Beyşehir Kuş Cenneti Gibi

          BEYŞEHİR-Türkiye’nin sınırları itibariyle ikinci büyük milli parkı olan Beyşehir Gölü Milli Parkı’nın son yıllarda kuş varlığı artış gösterdi.
          SÜ Beyşehir Ali Akkanat Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı ve SÜ Kuş Gözlem Topluluğu Akademik Danışmanı Yrd.Doç.Dr.Mustafa Arslan, transit göç eden kuşların dinlenme ve beslenme yeri, kış ziyaretçisi kuş türleri için de bir kışlama alanı olan Beyşehir Gölü Milli Parkı’nda bugüne kadar yapılan sayımlarda 153 kuş türü tesbit ettiklerini söyledi.  Bu türlerin 92’sinin milli park sahasında kuluçkaladığını belirten Arslan, “Türkiye’de 473 kuş türünün olduğu göz önüne alındığında Beyşehir Gölü Milli Parkı’ndaki kuş varlığı da dikkat çekicidir.”dedi.
          Beyşehir Gölü Milli Parkı’nın, su seviyesinin yükselmesi ile birlikte çok güzel noktalara geldiğini aktaran Yrd.Doç.Dr.Arslan,  yaşanan bu tablonun  göl ve çevresinde yaşayan su kuşları için de olumlu etkiler oluşturduğunu söyledi.
          Türkiye’de 433 belgeli kuş türünün olduğunu, Beyşehir Gölü Milli Parkı’nda ise 153 farklı türün tesbit edildiğini anlatan Arslan,  ülkemizde toplamda 473 kuş türünün olduğunu bildiklerini belirterek, “Beyşehir Gölü Milli Parkı olarak iyi bir rakamımız var. Bunların yarıdan fazlası burada kuluçkalamakta, burada üremektedir. Ben yaşayan bir göl olarak bunun önemli olduğunu düşünüyorum. 153 tane kuş, sayı olarak çok önemli bir rakam. Ve Beyşehir’de bu kuşlar 50-100 metrenin içinde, yani insanlar doğanın içerisinde bunları görebiliyorsunuz. Oysa, başka yerlerde insanlar kuşları görebilmek için kilometrelerce öteye gidebiliyor. Beyşehir’de ekipman olmadan bile gözlemini yapabildiğimiz türler var. O yüzden, Beyşehir için bu da avantajlı bir durum.”diye konuştu.
         Beyşehir Gölü’nde bulunan adaların da türlerin özellikle dinlenme ve beslenme alanı olarak önemli olduğunun altını çizen Yrd.Doç.Dr.Arslan, Küladası, Ömer Çavuş Adası ve Kızkalesi gibi adaların ise kuşların üreme alanı haline geldiğini söyledi. Arslan, göldeki su seviyesinin artması ile birlikte gece balıkçılları, küçük ak balıkçıllar ve karabatak gibi türlerin adalarda yuvalanmaya başladığını kaydetti.
          Arslan, Beyşehir Gölü Milli Parkı’nın   rakım yönünden bazı dezavantajları bulunduğunu, yaz döneminin geç, kış mevsiminin ise geç olması nedeniyle daha az kuş türlerine evsahipliğini yaptığını da belirterek, “Böyle olmamış olsaydı, rakım 500-600’lerde olsaydı belki bu bölgeye daha çok kuş türü gelebilirdi. Çok daha uzun süre burada kalabilirdi. Ama, rakımdan kaynaklanan sıkıntılar var diyebilirim.”