Hüyük’te çilek üreticileri “böcek” iddialarına tepkili
HÜYÜK - Hüyük ilçesindeki çilek üreticileri, sosyal medyada çilek içerisinden çıktığı iddia edilen video görüntüleriyle gündeme gelen haberlere tepki gösterdi. Çilek bahçelerinde çalışan çilek toplayıcılığından geçimini sağlayan tarım işçileri de kameralar önünde topladıkları çilekleri yiyerek böcek iddialarının gerçeği yansıtmadığını dile getirdi.
Hüyük Belediye Başkanı Mehmet Çiğdem, son yıllarda gerçekleştirdiği hamle ile Hüyük ilçesinin Türkiye’de organik çilek üretiminin borsası haline geldiğini vurgulayarak, ortaya atılan iddiaların üreticileri olumsuz etkilediğini söyledi.
Hüyük’te üretim yapan çilek üreticisinin hepsinde organik üretim sertifikası olduğunu hatırlatan ve yörede üretimin 15 yıl öncesine dayandığını anlatan Başkan Çiğdem, “Hem Konya Büyükşehir Belediyemiz hem de kapatılmadığı dönemde İl Özel İdaresi’nin destekleriyle ilçemizde çilek üretimi başlamıştı. O zaman bir iki dönüm olarak zorla ekilmeye başlanılan çilek, geçen yılki rekolte ile 72 milyon lira olarak bölgemize bir katma değer vergisi sağlamıştı. Bunda Büyükşehir Belediyemizin çok büyük bir katkısı var. Çünkü, Büyükşehir Belediyemiz bu yıl bile koronavirüs salgını sürecinden geçtiğimiz dönemde bile 450 bin fide dağıtımı yaptı üreticiye. Her türlü desteği sağladı. Hakkı yenmez, emeği ödenmez. Bu anlamda Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay Bey’e ilçem adına minnet ve şükranlarımı sunuyorum. Hüyük ilçemizde yerel yönetimlerimiz ve devletimizin desteğiyle gelinen bu süreçte yöremizde çilek üretimi için sabahın erken saatlerinde başlayan mesai gün boyu devam eder” dedi.
Hüyük’te çilek üretiminde genelde yediveren türünün ekiminin yapıldığını bu ürünün Mart ayında başlayan yetiştiriciliğinin kar yağışının toprağa düştüğü Kasım ayına kadar devam ettiğini vurgulayan Çiğdem, bu süreçte üreticinin önemli bir gelir imkanına kavuştuğunu, bunun yöre ve ülke ekonomisine de çok önemli katkılar sağladığını dile getirdi. Çilekteki bu olumlu gelişmelere rağmen, geçtiğimiz günlerde sosyal medyada çilekle ilgili birçok spekülasyona yer verildiğini aktaran Çiğdem, bunların üreticiyi olumsuz etkilediğini savunarak tepki gösterdi.
Bu spekülasyonların sorumlularını tahmin edebildiklerini de vurgulayan Çiğdem, “Bunlar tahin ediyorum ki, toptancının ve tarımla uğraşmayan insanların bir oyunudur. Niye derseniz? Organik üretim yapıyoruz, hem devletin kontrolünde hem de üniversitelerin labaratuvarlarında incelenmiş çileğimize, ‘işte böcek var, yenmez’ gibi birkaç söz söyleyerek fiyat indirimine gidilmeye çalışıyorlar çilekte. Ben bu konuda, Hüyük Belediye Başkanı olarak bu spekülasyonları çıkaranlara hakkımı helal etmiyorum. Üreticilerimiz de çok tepkili bunu yapanlara. Çünkü, bu insanlar, annelerimiz, kardeşlerimiz sabah ezanıyla tarlaya gelip kaç aydır üç beş kuruş evine etmek götürebilmek için çaba sarfediyor. Çocuklarını okutuyorlar, gurbetteki çocuklarına harçlık yolluyorlar. Buradan kazandıkları, kazanacakları 3-5 aylık bir çilek parası. Onu da bilgisayarın başında oturarak hiç çileğin üretiminden, pazarından haberi olmayan insanların yorum yapması, çilekle ilgili konuşması çok üzüntü verici” ifadelerini kullandı.
Başkan Çiğdem, koronavirüs salgınının yaşandığı bir dönemde şu ana kadar Hüyük ilçesinde tek bir enfekte hastaya rastlanmadığını da vurgularken, “Bir tane bile koronavirüslü hasta hastanemizden çıkış yapmamıştır. Çok şükür sıfır koronavirüsle gidiyoruz. Bunun sebebi için biz her zaman şöyle diyoruz; çilektir. Çünkü, çilek çinko deposudur. C vitamininin en yüksek olduğu meyvelerden bir tanesi çilektir. Cildi güzelleştirir, kanserin en önleyici etkeni çilektir, çilek meyvesidir. Niye kovid-19 hastası hiç olmamıştır Hüyük’te, biz çileğe bağlıyoruz. Bu bizim kendi görüşümüz. Bilimsel olarak değil belki ama kendi içimizde konuştuğumuz bir konudur; çilek yesinler, kovid-19 bulaşmasın. Bence en önemli etken budur. Sertifikalı çilek üretiyoruz. Gelsinler o böcekle ilgili testi yapanlar, burada bizim yanımızda yapsınlar. Biz halk olarak Türk milletinden, pazarladığımız Rusya’dan, İtalya’dan özür dileyelim. Ama bu Akdeniz haşeresidir, buralarda asla olmaz. Burası bin 300 rakımlı bir yayladır ve dünyanın, Türkiye’nin çilek borsasıdır. Çileğe yön veren merkezdir Hüyük.”ifadelerini kullandı.
Hüyüklü çilek üreticisi Ayşe Yalçın ise, 15 dekarlık alanda organik çilek yetiştiriciliği yaptığını belirterek, 10 yıldır yörede bu üretimi sürdürdüğünü anlattı.
Çilek üretiminin hem zevkli, hem de iyi gelir getiren bir iş olduğunu vurgulayan Yalçın, yörede hemen hemen herkesin bu işe yöneldiğinin altını çizerek, Türkiye’nin en güzel aromalı çileğinin Hüyük ilçesinde yetiştirildiğini belirtti. Yalçın, hiçbir yerin aromasının bu yörede üretilen ürünün aromasını tutmadığını da anlatırken, “Türkiye’nin en güzel aromaya sahip çilekleri Hüyük’te Çavuş ve çevresinde bu bölgede üretilmektedir. Yüzde 80 aroma vardır. Hiçbir yerin aroması burayı tutmaz yani. Biz buradan ekmek yiyor, para kazanıyoruz. Ama şu son günlerdeki yaşadıklarımız moral motivasyonumuzu alt üst ediyor. ‘Böcek var’ denilerek ürünümüzü karalamaya çalışıyorlar. Öyle bir şey yok bizim ürettiğimiz çileklerde. Öyle olsa biz de yemeyiz. Kendi yemediğimizi bil ele vermeyiz, yedirmeyiz. Önce kendimiz yiyoruz, çoluğumuz çocuğumuz yiyor. Ondan sonra başkaları yemeye başlıyor.”diyerek tepkisini dile getirdi.