Beyşehir’de “Bağırmayan Anneler” Konferansı

BEYŞEHİR - Beyşehir Belediyesi, Padagog ve Eğitimci Yazar Hatice Kübra Tongar’ı Beyşehirli annelerle buluşturdu.

         Beyşehir Belediyesi Kültür ve Yaşam Merkezi’nde düzenlenen “bağırmayan anneler” konulu konferansa katılan Tongar, anne ve anne adaylarına altın değerinde öğütler verdi. Tongar, “Bağırmayan annelik dediğimde bana diyorlar ki; ‘Yeni yeni işler çıkarma karşımıza. Daha dönülmeme noktasına yeni geliyoruz, niye bağırmayacağım?’ Hani, ‘pedagojik şeylerle uğraştırma bizi’ diyen anneler oluyor. Ben de diyorum ki; bağırmayan anneleri ben yeni çıkarmıyorum. Bunun ispatı da şu; sizi bin 400’lü yılların taa öncesine götüreyim. Taha Suresi 44.ayette Allah-ü Teala buyuruyor ki; ‘O’na yumuşak söz söyleyin, belki düşünür veya saygı duyar” diyerek ayet meallerinden örnekler verdi.

ÇOCUKLARINIZA KARŞI YUMUŞAK SÖZLÜ OLUN

       Günümüz annelerinin temel sıkıntısının çocuklarının söz dinlememesi olduğunu dile getiren Tongar, şu tavsiyede bulundu: “Bu zamanların ve bizlerin de temel sıkıntısı bu değil mi arkadaşlar; ‘Çocuklar bizi dinlemiyor. 40 sefer söylüyorum anne mi konuşuyor, baba mı konuşuyor, çocuğun umurunda değil. Buradan giriyor, buradan çıkıyor.’ Saygı duysun istemiyor muyuz, en çok da bunlardan dertlenmiyor muyuz? O zaman formülün başına döndüğümüz yerde, neden bu çocuklarda tesir oluşturamıyoruz. Oluşturmanın yolu en başta dediğim gibi yumuşak söz söylemektir arkadaşlar.”

         Kadınların ilgi gösterdiği programda, çocuk eğitiminin nasıl olması gerektiği konusunda da örnekler vererek sunumunu yapan Tongar, ebeveynlerin genelde çocuk yetiştirmenin zahmetli bölümlerini, zor taraflarını görmeyi tercih ettiğini dile getirdi. Tongar, çocuk yetiştirirken keyif, eğlence, mutluluk, tefekkür görmek gerektiğini anlatırken, toplum olarak bu konuda da batıyı örnek almaya çalıştıklarını söyledi.  Tongar, karşılaştığı olaylardan örnekler de sunarken, Peygamber Efendimizin dediği gibi ‘Çocuklarla çocuklaşın’ sözünün önemine vurgu yaptı. Tongar, “Bu davranış sadece çocuklar için değil, anne ve baba için de önem taşıyor. Olaylara çocukların baktığı pencereden bakıp keyif almaya, öğrenebilmeye ihtiyacımız var. Çocuk eğitimini bu yüzden doğru yere oturtmalıyız. İnsan gibi insan yetiştirmek, insani özelliklerini kaybetmemiş nesiller yetişmeye özen göstermeliyiz. Mevcut eğitim sistemi içerisinde zorlandığımız doğrudur. Derslerde düşüş yok ise sıkıntı yokmuş sanılıyor. Bizler sürekli çalışan değil, insanca çalışıp başarıyı yakalamış nesiller yetiştirmeliyiz. Sınavlarda başarılı olup, arkadaşı yere düştüğünde elinden tutup kaldırmıyorsa hiçbir anlamı yok. Bu yüzden çok sağlam bir kaynağı kendimize düstur edinmeliyiz. O da Kur’an-ı Kerim’dir” dedi.

          Din ile bilimin ayrı olduğunu düşünmenin çok yanlış olduğunu vurgulayan Tongar, dinin sadece ibadet olmadığını, hayatı güzelleştiren bir yapı olduğunu ifade etti. ‘Elalem ne der?’ sorusu yerine ‘Allah nasıl anne olmamı istiyor?’ sorusu sorarak doğruya ulaşılacağını anlatan Tongar, çocuk yetiştirilmesinden beslenmesine, bakımından eğitimine kadar birçok konuda ailelere nasihatlerde bulundu.

        Konferansın sonunda Tongar’a günün anısına Beyşehir’i yansıtan bir duvar saati hediye edildi. Tongar’a hediyesini AK Parti Kadın Kolları Başkanı Emine Kaya verdi.