Çiğdem, ‘Bir Metrekare Tarlamız Boş Kalsın İstemiyoruz’

HÜYÜK - Hüyük Belediye Başkanı Mehmet Çiğdem, Konya’nın en verimli topraklarına sahip ilçesi olan Hüyük’te bir metrekare bile boş tarlanın boş kalmasını istemediklerini söyledi.

Başkan Çiğdem, Hüyük ilçesinin son 15 yıldan bu yana sürekli üreten bir ilçe konumuna geldiğine dikkati çekti.

Üretimdeki yaşanan bu olumlu gelişmeyi sırtını Sultan Dağları’na yaslayan yöredeki dış mahallelerde bulunan çok sayıdaki göletin varlığına bağlayan Çiğdem, irili ufaklı çok sayıda göletin bölgede devreye konulmasının ardından suyu değerlendirme telaşına düşen çiftçilerin daha çok üretim yapmaya yöneldiğini belirtti.

KADINLAR DA ÜRETİMDE ÖNE ÇIKTI…

Bugün bunun hem ilçe hem de yörede yaşayan üreticiler olarak meyvelerini almaya başladıklarını anlatan Çiğdem, ilçede yaşayan kadınların da üretimde son yıllarda ön saflarda yer almaya başladığına işaret etti.

İlçede bir dekarla başlayan organik çilek üretiminin geldiği noktaya dikkati çeken Çiğdem, Hüyük’ün halihazırda Türkiye’nin çilek üretiminde yüzde 20’lik bir Pazar payına sahip olduğunun altını çizerek, yörede çilek dışında alternatif ürünlerin yetiştirilmesi konusunda da son yıllarda önemli bir hamle içerisinde olduklarını belirtti.

Çilek ve diğer ürünleri yetiştiren çiftçilerin bugün için Pazar bulma noktasında herhangi bir sıkıntı yaşamadığına da dikkati çeken Çiğdem, ancak daha iyi gelir yakalama noktasında oluşan yeni hedeflerin ortaya çıkmaya başladığını söyledi.

ÇİFTÇİYE DAHA ÇOK KAZANÇ GETİRİ HEDEFİ…

Hüyük ilçesinde yetiştirilen ürünleri üreticinin direk satma yerine işleyerek satıp daha fazla para kazanma modeline geçme arzusu içerisinde olduğunu vurgulayan Çiğdem, bu konuda başlatılan “Hüyük Hanımeli” projesine ilişkin şu bilgileri aktardı: “İlçemizde bugün ekonomide ürettiğini direk satmak yerine işleyerek satıp daha fazla para kazanma modeline yöneldik. Biz ilçemizde bu anlamda üreten kadınlarımızın öncülüğünde, öncü kadınlar oluşturup 10 iken 100, 100 iken bin şekline gelerek üreten kadınların ürettiklerini işleterek bir markaya dönüştürmek istiyoruz.

Marka değerimiz ‘Hüyük hanımeli” projemizdir. Bu projeyle ilgili olarak geçtiğimiz günlerde İstanbul’da öncü kadınlarımızla, oluşturduğumuz kadın platformumuzla Türkiye’nin tanıdığı iş insanı Demet Sabancı Hanımefendi’yi ziyaret ettik.

HÜYÜKLÜ ÜRETEN KADINLARA DESTEK ARAYIŞLARI…

Onun engin bilgi birikimi ve tecrübelerinden istifade eden üretici kadınlarımız, daha sonra girişimcilerle ülkenin önde gelen reklamcıları ile oturup bir araya geldi. Bir yol haritası çizildi.

Önümüzdeki günlerde de başta Çevre, İklim Değişikliği ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum olmak üzere Sanayi ve Ticaret Bakanımız Sayın Mustafa Varank, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Derya Yanık Hanımefendiyi de ziyaret etmek istiyoruz. Daha sonraki ziyaret edeceğimiz isim ise inşallah Cumhurbaşkanımızın kıymetli eşi Emine Erdoğan Hanımefendi olacak. Bu anlamda yapacağımız bu ziyaretlerle projemize ilişkin destek arayışları içerisinde olacağız. Eskiden derlerdi; ‘un var, yağ var, şeker var, ama bu helvayı yapacak usta yok’. Aslında usta da var, ustayı da bulduk. Ama tek eksiğimiz şimdi burada pazarlama ve markayı öne çıkartmaktı. Biz bunun peşinde koşuyoruz. Artık Hüyük’te üreten kadınların ürettiğini İstanbul’da, büyükşehirlerde daha değerinde satacak bir platform oluşturduk. Bu bağlamda hedefimize emin adımlarla ilerliyoruz. En kısa zamanda ‘Hüyük hanımeli’ markasıyla Türkiye’de ürettiklerimiz yerini almaya başlayacak.”

HÜYÜK KONYA’NAN EN BEREKETLİ TOPRAKLARINA SAHİP İLÇESİ

Hüyük Belediye Başkanı Mehmet Çiğdem, Konya’nın en bereketli topraklarına sahip ilçesi olan Hüyük’ü tarımda daha da ileri noktalara taşımak için var güçleriyle çaba gösterdiklerini, ilçede bir metrekarelik bir tarlayı bile ekilmemiş halde görmek istemediklerini de dile getirirken, şunları kaydetti:“Dünyanın bugün geldiği noktada tahıl krizi yaşanırken, biz bu krizi ilçemizde aştığımız gibi, ilimize, bölgemize de katma değer sağlamak adına üretime sürekli destek veren bir bölgeyiz. Geçen yıl bir ayçiçeği krizi vardı, bu yıl ise Konya’da il genelinin ayçiçeği yağını karşılayacak şekilde bir ayçiçeği üretimi yaptı vatandaşlarımız. Hüyük de bu üretimin içerisinde yer aldı. Bunun yanında Konya Büyükşehir Belediyemiz de aspir ve diğer alternatif ürünlere yönelik çiftçilerimize önemli desteklerde bulundu. "

HÜYÜK İÇİN YENİ YATIRIM FIRSATLARI…

Üretmedikçe tüketen toplum halinden üreten toplum haline getirmeyi planlıyoruz bölgemizi, ilimizi, ülkemizi. Bugün artık Hüyük’te tarımda geldiğimiz nokta itibariyle yeni yeni işletmeler de açılmaya başladı gıda üzerine. Adana’dan ilçemize yatırım yapan bir firmamız şoklama üzerine, soğutma ve kurutma üzerine yaptığı ürünleri Maldivler’e kadar ihraç etmekte. Yine İstanbul’dan gelen bir bilindik firma da yatırım noktasında bölgemize temeller atmak üzere meyve sebze alanında. Yeni yeni yatırım yapacak alternatif firmalarla da görüşmelerimiz devam ediyor. Sadece çilekle değil diğer alternatif ürünlerin üretilmesi noktasında da ilçemizi ön plana çıkarmanın derdindeyiz. Belki önümüzdeki süreçte artan üzüm üretimi ile birlikte bir pekmez üretim tesisini hayata geçireceğiz. Biz şu anda üretim noktasında her türlü pazara da açığız. Hüyük halkı olarak, Hüyük üreticileri olarak toprakla oynayan insanlar olarak bir metrekare tarlamız dahi boş kalsın istemiyoruz. Bu noktada Hüyük Belediyesi olarak da hem üreticimize destek, hem de devletimize destek olma çabasındayız.”