Türk Silahlı Kuvvetleri ihtiyaçlarının yurt içinden karşılanma oranının yüzde 52’yi aştığını görmek bizleri ziyadesiyle memnun etmiştir.
Yine de, Türk Silahlı Kuvvetlerinin silah ve teçhizat yönünden ihtiyaçlarını yurt içinden karşılama oranının daha da artırılarak ihracat kapasitesi yüksek, bağımsız ve yerli bir harp sanayisinin gelişmesi ve yerli müteşebbisin de daha fazla silah ve askeri teçhizat üretimine yatırım yapması büyük önem arz ediyor. Bu açıdan her türlü kolaylığı ve gerekli teşvikleri uygulamaya koymanız gerektiğine inanıyorum.
Konya’nın, savunma sanayisi açısından önemli bir potansiyeli var. Bu konuda bir üs, bir merkez olmasına yönelik zaman zaman gündeme gelen hususlar var. Ama, bir merkez olma konusunda kayda değer bir gelişme göremedik.
Konya’da hafif silah sanayi açısından da tesislerimiz var, işletmelerimiz var.
Beyşehir ilçemize bağlı Huğlu ve Üzümlü kasabaları, yine Derebucak ilçemize bağlı Gencek kasabası ve çevre köyler av tüfeği sektöründe önemli bir yere sahip.
Bu bölgelerde av tüfeği üretimi 1915 yılına kadar dayanmakta. Millî mücadelede ordumuza silah tamirciliği yapan ustalar, kasabalarına döndüklerinde, zamanın şartlarına göre av tüfeği üretmeye başlamışlar. Böylece her evin altında özellikle 60’lı yıllardan sonra atölyeler kurulmuş ve bu zanaat babadan oğula, toruna geçmiş, günümüze kadar gelmiş.
Bugün itibarıyla da dünya çapında adını duyurmuş firmalarımız var.
Beyşehir’de, bu konuda üretim yapan sanayici ve iş adamlarımızın bir araya gelmek suretiyle kurdukları derneğimiz de var.
Huğlu’da bir kooperatifimiz var, Huğlu’da yaşayan hemşehrilerim genelde ortak ve aynı zamanda da kooperatifin fabrikasında çalışıyor. Sayın Bakanım, kooperatifin mali sıkıntıları yüzünden çoğu maaşını tam almıyor ama fedakârca çalışıyorlar, o tesisi ayakta tutmaya çalışıyorlar.
Benim fırsat buldukça, sık sık ziyaret ettiğim bir bölgemiz. Çok zor durumdalar Sayın Bakanım. Birkaç hususu çok fazla zaman almadan burada ifade edeyim.
Özellikle ekonomik krizler, uygulanan ekonomi politikası sonucu kurların yıllarca düşük kalması bölgedeki bu üretici insanımıza çok büyük zarar verdi. Niye derseniz? Ağırlıklı olarak ihracat yapıyorlar. Amerika’dan tutun Avrupa’ya, Afrika’ya, her tarafa ihracat var. Tabii, kurların düşmesi elde edilen gelirlerin düşmesine yol açtı. Şimdi kurlar biraz çıktı ama finansman sıkıntıları halen aşılamadı.
Yurt içinde satışla ilgili geçmişte bazı kısıtlamalar getirildi. Belki zamanında böyle bir tedbirler almak gerekliydi ama şimdi bunu yeniden değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum.
Özellikle vergi yükü çok yüksek, ki biliyorsunuz yivsiz silah üretiliyor orada. Yivli ile yivsizin şu anda vergi oranları aynı Sayın Bakanım, yani -özel tüketim vergisi açısından söylüyorum- bunda bir düzenleme yapmak gerektiğini düşünüyorum.
Zatıalinizin de geçtiğimiz ay o bölgede bir ziyareti oldu. Öncelikle çok teşekkür ediyorum. Yerinde gördünüz, yerinde sizlere mutlaka brifing de vermişlerdir, bilgiler de aktarmışlardır. Gerçekten sahip çıkmamız gereken bir yer.
Üreticilerimizin talepleri var. “Biz Türk Silahlı Kuvvetlerinin silah sanayisi açısından ihtiyaçlarını karşılayacak güce sahibiz.” diyorlar, “Bu potansiyel bizde var.” diyorlar. Yani buna yönelik, gerçekten ihtiyaçlarımızın önemli bir kısmını karşılama yönünde potansiyeli olan bu bölgemizin bu anlamda değerlendirileceğini umuyorum, bekliyorum. Mutlaka bir el atmak lazım. Gerçekten çok iyi ustalar var, bunları mutlaka bizim değerlendirmemiz lazım.
“MİLLÎ SAVUNMA BAKANI İSMET YILMAZ’IN CEVABI
Derebucak’a giderken Huğlu’ya uğradım, gerçekten çok mükemmel bir gayret gördüm, çalışma gördüm, kooperatifte birlik gördüm. Genelde iki tane talepleri oldu. Birisi, organize sanayi yok, yeri yok. Niye organize sanayi yeri yok? Kadastro çoktan geçmiş, her yer orman olmuş. Dolayısıyla da ormandan, işte sanayiye bir yerin alınabilmesi lazım, birinci talepleri bu.
İkinci de yivsiz silahlar üretiyorlar. Yivli üretimi için, dediği gibi, bir izin verilebilir mi? Arkadaşlar, üzerinde inşallah çalışacaklar. Bir de yine bizim Savunma Sanayi tarafından orada iş yaptırılan firmalar da var. Yine biz, savunma sanayi üretiminde ülke çapındaki yan sanayimizden istifade etmek için yoğun bir gayret içindeyiz. İmzaladığımız her sözleşmede en az yüzde 30 iş payının yan sanayine verilmesini şart koşuyoruz. Savunma sanayindeki yerlilik oranımız yüzde 50’nin üzerine çıktıkça yan sanayinin kullanımı da –Konya’daki üreticiler de dâhil olmak üzere artacaktır.”