğini savunan Erdoğan, “Ağaçların büyük bölümü zayi olmuş, kepçe dibinden sökmüş,bazılarını kırmış.Biz bu ağaçları köy iken muhtarlık olarak dikmiştik. Burada TEİAŞ’ın daha önce tel duvarı vardı, yerine beton duvar yapacaklarmış. Bizlere mühendisi, müteahhidi herhangi bir bilgi vermeden çalışmayı başlatmış.
         Trafonun çevresinde, boyca daha büyük olan kendi diktikleri meyve ağaçlarına zarar vermemişler ama bizim köy olarak diktiğimiz 10 yaşındaki ağaçlara zarar vermişler.10 yıllık emeği, bir çırpıda silip süpürmüşler.Biz on yılda bu fidanları bu hale getirdik. Elma, armut ağacını biz 3 yılda o şekle getiririz, kendilerininkine zarar yok, Çiftlik Mahallesininkine zarar var.Üzerine hafriyatla bastırılmış, yarısı da hafriyatın altlarında kalmış, daha yüksek olanları görülüyor, ama yüksek olmayan ağaçlar altta kaldığı için görünmüyor”dedi.
          Mahalle sakinlerinin diktikleri ağaçlara zarar verilmesi üzerine ilgili kurumlara müracaat ettiklerini ve tesbit yaptırmak amacıyla yetkilileri bölgeye getirdiklerini aktaran Erdoğan, “Yaşanan durumla ilgili resmi şikayette bulunacağız. Çünkü, burada on yıllık emeğimiz var. Ağaçları biz gider, kaymakamlığımızdan, ormandan temin ederiz fakat burada asıl olan üzüldüğümüz, boşa giden 10 yıllık emektir.”diye konuştu.
         Mahalle sakinlerinden emekli öğretmen Mustafa Küçükakça, trafo merkezinin dışındaki yol kenarında dikilen ağaçlarda 10 yıllık büyük bir emeğinin sözkonusu olduğunu vurgulayarak, kendisi gibi mahalle sakinlerinden birçok kişinin bu fidanların yetişmesinde katkısı olduğunu söyledi.
          Trafo merkezinde yaşanan hırsızlık olayı üzerine tel örgüyle çevrilen duvarın yenilenmesi amacıyla başlatılan çalışmaların diktikleri ve emek verdikleri çok sayıda ağaca zarar verdiğini öne süren Küçükakça, “Bu çalışma başlatılırken ne muhtarımız, ne ihtiyar heyetimiz ne de belediyeye haber verilmemiş. Görüyorsunuz ağaçlarımızın halini. Üzerine hafriyat dökülmüş, çoğu altında kalmış. Harfiyatın altında her iki metrede bir sedir ağacı var, iç tarafta badem ve diğer karışık ağaçlar var. Bazıları dışarıda, bazıları toprağın altında kalmış. Bunları görünce ağlayasım geliyor.Hala da çalışma devam ediyor, diğer ağaçların da ayakta kalma şanslarının olduğunu düşünmüyorum. Burada daha çalışma yapılacak, beton atılacak, hafriyatı alacaklar, tekrar hafriyat gelecek, beton makineleri gelecek, bunlar sonucunda burada bir tane ağaç kalacağını düşünmüyorum. Buradan yetkililere suç duyurusunda bulunuyorum.”dedi.
       Mahalle sakinlerinden Mustafa Kemal Erdoğan ise, “Görünen köy kılavuz istemez. Burada çok emeğimiz vardı. Kepçe gelmiş hepsini halletmiş. Neden yaptınız, dedik; ‘zaten küçüktü bunlar’ diyorlar. Kendilerinin ağaçlarına ise, ‘büyüktü, mecbur kaldık bu tarafa attık’ diyorlar. Verilen onca emeğe yazık oldu.” diye konuştu. 



Diğer Fotoğraflar