Beyşehir Fasıllar’da Atlı Dayanıklılık Yarışları Düzenlenecek
BEYŞEHİR - Türkiye Binicilik Federasyonu Genel Sekreteri Kaan Başoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada,Türkiye Binicilik Federasyonu tarafından 9-10 Eylül tarihleri arasında Beyşehir’e bağlı Fasıllar Mahallesi bölgesinde yapılması planlanan yarış organizasyonu öncesinde incelemelerde bulunmak üzere ilçeye geldiklerini söyledi.
Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun’u makamında ziyaret ettikten sonra at yarışlarının yapılacağı Fasıllar bölgesinde ilgililerle birlikte incelemeler yaptıklarını belirten Başoğlu, Fasıllar Mahallesi’nde bulunmaktan çok mutlu olduğunu söyledi.
Binicilik tarihi bakımından Fasıllar bölgesinin Anadolu’nun en önemli noktalarından birisi olduğunu ifade eden Başoğlu, “Burada tarihin bilinen ilk at yarışı kuralları yazılmış. İlk at yarışlarının yapıldığını biliyoruz. Hala, birçok sırrıyla beraber tarihi derinliklerinin olmasına rağmen yine de Türkiye Binicilik Federasyonu olarak Sayın Başkanımız Bülent Bora’nın himayesinde burada 9-10 Eylül tarihlerinde bir atlı dayanıklılık yarışması organizasyonu yapmayı planlıyoruz.Bu tarihler arasında sporcu arkadaşlarımızla birlikte Beyşehir’in bu güzellikleri içinde güzel bir organizasyon yapacağımıza inanıyorum. Bu anlamda,bizlere bu organizasyonun bu bölgede yapılması çerçevesinde destek ve katkılarını esirgemeyen Beyşehir Belediye Başkanımız Sayın Murat Özaltun’a ve Beyşehir Belediyesi’ne gönülden teşekkür ediyorum.İnşallah 9-10 Eylül’de burada hep birlikte buluşmak dileğiyle diyorum.”şeklinde konuştu.
AT KABARTMASI YER ALIYOR
Beyşehir’e yaklaşık 18 kilometre mesafedeki tarihi Hitit Misthiat kentinin üzerinde kurulu bulunan Fasıllar Mahallesi’nde, Hitit, Bizans ve Roma dönemlerinden kalma çok sayıda anıt ve harabe yer alıyor. Bir dönem Hititler’in en önemli merkezi olduğu bilinen yerleşimdeki en ünlü eser, 3 bin 200 yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen “Bereket Tanrısı” olarak bilinen 72 ton ağırlığındaki Fasıllar Anıtı. Kurtbeşiği Anıtı olarak da adlandırılan abidenin 100 metre kuzeyinde ise yerden yaklaşık 10 metre kadar yükseklikteki tepecikte, kaya üzerine oyulmuş at kabartması yer alıyor.
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.Hasan Bahar’ın bir süre önce kamuoyuna da yansıyan açıklamasında, kaynaklarda, 2 bin yıllık tarihi geçmişe sahip Roma-pagan döneminde yapıldığı yer alan Lukuyanus Anıtı’nın, Romalı at binicisi Lukuyanus isimli kişinin erken yaşta ölümü üzerine yapıldığı belirtiliyor.
Mahalle sakinleri arasında “Atlıkaya” olarak bilinen anıtın çevresinin bir hipodrum alanı olarak kullanıldığı ve burada at yarışlarının düzenlendiği, at kabartmasının altındaki kaya üzerinde Grekçe yazılı kitabede ise at yarış kurallarının yer aldığı kaydediliyor.
Prof.Dr.Bahar’ın, konuyla ilgili açıklamasında, günümüzde atlı dayanıklılık yarışmalarının yapılmasını gündeme getiren tarihi öneme sahip diğer şu önemli ayrıntılar anlatılıyor: “Kitabede, yarış kuralları var. Bir at birinci olduysa, başka yarışlara katılamaz. Atın sahibi de yarışmada atı birinci olduysa, ikinci atı katılamaz. Atın kendisi katılamadığı gibi sahibinin ikinci atı da katılamaz. Bir at 10 kupa aldı. Sahibi şu kadar kupa kazandı diye sevinmiyor. Aksine ‘ben birinciliği tattım, diğer insanlar ve atları da kazanmalı’ düşüncesiyle, diğerlerine de kazanma şansı veriliyor. Güzel bir kaide var. Modern dünyadakilerin aksine yarışlar, centilmenlik üzerine kurulu. Spor kurallarını ortaya döken ve yarışın yapılış şekline ilişkin kuralların bulunduğu benzer bir kitabe görmedim. At yarışlarından bahseden kaynaklar var ama kurallarını ve yapılışını anlatan yok. Lukuyanus Anıtı’ndaki kitabenin, at yarışlarının kurallarını anlatan en eski kitabe olduğunu söyleyebiliriz. Bu bölgede, Selçuklu ve Osmanlı döneminde de atçılık faaliyetleri olurken, Lukuyanus Anıtı’nın mahalleye baktığı vadide ise cirit oyunları oynanıyor.”