Beyşehir’de koronavirüs semineri

BEYŞEHİR - Beyşehir Kaymakamlığı, İlçe Sağlık Müdürlüğü işbirliğinde Koronavirüs ile alakalı bilgilendirme semineri gerçekleştirdi. Alınması gereken tedbirlerle birlikte virüs hakkında bilgiler de katılımcılarla paylaşıldı.

Beyşehir Kaymakamlığı, koronavirüsü ve bulaşıcı hastalıklarla ilgili kamu kurum müdür ve amirleri ile sivil toplum kuruluşları başkanlarını bilgilendirmek amacıyla İlçe Sağlık Müdürlüğü işbirliğinde öğretmenevin toplantı salonunda bilgilendirme semineri düzenledi.

KORONAVİRÜSÜNDEN KORUNMANIN YOLLARI BASİT

Seminer öncesi  konuşan Kaymakam Yusuf Özdemir; “koronavirüs hakkında bilinmesi gerekenler ve alınacak tedbirlerin ne olduğu konusunda sizleri aydınlatmak için buradayız. Uzman doktorumuz Servet Yiğit sizlere virüsün özellikleri ve alınması gereken tedbirleri aktaracak” dedi.

Konuşmaların ardından Beyşehir Devlet Hastanesi hekimlerinden Uzman Dr. Servet Yiğit korona virüsü ile alakalı sunum üzerinde bilgilendirme yaptı. Dr. Yiğit, Covid-19 virüsünün sars-cov ve mers cov'unda içinde bulunduğu beta-koronavirüs ailesi içinde yer aldığını ifade ederek "Fatalite hızı sars salgınında 10 ve mers-cov'da 35-50 arasında iken şuan için eldeki veriler ile covid-19 virüsünün fatalite hızı 3-3,5 civarındadır" dedi.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ

En çok karşılaşan verileri paylaşan Dr. Servet Yiğit şöyle devam etti: "En çok karşılaşılan belirtiler ateş, öksürük ve solunum sıkıntısıdır. Şiddetli vakalarda zatürre, ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve ölüm gelişebilir. Yeni korona virüsünün kuluçka süresi 2 ile 14 gündür."

KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALIDIR

"Akut solunum yolu enfeksiyonlarının bulaşma riskini azaltmaya yönelik öneriler, yeni koronavirüsü enfeksiyonu içinde geçerlidir. Öksürme veya hapşırma sırasında ağız ve burun tek kullanımlık mendille kapatılmalı, mendil yoksa dirseğin iç kısmı kullanılmalıdır. Tokalaşma ve sarılmadan kaçınılmalıdır. Olabildiğince kalabalık ortamlardan uzak durulmalıdır. Kirli ellerle ağız, burun ve gözlere dokunulmamalıdır. Sınıflar ve iş yerleri başta olmak üzere kapalı alanlar sık sık havalandırılmalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için dengeli ve sağlıklı beslenilmelidir. Gıdalar tüketilmeden önce iyice yıkanmalıdır."

14 GÜN KURALI

"El hijyenine önem verilmelidir. Ellerin en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanılmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol içerikli en antiseptiği kullanılmalıdır. Yurtdışından gelen vatandaşların tebdir amaçlı evlerinde 14 gün istirahate çekilmesi gerekiyor. Son 14 gün içerisinde yeni koronavirüs hastalığı görülen ülkelerden birinden geldiyseniz ateş, öksürük, solunum sıkıntısı gibi belirte ve bulgularınız olmasa bile 14 gün sürecinde evden çıkmamalısınız. Ziyaretçi kabul etmeyin, mümkünse ayrı bir odada kalın, odanızı sık sık havalandırın, evin ortak alanlarında mutlaka tıbbi maske takın, mümkünse ayrı tuvalet ve banyo kullanın bu alanları kullanım sonrası temizleyin."

Sunumun ardından Beyşehir sağlık Müdürü Dr Mehmet Kendir ve Beyşehir Devlet Hastanesi Başhekimi Sıtkı Küçükbuzcu soruları yanıtladı. Virüsten korunmanın en önemli noktasının hijyenden geçtiği belirtilirken; en iyi dezenfekten olarak da 100 litre suya 1 litre çamaşır suyu (ozon) katılarak sık kullanılan yerlerin günde iki defa silinmesi ve odaların havalandırılması gerektiği söylendi.

Seminere Beyşehir Kaymakamı Yusuf Özdemir, Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır,  kamu kurum ve kuruluş müdür ve amirleri ile sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.