Kuva-yı Milliye Konağı aslına uygun restore edilmeli

BEYŞEHİR - ADD Genel Başkanı Altınışık çökme tehlikesi yaşayan tarihi konağı ziyaret etti, sahiplenen yetkililere teşekkür etti

BEYŞEHİR'DEKİ KUVA-YI MİLLİYE KARARGAHI OLARAK KULLANILAN TARİHİ KONAK ASLINA UYGUN RESTORE EDİLECEK

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkanı Hüseyin Emre Altınışık, Beyşehir ilçesinde bulunan 1907 yılında inşa edilerek 1919 yılında Kuva-yı Milliye Beyşehir kurucularından Süleyman Sırrı Koydemir tarafından karargah olarak kullanılan tarihi konağı ziyaret etti.

Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından da tescil edilerek koruma altında bulundurulan ancak bakımsızlık nedeniyle tamamen çökme tehlikesi bulunması nedeniyle restore edilerek yeniden ayağa kaldırılması beklenilen tarihi konak önünde açıklamalarda bulunan Altınışık, tarihi konağa sahip çıkılarak aslına uygun olarak yeniden restore edilecek olmasından dolayı yaşadığı memnuniyeti dile getirdi.

Altınışık, bu konuya hassasiyetle bakmak zorunda olduklarının altını çizerek, “Hangi konudur bu, Atatürk, milli kurtuluş savaşı ve elbette ki, milli kurtuluş savaşımızın sürecinde yer alan binalar yapılar eserler, bizim benliğimizi ifade eden ve gösteren yapılardır. Bu yapıların yok olmaması lazım” diye konuştu.

ADD Genel Merkezi olarak sürekli olarak Türkiye’nin her yerinde bu tür yapı ve tarihi eserlere çıkmak için ellerinden geleni yaptıklarını anlatan Altınışık, şöyle devam etti: “Biz dernek olarak ne yapıyoruz, kime aitse, şahıslara mı ait, yoksa kamuya mı ait veyahut hangi kuruluşa ait bunları araştırıyoruz ve o ilgilileri göreve çağırıyoruz, onun takibinde bulunuyoruz. Burada da CHP ilçe başkanımız Rıdvan beyin ve diğer arkadaşlarımızın, yetkililerin bilgilendirmesiyle soruna el atıldığını ve bir çözüme ulaştığını görüyoruz.

Bir miktar paranın ayrıldığı ve bu binanın yeniden restore edileceğini öğrenmiş olduk. Öğrenmek çok önemlidir, buraya gelerek biz bu bilgiyi aldık ve tüm üyelerimize ve tüm Türkiye’ye de diyeceğiz ki; ‘Beyşehir'deki kuva-yı milliye karargahı ayrılan fonla, yapılanacak ve aslına uygun olarak restore edilecek. Ve bizim tabii ki talebimiz o yöndedir, bir Atatürk ve kurtuluş savaşı müzesine dönüştürülmesini talep ediyoruz.

Bu vesileyle aslında gerçekten Atatürkçü Düşünce Derneği kriterleri bakımından dayandığı felsefe bakımından, ideoloji bakımından eğer konuşmak lazım gelirse çok şey konuşur ve hepsi de eleştiriye kaçar ama burada bu yapıya sahip çıkıldığını öğrenmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Bu tür yapılara sahip çıkmak, tırnak içinde söylemiyorum, gerçek anlamda yerli ve milli olmayı gerektirir, sahip çıkanları bu vesile ile kutluyoruz. Bizim söyleyeceğimiz şey budur, ama bundan sonrasını da takip edeceğiz, ne ölçüde bu bina aslına rücu ettirilecek, aslına uygun şekilde yapılandırılacaksa bunların hepsi önemli. Bizim bu tür eserlere sahip çıkarak gelecek nesillere bırakmamız lazım. Bu, bizim kimliğimizi Türklüğümüz, Türk ulusu olarak ve geleceğe yönelik kimliğimizin bir işaretidir. Bunun takipçisi olacağız, emeği geçen herkese ve toplumsal duyarlılığı arttırıcı çıkış yapan herkese teşekkür ediyoruz. Bir kamuoyu oluşmuştur, bu kamuoyu da bu binanın ve bundan sonra da diğer bu türden binalar ve eserlerin korunması için yaptırım gücü olacak bir güce sahiptir. O nedenle hepinize ve emek veren arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. İyi iş yapmak önemlidir, iyi işi kim yapıyorsa onu da gönülden kutlarız teşekkür ederiz.”

CHP İLÇE BAŞKANI ŞENYURT'TA TEŞEKKÜR ETTİ

CHP Beyşehir İlçe Başkanı Rıdvan Şenyurt da, konuşmasında, tarihi konakla ilgili olarak sosyal medyada çok bilgi kirliliği bulunduğunu belirterek, tarihi geçmişi hakkında bilgi verdi.

Bir Osmanlı konağı olan tarihi konağın 20.yüzyılın ilk yıllarında yapımının başladığını ve 1907 yılında tamamlandığını hatırlatan Şenyurt, 1919 yılında ise Anadolu’nun birçok yerinde olduğu gibi milli mücadele karargahı olarak kullanıldığını belirtti.

Günümüzde hayatta olmayan tarihi konağın sahibini rahmetle andıklarını dile getiren Şenyurt, Süleyman Sırrı Bey’in burada örgütlenerek milli mücadeleye katkı sağladığını anlattı.

Günümüze gelindiğinde atıl durumda olarak görülen tarihi karargahın vicdan sahibi herkesin içini sızlattığını vurgulayan Şenyurt, ancak gelinen noktada sahip çıkıldığını görmenin de kendilerini oldukça mutlu ettiğini dile getirdi.

Şenyurt, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ama özellikle Konya Valimize, Konya Büyükşehir Belediye Başkanımıza, İlçe Kaymakamımıza, Beyşehir Belediye Başkanımıza konuya el attıkları için teşekkür etmek istiyoruz. 2005 yılında buranın proje mimarisi için ödenek ayrıldı, projesi çizildi, 2020 yılında belli bir miktar proje için tekrar bir ödenek daha gönderildi yapılmasına dair. Fakat ihaleye çıktığında gönderilen rakamın uygun olmadığı konusunda hemfikir olundu, para geri gönderildi, bu bilgilerimizi biz yasal mirasçımız şu anda aramızda olmayan Selahattin Koydemir’den aldık.

2010 yılından sonra tekrar bir daha proje için belli bir miktar para gönderildi. Yine bir sonuç alınamadı, fakat iki yıl önce, önceki dönem Konya valimiz tarafından proje için 1 milyon 20 bin lira ayrılmış durumda, bu para ile bu konak atıl durumdan çıkarılacak.

Bundan sonrasında bizler Atatürk’ün mirasına sahip çıkmak adına farklı bir amaçla değil de Atatürk’le ilgili, Atatürkçülükle ilgili bir konak olması ve ziyarete açılması hepimizin istediği bir durumdur, bugün burada bunun için toplandık.”

Şenyurt, projenin onaylanmış olması ve fon ayrılmasının ardından Atatürkçü düşünceye sahip olan insanlar olarak bu projenin devamının da takipçisi olduklarının altını çizerek, “Bizim amacımız yapıcı olmaktır, eleştiri anlamında ya da burada bir siyaset yapmak değildir. Biz Atatürkçü düşünceye gönül vermiş, ilkeleri Atatürk’ün çizdiği yolda devam eden insanlar olarak buranın takipçisi olacağımızın bir kez daha altını çiziyorum”ifadelerini kullandı.