BSA Kanalında Su Kesince Gerçek Ortaya Çıktı
BEYŞEHİR - Beyşehir Gölü'nden su seviyesinin düşmesi üzerine regülatör kapakları kapatılarak BSA kanalına su akışı kesildi. Gölden su akışının kesilmesinin ardından kanalda bulunan suların içerisinde çok sayıda yavru balığın görülmesi üzerine Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hasan Kurt, Beyşehir Birliği, Göl, Çevre ve Doğa Koruma Derneği Başkanı Bekir Sami Tan ile Beyşehir İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne bağlı su ürünleri kontrol ekipleri kanalda incelemelerde bulundu.
Ağ atılarak kanaldan çıkarılan balıkların büyüme çağındaki, Beyşehir Gölü'ne balık takviyesi yapılan sazan türü olduğu belirtilirken, bazılarının ise nesli tükenmekte olan ve korunan Göğce ve Kızılkanat gibi türler olduğu kaydedildi. Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hasan Kurt, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Beyşehir Gölü'nden kanala akan yavru balıkların bir süre önce Beyşehir Gölü'ne Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne bağlı Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü tarafından takviye amaçlı olarak bırakıldığını belirtti.
Kurt, " Beyşehir Gölü'nden kanala balık kaçağı olmaması ve bu yavru balıkların korunması gerekiyor. Regülatör kapaklarına talep ettiğimiz ızgaraların konulduğu iddia ediliyor. Eğer konuldu ise bu balıklar gölden aşağıya nasıl akıyor? Bu konuda DSİ yetkililerinden biraz duyarlılık bekliyoruz. Gerekli önlemleri almalarını rica ediyoruz" dedi.Beyşehir Gölü'nde balık stoklarında son dönemde ciddi bir kayıp olduğunu ve balık üretiminin gerilediğini savunan Kurt, bundan dolayı devletin Beyşehir Gölü'ndeki balık popülasyonuna destek ve katkı vermek amacıyla balıklandırma çalışmalarına ağırlık verdiğini hatırlattı.
Ancak, kanala balık kaçağının yapılan bu çalışmaları boşa çıkardığını ileri süren Kurt, "Devletin bir kurumumun yaptığı bu önemli çalışmayı, bir başka kurumun gereken önlemi almaması maalesef boşa çıkarmaktadır. Biz yetkililerimizden göldeki bu balık neslinin korunması için son dönemde ortaya konulan duyarlılık ve hassasiyete biraz daha katkı ve destek göstermelerini bekliyoruz. Gölden kanala akan yavru balıklar içerisinde günümüzde nesli yok olan ve endemik tür dediğimiz türler de var. Yani avlanması yasak olan bu türler de gölden kanallara akarak tarımsal sulamalar esnasında zayi oluyor. Gölden kanala su akışının kesilmesi ile birlikte bu balık kaçağını daha net bir şekilde görmüş gözlemiş olduk" diye konuştu.
Beyşehir Birliği, Göl, Çevre ve Doğa Koruma Derneği Başkanı Bekir Sami Tan da, Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hasan Kurt'un açıklamalarına ve bu konudaki balıkçı camiasından gelen tepkilere hak verdiklerini belirterek, balık kaçaklarına karşı Eğirdir Gölü'nde hayata geçirilen bir projeye dikkat çekti. Eğirdir'de hazırlanan bir proje ile sulama birliklerinin tarlalara balık akışının önünü kestiğini vurgulayan Tan "Benzer projenin bölgemizde de uygulanması için dernek olarak harekete geçtik. Bu projeyi ilgili kurumlara gönderdik, ancak bölgemizde de uygulanması için müspet bir cevap alamadık. Bu proje hayata geçirilirse, bu balık kaçaklarının önüne ciddi ölçüde geçileceğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu.