Beyşehir’de Meralarda Yayılan Hayvanların Su İhtiyacı Güneş ve Rüzgar Enerjisinden

BEYŞEHİR - Yeşildağ Mahallesi’nde yurtdışında yaşayan hayırsever gurbetçilerin maddi katkılarıyla kurulan rüzgar ve güneş enerjisi ile çalışan su pompaları vasıtasıyla yerin yaklaşık 50 metre altından çıkarılan kaynak sularından insanların yanısıra bölgede beslenen küçük ve büyükbaş hayvanlar da istifade ediyor. 

      Besici Adem Gökoğlan, yaptığı açıklamada, bölgede rüzgar ve güneş enerjisi ile çalışan iki farklı su pompası bulunduğunu belirterek, “Su kaynağı üzerine kurulan,  rüzgar gülü ve güneş enerjisi  panelleri ile yer altından su çeken bu pompalar, bağlı bulunduğu düzenek yardımıyla suyu yüzeyde istenilen alana boşaltabiliyor. Kaynaktan alınan su basınç farkının etkisi ile hortumlar vasıtasıyla buradaki hayvanlarımızın kullanacağı yalakları suyla doldurabilmektedir” dedi. 
Burada kurulan sistemle yılın 365 günü içme suyu temin edilebildiğini vurgulayan Gökoğlan, şunları kaydetti: “ Bu çeşmelerin suyu rüzgar olduğu günlerde dönen rüzgar gülleri sayesinde rüzgar enerjisinden, güneş olduğu günlerde ise kurulu bulunan paneller sayesinde güneş enerjisinden sağlanıyor. Yerin yaklaşık 50 metre altından kaynak suyu çıkarılıyor. Bu sular hemen önündeki yalakları doldurarak hayvanlarımızın içme suyu ihtiyacını karşılıyor. Böylece elektrik vb. maliyet de sözkonusu olmuyor. Burada biz besiciler de buradaki otlakıyelerde otlattığımız hayvanlarımızın su ihtiyacını bu kaynaklardan daha sağlıklı ve temiz bir şekilde sağlamış oluyoruz. Günde sabah ve akşam olmak üzere iki kez hayvanlarımızı buralardan suluyoruz. Ayrıca, bizler ve buradan gelip geçen insanlarımız da içme suyu bu kaynaklardan istifade ediyor. Hayır işleyerek bu çeşmeleri bölgemize kazandıran gurbetçilerimize teşekkür ediyor, Allah razı olsun diyerek, hayırlarının kabul olmasını diliyoruz.”