BEYŞEHİR-Beyşehir’de üretim yapan 5 bin çiftçiyi yakından ilgilendiren hububat ve baklagiller fark ödemesi desteğinin başladığı bildirildi.
Beyşehir Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Abdurrahman Sevgili, yaptığı yazılı açıklamada, sağlanan destekle bölge çiftçisinin cebine yaklaşık 3,5 milyon liranın gireceğini söyledi.
2010 yılında tarımsal destekleme ve yönlendirme kurulu tarafından buğday için 0,05, arpa, çavdar, yulaf, trikikale için 0,04, çeltik, kuru falüyse, nohut ve mercimek için ise 0,10 Kuruş’luk prim tesbitinin yapıldığını vurgulayan Sevgili, bu yıl ilk defa tritikalenin desteklenecek ürünler arasına eklendiğini ifade etti. Sevgili, şu bilgileri verdi:
“Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da üretilen buğday, arpa, çavdar, yulaf, çeltik, kuru fasulye, nohut ve mercimek için kilogram başına destekleme primi verilecektir.
Hububat ve bakliyat üreticilerine destekleme primi ödenmesine ilişkin bakanlar kurulu kararı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Desteklerden yararlanmak için, üreticilerin satış belgesini ibraz etmesi gerekmektedir. Prim miktarları Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu tarafından belirlenecektir.
Destekleme priminden, kamu tüzel kişileri hariç, Çiftçi Kayıt Sisteminde (ÇKS) özlük, ürün, arazi bilgileri kayıtlı olan gerçek ve tüzel kişiler yararlanacaktır.
Başvuru sahibinin toplam prim ödemesinin kontrolünde ÇKS’deki bilgiler dikkate alınacaktır. Prim ödemelerine esas arazi büyüklüğü, başvuru sahibinin ÇKS’de kayıtlı arazisinin büyüklüğünü aşamayacaktır.
Prim ödemeleri için başvurular; ilgili tarım kredi kooperatifine, tarım kredi kooperatifinin müdürlüklerine yapılacaktır. Başvuruda bulunanlardan bu kooperatiflere ortaklık şartı aranmayacaktır. ÇKS belgesi ve satış belgeleri tarım kredi kooperatiflerine ibraz edilecektir. Gerekli kontrol ve hesaplamalar tarım kredi kooperatiflerince yapılmak suretiyle, alıcıların adı-soyadı veya unvanı ile kimlik numarası ve satış tutarlarını da içerecek şekilde düzenlenecek icmaller Ziraat Bankası’na gönderilecektir.
Gerekli kaynağın Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan Ziraat Bankası’na aktarılmasını müteakip, banka tarafından bir gün içerisinde hububat ve baklagil üreticilerinin destekleme primi, üreticilerin açmış oldukları hesaba aktarılacaktır. Ayrıca, bu icmaller, ödemeyi takip eden ay içerisinde Ziraat Bankası tarafından elektronik ortamda Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’na gönderilecektir.
Destekleme primi ödemelerinin denetimini Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yapacaktır. Bu amaçla yapılacak çalışmalarda, gerektiğinde diğer kamu kurum ve kuruluşları, kooperatifler, ziraat odaları ve birliklerin hizmetlerinden de yararlanılacaktır.
Haksız yere yapılan destekleme ödemeleri, ödeme tarihinden itibaren Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’a göre hesaplanacak gecikme zammı ile birlikte geri alınacaktır. Haksız ödemenin yapılmasında ödemeyi sağlayan, belge veya belgeleri düzenleyen gerçek ve tüzel kişiler, geri alınacak tutarların tahsilinde müştereken sorumlu tutulacaktır.
Ayrıca, destekleme priminden yararlanmak üzere sahte veya içeriği itibarıyla yanıltıcı belge düzenleyen ve kullananlar ile borsada gerçek dışı fiyatla alım satım tescili yaptırdığı anlaşılan üreticiler, 5 yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlandırılmayacaktır.”