Belde eski belediye başkanı, doğduğu toprakların tarihini yazdı

BEYŞEHİR - Beyşehir ilçesinin belde statüsünde bulunduğu dönemde bir süre belediye başkanlığını yapan 80 yaşındaki evli ve üç çocuk babası Ömer Tural'ın, doğduğu topraklar olan Huğlu Mahallesi'nin yıllar önce kaleme aldığı tarihine ilişkin bilgiler, günümüzde kitap haline dönüştürüldü.

Huğlu Kültür ve Dayanışma Derneği'nin öncülüğünde, Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi ve Huğlu Mahallesi Muhtarlığı'nın da destek ve katkılarıyla yayımlanan eser, 151 sayfadan oluşuyor. Kitapta, Huğlu'nun çok yönlü tarihi, kültür ve sanayisi ve zirai coğrafyasına ait bilgilere yer veriliyor.

1978-1979 yıllara arasında Huğlu Belde Belediye Başkanlığı görevini yürütürken 12 Eylül ihtilali döneminde bu görevine veda eden Tural, 50 yıllık bir araştırmanın ardından süren yoğun bir çalışma ve mesai sonrasında eserini tamamladı.

Tural, basımı tamamlanan kitabının önsözünde kitabına ilişkin olarak, "1960 yılından itibaren not almaya başlanılan ve 2005 yılında tamamlanan bu eser, okurlara sunulmak için 'Huğlu' hakkında bilgisi olan büyüklerimizin, alimlerin ve bilginlerin her türlü bilgilerinden dikkatli bir şekilde faydalanılarak hazırlanmıştır" cümleleriyle başlayan sözlerini şu şekilde sürdürüyor:

"Doğup büyüdüğümüz bu güzelim Huğlu'muzu yeterince tanıtamadığımızın üzüntüsünü yaşadık. Böylece, Huğlu aşkını, sevgisini, tutkusunu ve tarihi özelliklerini yazmak istedik. Doğru ve gerekli olanı bu kitapta vermeye çalıştık. Huğlu'ya ait bulabildiğimiz bütün belge ve kaynakları bu eserde bulacaksınız. Zamanında atalarımızın bu topraklara Orta Asya'dan-Horasandan nasıl geldiklerini, atalarımızın, Huğlu'da ilim, bilim, kültür sanat emeğini ve değerini izah etmek ve faydalı olmak için yıllarca nasıl çalıştıklarını bu kitapta bulacaksınız."

KİTABIN SATIŞINDAN ELDE EDİLECEK GELİRİ DE DERNEĞE BAĞIŞLADI

Öte yandan, Huğlu ile ilgili yayınlanmış ilk eser olma özelliğini taşıyan "Huğlu Tarihi" adlı kitabı 25 liradan satışa sunan Tural, satışından elde edilecek gelirini de Huğlu Kültür ve Dayanışma Derneği'ne bağışladı.

Huğlu Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada ise şunlar kaydedildi:

"Gelecek nesillerimizi aydınlatacak, bundan sonra Huğlumuz ile ilgili yapılacak tüm edebi çalışmalara ışık tutacak bu eseri, 50 yılı aşkın birikimiyle bizlere aktaran ve kitabın satışından elde edilecek tüm geliri derneğimize bağışlayan değerli büyüğümüz yazar Ömer Tural'a, kitabın düzenlenmesine ve basılmasına vesile olan Çanakkale 18 Mart Üniversitesi doktora öğrencisi Hemşerimiz Kamile Manav Hanımefendi ve SÜ Huğlu Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Sayın Ahmet Demirci Hocamıza, tüm bu süreçte desteklerini esirgemeyen Mahalle Muhtarımız Sayın Mehmet Harman ve Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi Başkanımız Sayın Naci Tanık'a, kitabın basımında maddi ve manevi desteğini esirgemeyen yazarımızın torunu Sayın Muzaffer Taşdelen'e teşekkürü bir borç biliriz."