Beyşehir’in Kabak Çekirdeği Üretim Merkezi

BEYŞEHİR - Beyşehir’in Esence Mahallesi yürütülen çalışmalarla son dönemde ilçenin kabak çekirdeği üretim merkezi haline geldi.

Beyşehir Tarım ve Orman Müdürü Hüseyin Özver beraberindeki ziraat mühendisleri ile birlikte Esence Mahallesi’nde kabak çekirdeği hasadı gerçekleştiren üreticilerle bir araya geldi. Özver, hasadı yapılan kabak çekirdeğinin güneş ışığında kurutulması işlemlerinin yapıldığı alanları da gezerek çiftçilere yürüttükleri mesailerinde kolaylıklar diledi.

Özver, bu yıl yaklaşık 2 bin 200 dekarlık alanda kabak ekimi yapan çiftçilere üretimdeki özverili çalışmalarından dolayı teşekkür etti.

Bölgede yıllık 250-300 ton kabak çekirdeği üretildiğine dikkati çeken Özver,Esence Mahallesi’nin son yıllarda bu alanda ilçenin önemli bir üretim merkezi haline geldiğini vurguladı.

Kabak çekirdeği yetiştiriciliğinin sulama imkanlarının sınırlı olduğu yerler için ekonomik ve avantajlı bir ürün olduğunun altını çizen Özver, çekirdek kabaklarından elde edilen tohumların ise uygun koşullarda depolanması halinde 1-2 yıl saklanma şansı olduğuna da dikkati çekerek,yürütülen bu tarımın tarım teknolojilerine de uygun olduğunu aktarıp, “Tohum ekiminden hasadına ve tohum işlemesine kadar olan her aşamada da tarım teknolojileri kullanılabilmektedir. Çekirdek ayıklama işlemi ister makine ile ister elde ayıklama ile yapılabilir. Çıkarılan çekirdekler uygun alanlara serilerek güneş ışığında doğal olarak kurutulur. Kuru şartlarda 75-80 kilogramdan başlayan verim düzeyi, sulu koşullarda ise dekara 100-150 kiloya kadar çıkabilmektedir.” şeklinde bilgilendirmede bulundu.