Konya, 8. Mevlana Şiir Şöleni’nde Şiire Doydu
Konya Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi\'nin birlikte organize ettiği 8. Mevlana Şiir Şöleni, Mevlâna Müzesi Gül Bahçesi Açık Sema Alanı\'nda gerçekleştirildi.
ÜLKELER ASKERLE ALINIR AMA O ÜLKEDE SANAT EDEBİYAT VE MEDENİYETLE KALINIR
Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen şairler ile çok sayıda şiirseverin katıldığı programda konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, sanatın, edebiyatın ve mimarinin medeniyetlerin devamı üzerindeki etkisinden söz etti. Sorgun, “Ülkeler askerlerle alınır ama ülkelerde askerlerle kalınmaz. Sanat, edebiyat, mimari ve medeniyet ile kalınır. Her şey siyasetten ibaret değildir. Siyaset bir iklim oluşturur ve eğer güzel bir iklim oluşturursa hiçbir şey ekmeseniz de hüdayi nabitler yani âşıklar, şairler yetişir” diye konuştu.
HEP GÜZEL İNSANLARIN GÜZEL ŞEHİRLERİ OLMUŞTUR
Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mahmut Sami Şahin, bu tür etkinliklerin Konya’ya değer kattığının altını çizdiği konuşmasında, “Hep güzel insanların hep güzel şehirleri olmuştur. Konya, medeniyetimizin bir yansıması olarak içinde yaşayan güzel insanlar kadar çevrelerine de güzellik saçmışlardır. Hz. Mevlana, Hz, Şems-i Tebrizi, Sadreddin Konevi şehrin manevi kimliğini inşa etmişlerdir. İslam medeniyetin beşiklik etmiş Konya’da ilim fikir ve siyaset bu şehrin iklimine tesir etmiştir.”
ŞİİR EN ZARİF EDEBİYAT TÜRÜDÜR
Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Hayri Erten ise konuşmasında şiiri ve şiirin insan hayatındaki öneminden bahsetti. Erten, “Hz. Mevlana, Mesnevi’deki fikirlerini edebiyatın en etkili alanlarından biri olan şiirle insanların ruhlarına, gönüllerine ve zihinlerine anlaşılır kalıcı bir şekilde anlatmayı başarmıştır. Zira şiir, edebiyat türleri içerisinde belki de en zarif, en duygusal ve en eski türlerdendir” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından Türkiye’de alanlarında söz sahibi olan şairler, kaleme aldıkları birbirinden güzel şiirleri Konyalılar için seslendirdiler. Protokol üyelerinin şairlere günün anısına birer plaket takdim ettiği etkinliğin sonunda şairlerin okudukları şiirlerden oluşan kitap, kendilerine ve kültür sanat insanlarına günün anısına hediye edildi.
Mevlana Şiir Şöleni’ne Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Abdülmelik Ötegen, Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Ahmet Köseoğlu, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Mücahit Sami Küçüktığlı, Hz. Mevlana’nın 22. kuşak torunu Esin Çelebi ve çok sayıda davetli katıldı. Programa eserleriyle ise Adem Turan, Ahmet Efe, Ayşe Sevim Günay, Bestami Yazgan, Bülent Sönmez, Ercan Ata, Hüseyin Akın, Kamil Uğurlu, Mehmet Ali Köseoğlu, Mehmet Atilla Maraş, Mehtap Altan, Mustafa Uçurum, Nilüfer Zontul Aktaş, Özcan Ünlü, Rukiye Aydın, Şakir Kurtulmuş ve Şener İşleyen katıldı.