BEYŞEHİR - Dr. Kovan, hastanenin toplantı salonunda düzenlenen eğitim seminerinde, karbon monoksit zehirlenmesine maruz kalan kişide görülecek ilk belirtilerin baş ağrısı, yorgunluk hissi ve mide bulantısı ile nezle hali olduğunu söyledi. Bu belirtiler içerisindeki nezle halinin, nezle ve grip gibi viral hastalıklarla karışabilmekte olduğunu vurgulayan Dr.Kovan, önemli bir farklılık olarak bu tip zehirlenmelerde ateş görülmediğini belirtti.
Hafif düzeyli karbon monoksit zehirlenmelerinde baş dönmesi, baş ağrısı, yorgunluk ve bitkinlik hissi, nefes darlığı ve mide bulantısı gibi belirtiler olurken, ciddi düzeylilerinde sersemlik, kusma, kas koordinasyonunun kaybolması, bilinç kaybı ve ardından ölümün gelebileceğine dikkat çeken Dr. Kovan, bu tür zehirlenmelerde yapılacak ilk yardım konularında bilgiler verdi, karbon monoksit zehirlenmelerinden korunmak için alınacak tedbirleri anlattı.
Dr.Kovan, zehirlenen bir kişiye yardımı koşan kişinin de zehirlenme tehlikesine karşı kendisini koruması gerektiğini vurgulayarak, "Hemen camlar açılmalı, açılmıyorsa kırılmalıdır. Hasta hızla ortamdan uzaklaştırılmalı ve acil yardım servisi 112 aranmalıdır. Açık havaya çıkıldığında ya da tehlikeden uzaklaştırıldığında ise hava yolu açık değilse hava yolu açılmalı, solunum yoksa temel yaşam desteğine başlanmalıdır" dedi.