Huğlulular Savunma Sanayi İçin Güç Birliği Yapıyor
BEYŞEHİR - Beyşehir’in av tüfeği üretiminde söz sahibi olan Huğlu Mahallesi’nde faaliyet gösteren silah sanayicileri düzenlenen yemekli toplantıda biraraya geldi. Toplantıda, işbirliği ve güç birliği düsturuyla Huğlu’da savunma sanayiine yönelik üretim ve küçük sanayiler hakkında geleceğe dönük nasıl somut adımların atılabileceği konusu masaya yatırıldı.
Huğlu Kültür ve Dayanışma Derneği ile Huğlu Sanayici ve İşadamları Derneği (HUSİAD) tarafından düzenlenen toplantıya Beyşehir Ticaret Odası Başkanı Salih Gül, Huğlu Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Nail Gökhaba, HUSİAD Başkanı İrfan Usta, Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi Başkanı Naci Tanık, SÜ Huğlu MYO Müdürü Yrd.Doç.Dr.Mehmet Emre Erdoğan, Huğlu Tematik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü İbrahim Sümbül, Huğlu Mahallesi Muhtarı Mehmet Harman ve bölgede av tüfeği üretimi yapan firmaların temsilcileri katıldı.
Toplantıda konuşan Huğlu Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Nail Gökhaba, bu yıl Türkiye genelinde yapılan trap atış müsabakalarında kendilerine av tüfeği firmalarının vermiş olduğu desteğe teşekkür ederek, “HUSİAD’ın da belli projeleri var, bunları biraraya gelerek değerlendirip istişare etmek, hem de bu anlamda sizlere teşekkür etmek için bu buluşmayı gerçekleştirdik” dedi.
Huğlu Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı İrfan Usta da, toplantıda sektörle ilgili sıkıntıların dile getirilmesinin yanısıra, dernek olarak bundan sonraki süreçte, özellikle 2018’de neler yapılacak ve belirledikleri yeni hedefleri konuşmak ve gelen talepleri dinlemek amacıyla biraraya geldiklerini söyledi.
Beyşehir Ticaret Odası Başkanı Salih Gül de, sektörün daha da ilerlemesi anlamında ortak hareketliliğin çok önemli olduğunu vurgulayarak, Huğlu’da tesis edilen birlik ve beraberlik ortamının daha da geliştirilmesini hep arzu ettiklerini dile getirdi.
Toplantıdaki sunum bölümlerinde konuşan Huğlu MYO Müdürü Yrd.Doç.Dr.Mehmet Emre Erdoğan da, yüksekokul olarak amaç ve gayelerinin Huğlu’nun potansiyelinin savunma sanayisine kanalize edilmesi olduğunu ve buna eğitim kurumu olarak her türlü desteği vermek için gayret gösterdiklerini söyledi. Erdoğan, “Mevcut silah sanayisine katkı sağlamak için neler yapabiliriz, biz bunun için yola koyulduk. Önümüze bunu koyduk, bu hedef doğrultusunda bir plan gerçekleştirdik öncelikle. Sektörün önde gelenleri ile görüştük, neye ihtiyacımız var, nerede eksiğimiz var, sektörü nasıl tamamlayabiliriz endişesiyle bir Test ve Analiz Merkezi Ar-Ge Projemiz var şu anda. Kalkınma Bakanlığı’nı yatırım planına girmiş durumda. İnşallah Ocak ayının girmesi ile birlikte 2018 yılı yatırım planının açıklanmasıyla beraber bu konuda da Kalkınma Bakanımızdan bir açıklama bekliyoruz. Öncelikle bir mimari ihaleye, sonrasında inşaat ihalesiyle beraber temel atma işlemine geleceğiz. Biz Ar-Ge olarak söylüyoruz ama aslında biz burada Ur-Ge yapacağız. Bu ürün geliştirme dediğimiz olayı, artık araştırma geliştirme var, bölgede bir üretim var. Bizim artık teknolojiyle mevcut üretimi birleştirip yeni bir ürün ortaya koymamız gerekiyor” dedi.
Huğlu Tematik Mesleki ve Teknik Lisesi Müdürü İbrahim Sümbül ise, eğitim kurumu olarak makine teknolojisi alanında Türkiye’de tek Tematik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olduklarını belirterek, “Üretimin yapıldığı bir yerde, makine teknolojisinin de olması gerektiğini düşünerek Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifimizle işbirliği yaparak bu tematikliği aldık. Türkiye’de bu anlamda 18 tane var, bunların 17’si il merkezlerinde, sadece makine teknolojisi olarak Huğlu Mahallemizde. Bunu alırken biz bölgedeki av tüfeği ve savunma sanayisine yönelik üretim ile makine teknolojisinin burada çok ileri düzeylerde olduğunu gerekçe gösterdik. Bu yıl 9’uncu sınıf olarak 58 öğrenci aldık ve bunun 24’ü Türkiye’nin değişik illerinden mahallemize geliyor. Bundan sonraki süreçte artık kontenjanımızın artmasıyla özel yetenek sınavıyla öğrenci alımı yapmaya başlayacağız” diye konuştu.
Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi Başkanı Naci Tanık ise, Huğlu’da kurulan derneklerle artan birlik ve beraberliğin bölgedeki potansiyeli ve gücü eğitim noktasında verilen desteklerle daha da ileri noktalara taşımanın arzusu ve gayreti içerisinde olduklarını belirterek, Huğlu’nun Türkiye’de bir yüksekokulun olduğu, tematik lisenin bulunduğu tek taşra mahallesi olduğunu hatırlattı. Tanık, bunun Huğlu açısından gurur verici olduğunu, bu gururun buradaki potansiyeli oluşturan av tüfeği sektörünün başarısı olduğunu dile getirdi.
Huğlu Mahallesi Muhtarı Mehmet Harman ise, Huğlu Mahallesi’nin Türkiye’de işsizlik olmayan nadir mahallelerinden birisi olduğunu belirterek, “Huğlu, 3 bin 500 nüfusuyla dünyanın yaklaşık 60 ülkesine av tüfeği ihracaatı yapan Beyşehir’e bağlı güzide bir mahalledir. Türkiye’de birçok mahalle dışarıya göç verirken, Huğlu’muzda tam tersine bir durum yaşanıyor. Bununla da övünüyoruz.Bu toplantımıza yerleşimimizde faaliyet gösteren 75 firmamızın tamamının da katılıyor olmasından dolayı büyük memnuniyet yaşıyoruz. Bu birlik beraberliğimizin artarak devam edeceğine inanıyoruz. Bu işbirliği ve güç birliği ile yakın gelecekte yeni işlere ve projelere imza atacağımıza inanıyorum” dedi.