BEYŞEHİR-Beyşehir’de çekirdeklik kabak ekimi yapılan tarlalarda ürünün hasadına başlandı.
Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Adem Metli, hasat yapılan bir tarlada incelemede bulunurken, ürünün bölgede yaygınlaşmasının çiftçinin menfaatine olacağını söyledi.
Çekirdeklik kabak üretiminin Beyşehir Gölü Havzası’nda hububata alternatif bir ürün olabileceğini ve çiftçinin diğer ürünlere göre daha iyi bir gelir elde edebileceğine dikkat çeken Metli, “Geçen yıl Türkiye genelinde ekimi çok olduğu için fiyatı biraz düşen çekirdeklik kabağın bu sene tam aksine fiyatı çok yüksek. Para edeceğine inanıyorum, hububat üretimine göre ekim yapan çiftçimizin daha çok gelir elde edeceğini düşünüyorum.”dedi.
Beyşehir’de çiftçinin büyük bölümünün hububat ürünü ektiğini alternatif ürünlerin iyi geliri olmasına rağmen yörede bir türlü benimsenemediğini dile getiren Metli, çekirdeklik kabak üretimini iyi gelir getirmesi nedeniyle tavsiye ettiklerini söyledi. Metli, uzun yıllardır hububat ürünü ekimiyle yorulan tarlaların çekirdeklik kabak üretimine geçilmesiyle bir nebze de olsa dinlendirilebileceğini ve hastalıklarından arındırılabileceğine vurgu yaparak, şunları kaydetti:
“Bölgemizde arazilerimizi sürekli hububat eke eke hasta ettik. Ona alternatif olarak ekeceğimiz çekirdeklik kabak gibi ürünlerle toprağımızı nadas etmiş, dinlendirmiş ve hastalıkları bir nebze de izole etmiş olacağız. Beyşehir yöresinde özellikle sulanabilecek taban arazilerde çekirdekli kabak ürününü çiftçimize şiddetle tavsiye ediyoruz. Çünkü, çekirdeklik kabak üretimi son yıllarda iyi gelir getiren, yurdumuzun ihtiyacını karşılayan hatta ihracata da yönelik ekimi yapılabilecek bir bitki. Konya’da gezi yaptığımız bazı yerlerde çiftçimizin her yıl ısrarla bu ürünün ekimini sürdürdüğünü görüyorum. Ama, bizim yöremiz çiftçisi maalesef onlar kadar cesur değil. Bir yıl orta gelir elde edilse bile, bir sonraki yıl daha yüksek bir gelir getireceği ortada. Yani daha yaygın ekiminin yapıldığı yerlerde istikrarlı bir ekim sözkonusu. Beyşehir’de geçen yıllara göre ekimi biraz daha düştü ama gelecek yıl bölgemizde de çekirdeklik kabak üretiminin daha da yaygınlaşacağına inanıyorum. Ayrıca, çekirdeklik kabak üretiminde kabağın posası da işe yarıyor. Ürünün geriye kalan posası tarlada gübreye dönüşüyor. Gelecek yıl yine aynı ürün ekildiğinde verim daha da yüksek oranda artıyor.”
Tarlasında iki yıldır çekirdeklik kabak ürettiğini belirten çiftçi Yunus Haşimoğlu ise, bu yıl 20 dekarlık bir alanda ekim yaptığını söyledi. Geçen yıl fiyatın düşük olması nedeniyle bu yıl bölgede ekim yapan çiftçinin az olduğunu belirten Haşimoğlu, “Bu yıl ise ürün para etti. Kilosu 4-5 lira arasında değişiyor. Önümüzdeki yıllarda ekim yapan çiftçi sayısının artacağına inanıyorum. Pancara ve patatese göre çekirdeklik kabak üretimi daha kolay. Biz bu ürünü arpaya, buğdaya alternatif ürün olarak ekiyoruz. Beyşehir’de ise üretiminin çoğalmasını istiyoruz. Dekarından 100 kilo ve daha fazla ürün alınabiliyor. Üreticimize tavsiye ediyoruz.”diye konuştu.