BEYŞEHİR-İçişleri Bakanlığı'nca kurusıkı tabancaların imalatına ilişkin yönetmenlikte yapılan değişiklikle kurusıkıların gerçek silaha dönüştürülmesinin önüne geçiliyor.
İçişleri Bakanlığı'nın "Ses ve Gaz Fişeği Atabilen Silahlar Hakkındaki Yönetmelik"te yaptığı değişiklik, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmenlikle imal edilecek ses ve gaz fişeği atabilen silahların çalışma sistemleri, mekanik yapıları ve görünümleri tamamen değiştirilerek, gerçek silahtan ayırt ediliyor. Yönetmelikte, "Sadece ses ve gaz fişeği atabilen silahlarda kullanılmak üzere imal edilmiş nitelikteki fişekleri kullanabilecek yapıda olmalıdır. Birden fazla fişeği seri olarak atamayacak nitelikte yarı otomatik, tek tek veya toplu tabanca çalışma sisteminde imal edilmiş olmalıdır" şeklinde yeni imal şartları getirilen kurusıkı tabancaların kesinlikle güvenlik kuvvetlerince kullanılan tam otomatik silah şeklinde veya görünümünde olmaması şartı da bulunuyor.
Yeni kurusıkı silahlarda namlu ile gövde, sökülmek sureti ile birbirinden ayrılamayacak yapıda imal edilecek. Namlu ağzının çevresi karşıdan bakıldığında görülecek şekilde ve kolayca çıkmayacak turuncu renkli fosforlu boya ile boyalı olacak. Namlu uzunluğu fişek yatağı hariç 300 milimetreyi ve tüm uzunluğu 500 milimetreyi geçmeyecek şekilde imal edilecek olan yeni kurusıkı tabancaların görünümü toplu veya yarı otomatik tabanca şeklinde olacak. Marka, model, çap, imal yılı ve seri numaraları silinmeyecek şekilde üretilecek olan yeni kurusıkı tabancaların gaz çıkışı ile ilgili yeni imalat düzenlemesi şöyle:
"Namlu ucundan olacak silahlarda namlu içerisinde, fişek yatağı hariç olmak üzere namlu uzunluğunun en az yarısı uzunlukta çelikten imal edilmiş 'namlu emniyet sacı' ve bu sac ile namlu ucu arasında kalan kısımda olacak şekilde sacın geniş yüzeyine dik olarak konumlandırılmış çelikten imal edilmiş 'namlu emniyet pimi' olmalıdır. Emniyet sacı fişek yatağı tarafında olmalıdır. Belirtilen sac ve pim, namlu içerisine kolayca çıkartılamayacak şekilde yerleştirilmelidir. Fişek yatağı bitiminde olacak silahlarda namlu içerisine, namlu çapını tam kapatacak şekilde sertleştirilmiş çelikten imal edilmiş 'namlu emniyet çelikleri' yerleştirilmelidir. Bu çeliklerin fişek yatağı ve namlu ucuna dönük kısımları delinmeyi engellemeye yönelik geometrik şekillere sahip olmalıdır ve aynı zamanda bu çelikler sökülmeye elverişsiz şekilde namlu içerisine yerleştirilmelidir. Namlu emniyet çelikleri fişek yatağı bitimine olabilecek en yakın konumda olmalıdır."
Ses ve Gaz Fişeği Atabilen Silahlar Hakkındaki Yönetmelik'te yalnızca film yapımı, tiyatro, şenlik, kutlama, tören gibi etkinliklerde kullanılmak üzere gerçeğe yakın kurusıkı silahların imalatının İçişleri Bakanlığı'ndan alınacak uygun görüş yazısı ile yapılabileceği kaydedildi. Yönetmelikle kurusıkı silah üretecek firmaların faaliyetleri ile ilgili yeni düzenlemeler de getirildi.