Beyşehir’de üretici kadın kooperatifi kurulacak
BEYŞEHİR - Beyşehir'de, yürütülecek bir proje kapsamında üretici kadın kooperatifi kurulması için çalışmalara başlandığı bildirildi.
Proje ile özellikle ilçeye bağlı Yeşildağ Mahallesi’nde geçmişte oldukça yaygın olan, ancak günümüzde azalan kara sığır ırkı yetiştiriciliğinin yeniden canlandırılması, yörede yaşayan kadınların kurulması planlanan kooperatif aracılığıyla bu ırktan elde edilecek süt ve süt ürünleri imalatından daha iyi gelir elde etmelerine imkan sağlanmasının hedeflendiği belirtildi.
Beyşehir Kaymakamlığı ve Beyşehir Belediyesi’nin proje ortaklığında kadın kooperatifi kurulması için çalışmalar başlatılırken, Yeşildağ Mahallesi’nde hayvancılıkla uğraşan yörede yaşayan kadınların da katıldığı bir toplantı düzenlendi. Toplantıda kadınlara projenin ayrıntıları ve verilen destekler konusunda bilgiler aktarıldı.
Kadın kooperatifi kurucusu Fer Özgürel, toplantıda, özellikle Yeşildağ bölgesinde geçmişte yaygın olarak yetiştirilen ancak günümüzde sayıları giderek azalan kara sığır ırkı besiciliğinin önemine dikkat çekti. Bu ırkın Anamas Dağı ve Beyşehir Gölü çevresindeki mera ve otlaklarda yayılarak 570 farklı bitki türünü yiyerek beslendiğini ve yörenin iklim şartlarına daha uygun, diğer ırklara göre daha dayanıklı, kolay kolay hastalanmayan ve kuvvetli bir ırk olduğunu vurgulayan Özgürel, o yüzden bu ırktan elde edilen sütlerin katı madde oranının çok yüksek olduğunu ve aroması ve muhteviyatının çok kıymetli olduğunu anlattı. Bu bölgede bu ırkın besiciliğinin yeniden artırılması ile birlikte elde edilecek sütlerden yöresel peynir, yoğurt, kaşar ve tereyağ gibi süt ürünleri elde edilerek bunların kurulacak kadın kooperatifi aracılığıyla ulusal ve uluslararası bazda pazarlanması suretiyle sadece Yeşildağ bölgesinin değil, çevresinde yer alan yerleşim merkezlerinde yaşayan kadınların da daha iyi gelir imkanlarına kavuşması arzusunda olduklarını dile getiren Özgürel, Birleşmiş Milletler’in de kurulacak bu kadın kooperatiflerine bölgede tesis kurulması noktasında araç ve ekipman hibe desteği sağlayacağını aktardı. Özgürel, bu proje kapsamında kurulacak süt ve süt ürünleri tesislerinde üretilecek ürünlerin yöredeki kadın istihdamına da önemli ölçüde katkı sağlayacağına işaret etti. Özgürel, “Biz buraya BM’nin bir projesi kapsamında geldik. Sizlerin bölgede hayvancılık adına beslediğiniz kara sığır ırkı ile keçiler de var. Bunların zaman içerisinde sayıları azalmış ve işte meyve vermemeye başlamışlar. Ama bunların korunması gerekiyor. Çünkü, bu ırktan elde edilen peynir, yoğurt, tereyağı gibi süt ürünleri yüksek randımanlı ve lezzet yönüyle çok değerli. Diğer melez ırklardan bu kadar yüksek randıman ve lezzet elde edilemiyor. Ve bu süt ürünleri piyasadaki diğerlerine göre yüksek ekonomik değer taşıyor. Bu ürünlerin yarattığı ekonomik değeri siz alabiliyor olmalısınız. İşte biz bunun için buradayız. Burada yaşayan yerel halkla birlikte güzel bir kadın kooperatifi kurup bu ürünleri üretmenin yanında, hem yerel ve bölge pazarlarında, hem de İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde bu ürünleri satabilmeniz için sizleri bu projeyle harekete geçirmek istiyoruz. Kaymakamlığımız, belediyemiz, ilçe tarım, milli eğitim ve sağlık kurumlarımız da bu projenin yanında ve destek veriyor. Sizlerin de desteğiyle bu bölgede bir kadın kooperatifi kurup bu projeyi hayata geçirmek istiyoruz. Bu konuda gösterdiğiniz heves, şevk, istek ve heyecanınız da bizlere moral sağladı. Ben ve arkadaşlarım daha önce tüketici kadın kooperatifleri kurduk ve bu konuda gerekli bilgi ve donanıma sahibiz. Sizlere de kooperatifin kuruluşu ve kuruluşundan sonraki süreçlerde de danışman olarak desteklerimizi sürdüreceğiz” dedi.
Toplantıda sunum gerçekleştiren MAME Kadın Kooperatifinin kurucularından Evrim Tankuş, İstanbul’dan geldiklerini belirterek, Beyşehir’de bulunma sebeplerinin Yeşildağ ve çevresinde geçmişte yaygın olarak yetiştirilen, ancak günümüzde sayıları giderek azalan kara sığır ırkının yeniden yaygınlaştırılması ve bunun yanında bölgede bir kadın üretim kooperatifinin kurulmasına yönelik çalışmalar yürütmek olduğunu belirtti. Birleşmiş Milletler’in bu konuda yürütülen projelere destek sağladığını aktaran Tankuş, “Burada hayvancılıkla uğraşan kadınlarımızı bu kooperatif kanalıyla özellikle süt ve süt ürünleri imalatı konusunda üretime geçirmek arzusundayız. Bu anlamda kadınlarımızla biraraya geldik ve proje geliştirme çalışmaları yürütüyoruz” dedi.
Bu konuda şu an yürütülen faaliyetlerin bir ön çalışma niteliğinde olduğunu vurgulayan Tankuş, şunları kaydetti: “Bu çalışma kapsamında esasında biz kendimizi köyümüzün insanlarına tanıtıyoruz. Bundan sonraki aşamada yakın zamanda tekrar ziyaretlerimiz olacak. Ardından bölgede kadın kooperatifinin oluşabilmesi için bir teknik bilgi ve bu işin pazarlanması yönünde bilgiler aktaracağız. Ürünlerin pazarlanması, satışı, ambalajlanması, sağlıklı bir şekilde tüketiciye ulaştırılması noktasında nasıl bir yol izleyebilecekleri ile ilgili bir plan sunuyor olacağız. Uygulama aşamasında da hedefimiz; projenin çeşitli noktalarında müdahil olarak işin profesyonelce yürütülmesine destek olmak olacak” dedi.
Proje kapsamında yürütülen çalışmalara destek veren bir tüketim kooperatifinin kurucusu olan Yusuf Kaya da, köylülerden istediklerinin elindeki sermayeyi bu işe yatırmak olmadığı vurgusunu yaparken, “Biz köylülerimizden emek ve güçlerini birleştirerek birlikte çalışmalarını istiyoruz. Bu proje ile Birleşmiş Milletler de UNDF- SGP-GEF kapsamında destek sağlarken, alet ve ekipman alımı noktasında katkı sağlayacak. Beyşehir’deki kamu kurumlarımız ve yerel yönetimlerden alacağımız desteklerle de arazi tahsisleri ve bina kullanımlarını nerede ise sıfır maliyetlerle kurmayı planlıyoruz. Dolayısıyla köylülerimizin cebinden hiçbir şey çıkmadan, sadece kendi emeklerini ortaya koyarak, kendi ürünlerini daha iyi bir katma değer elde ederek satabilecekler” diye konuştu.
BEYŞEHİR BELEDİYESİ’Nİ ZİYARET ETTİLER
Öte yandan, Yeşildağ yöresinde düzenlenen toplantıda kadınlarla buluşan Enver Tankuş, Yusuf Kaya ve Fer Özgürel proje ortağı olan Beyşehir Belediyesi’ni de ziyaret etti.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Belediye Başkanı Adil Bayındır, hayata geçirilmesi için çalışma başlatılan proje ve beraberinde kurulması planlanan kadın kooperatifinin yöredeki kadın istihdamına önemli katkılar sağlayacağını ve kara sığır ırkı potansiyelinin artmasının bölgedeki hayvancılık potansiyelini daha da ileri noktalara taşıyacağını söyledi. Başkan Bayındır, bu çerçevede yürütülen çalışmalara destek veren, katkı sunan İlçe Kaymakamlığı’na, kamu kurumlarına ve herkese teşekkür etti.