DEREBUCAK-Derebucak ilçesine bağlı Çamlık beldesi, önümüzdeki dönemde hayvancılığın merkezi haline geliyor.
Hayvancılık konusunda uygun potansiyele sahip bölge, yeni yılda hayata geçirilecek süt ve besi inekçiliğinde hamle yapmaya hazırlanıyor.
Çamlık’ta Belediye’nin desteğiyle bu yıl kurulan Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bölgede süt inekçiliğinin geliştirilip yaygınlaştırılması için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü’ne proje başvurusunda bulundu. 35 milyon liralık projenin kabul edilmesi yörede sevinçle karşılandı.
216 BAŞ SÜT İNEĞİ GELECEK, AHIRLARI DA DEVLET YAPACAK
Çamlık Belediye Başkanı Ali Özdemir, 54x4 süt inekçiliği projesi kapsamında bölgeye 216 baş Hoştayn cinsi süt ineğinin geleceğini söyledi. Destekten bölgede yaşayan dargelirli ve sosyal güvencesi olmayan 54 ailenin yararlanacağını ve her aileye 4 inek verileceğini belirten Özdemir, “Proje kapsamında ineklerin barınacağı ahırlar da devletimiz tarafından yaptırılacak. Projeye göre, hak sahibi aileler inekler için hiç faiz ödemesi yapmayacak. İlk iki yılı ödemesiz olmak üzere toplam 7 yıl içerisinde geri ödemesini yapacak.”dedi.
AHIR İNŞAATLARI İLKBAHAR MEVSİMİNDE BAŞLAYACAK
Proje kapsamında öncelikle bölgede ilkbahar mevsiminde ahır inşaatının başlanacağını belirten Özdemir, ardından süt ineklerinin gelmeye başlayacağını ifade ederek şu bilgileri verdi:
“Projemizin hayata geçirileceği bölge Hasan Köprü mevkii. Burada 20 dönümlük bir arazide süt inekçiliği projesi gerçekleştirilecek. Bu projenin hayata geçirilmesi ile birlikte süt ineği sayısının gelecekte daha iyi noktalara geleceğini, süt endüstrisine yönelik yatırımların da başlayacağını düşünüyoruz. Proje kapsamında gelecek 216 baş ineğin sayısının gelecek 5 yılda en az 3 bine ulaştırılması planlanıyor. Bu hedefe ulaşıldığı takdirde 5 nci yıldan itibaren günlük olarak 60 ton süt veriminin elde edileceği hesaplanıyor. Bu potansiyelin süt endüstrisine yönelik yatırımlarla birlikte pastorize süt haline dönüştürülüp iç piyasanın hizmetine sunulması hedefleniyor. Çünkü, süt inekçiliğinin gelişip yaygınlaşması ile birlikte bu bölgede süt endüstrisine yönelik yatırım yapmayı düşünen hemşehrilerimiz de bulunuyor. Biz bölgenin en iyi ve en kaliteli sütünü üretip piyasaya sunma konusunda iddialı bir noktaya geleceğine inanıyoruz.”
SIRADA ORGANİZE HAYVANCILIK PROJESİ VAR…
Çamlık beldesinin hayvancılık konusunda çok uygun bir potansiyele sahip olduğunu, tarım alanlarının sınırlı olması nedeniyle bölgenin kaderinin de bu konudaki gelişmelere bağlı olduğunu dile getiren Belediye Başkanı Ali Özdemir, hayvancılık konusunda önümüzdeki yılların bir hamle dönemi olacağını da kaydetti. Özdemir, şunları söyledi:
“Dünyaca ünlü mağaraları ile ön plana çıkan beldemiz, uygun rakım ve iklimi, bol oksijeni ve geniş yaylaları ile hayvancılığın adresi olabilecek bir konumda bulunuyor. Belediye olarak da bölgemizde hayvancılığın gelişmesine büyük önem veriyoruz. Vatandaşlarımızı sürekli olarak bu konuda yönlendiriyor ve destekliyoruz. Bu uygun potansiyelin değerlendirerek organik hayvancılık projesini bölgemizde hayata geçirmek istiyoruz.
Bunun ilk adımlarını Belediye olarak atmış bulunuyoruz. İlk etapta 400 dönümlük bir alanı organize hayvancılık bölgesi olarak belirledik. Çevremize de örnek olacak bu proje için altyapı ve içme suyu yatırımları konusunda da destek almaya yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”