Beyşehir’de Kop İle Küçükbaş Hayvan Refahı Artıyor
BEYŞEHİR - Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın bölge hayvancılığının gelişimine katkıda bulunmak ve hayvan refahını artırmak için hazırladığı projelere bir yenisi Beyşehir ilçesinde eklendi.
Beyşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve KOP Kalkınma Bölge İdaresi Başkanlığı tarafından kabul edilen “Beyşehir’de KOP ile küçükbaş hayvan refahı artıyor” adlı projenin hayata geçirilmesinin ardından aynı zamanda istenilen her alana taşınabilir 18 portatif ağıl, Konya’nın küçükbaş yetiştiriciliğinde önemli merkezlerinden Beyşehir’de yaşayan ve başvuruda bulunan küçükbaş hayvan yetiştiricilerine teslim edildi.
1 MİLYONLUK PROJE…
Portatif barınaklar, ilçenin farklı mahallelerinde kurulumları yapılarak küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin istifadesine sunuldu.
Beyşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Kaya, kurum olarak bu yıl yapmış oldukları projelerden bir tanesini daha hayata geçiriyor olmanın mutluluğunu küçükbaş hayvan yetiştiricileri ile birlikte yaşadıklarını ifade ederek, “Projemizin değeri 1 milyon lira civarında. Bu kapsamda ilçemize gelen portatif barınakların hepsini de 18 küçükbaş hayvan yetiştiricimize teslim etmiş bulunuyoruz. Geçen sene hazırladığımız bu projemizi KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığımıza sunmuştuk. Onlar da sağolsunlar, projemizi onayladılar ve ödeneğimizi gönderdiler. Biz de bu yıl bu projeyi hayata geçirmiş olduk.
Kurum olarak daha önce de hazırladığımız yenilikçi bir proje olarak nitelendirdiğimiz tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız ile sürü yöneticilerinin yaşamlarını kolaylaştıracak karavan projemizi hayata geçirmiş, bu çerçevede bir ailenin ev konforundaki tüm ihtiyaçlarını karşılayabilen, kendi elektriğini üreterek dağlık bölgelerde sürü yöneticilerinin yaşadığı mağduriyetleri konfora dönüştüren, son derece donanımlı yaşam alanları sağlayan karavanlardan 25’ini bölgemizdeki başvuru sahiplerine dağıtmıştık. Onlar da bu projeden son derece memnun kalmışlardı.
Bu anlamda, hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız bu projelerin tekrarını istiyorlar. Biz de kurum olarak bu sene hem portatif ağıl hem de karavan projemizi yenilemeyi düşünüyoruz. Bu anlamda, KOP Kalkınma Bölge İdaresi Başkanlığımıza hem teşekkür ediyor,hem de desteklerinin devamını bekliyoruz.”ifadelerini kullandı.
200 BÜYÜKBAŞ HAYVAN KAPASİTELİ…
Kaya, küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin kullanımına sunulan portatif ağıllar hakkında da bilgiler verirken, yaklaşık 240 metrekarelik bir alanda kurulumu yapılabilen, yaklaşık 200 küçükbaş hayvan kapasitesine sahip olduğunu belirtti. Portatif ağılların içerisinde yemliğinden suluğu ve portatif padoklarına kadar her ihtiyacının düşünüldüğünü anlatan Kaya, “Bunların özelliği demir kontsrüksiyon üzerine yapılmış olması, ısı yalıtımının ve havalandırmalarının olması, kapısı, penceresi ve bacasının da bulunması. Her şeyi ile beraber ağıl içerisinde 200’e yakın hayvan barınabiliyor. Yetiştiricilerimize hayırlı olsun”dedi.
YETİŞTİRİCİLER DE PROJEDEN ÇOK MEMNUN
Projeden istifade eden Esence Mahallesi’nde küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan İsmail Meral de, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğini baba mesleği olarak bölgede sürdürdüğünü anlatarak, “Babam rahmetli olunca bu işi ondan devraldım. İki yıl önce İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün sosyal medya sayfasında bu projeyi görünce istifade edebilmek için başvuruda bulunmuştum.
Sağolsunlar onlar da değerlendirdiler. Bana da çıktı. Hem İlçe Müdürlüğümüze hem de KOP İdaremize çok teşekkür ediyorum. Bu portatif ağılda küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yaparken, zaman içerisinde hayvan varlığımı daha da artırarak işimi büyütmek istiyorum. Şu anda 150 küçükbaşım var, bu sistemle birlikte inşallah bu hedefime ulaşmayı arzu ediyorum.”diye konuştu.