Mantarlarla ilgili doğru bilinen yanlışlar

           BEYŞEHİR - Dr.Çankaya, yaptığı açıklamada, mantarlarla ilgili olarak halk arasında ilmi değeri olmayan yaygın inanışlar olduğunu da belirtirken, doğru olduğu düşünülen "Pişirilen mantarda zehir yok olmaktadır, yoğurtla mantar zehirlemez, sirkeli ve tuzlu suda kaynatılırsa mantarın zehiri alınır, kurutulmuş mantarın yenilmesiyle zehirlenme olmaz, çayırlarda yetişen mantarlar zehirsizdir, mantar koparıldığında rengi değişmezse zehirsizdir, iç kısmı mavileşirse bu mantar zehirlidir, ağaçlardaki mantarlar zehirli değildir, zehirli mantar gümüş kaşıkla pişirilirse kaşık kararır, salyangozlar zehirli mantarları yemezler" sözlerinin yanlış olduğunu belirtti.          Doğal alanlarda kendiliğinden yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların taze, kurutulmuş ya da konserve olarak çiğ veya pişirilerek yenmesi neticesinde gelişen ve ölümle de sonuçlanabilen vakaların çok ciddi zehirlenmeler olduğunu vurgulayan Dr.Çankaya, bunların daha çok ilkbahar ve sonbahar döneminde artan yağışların ardından yaşandığını vurguladı.          Türkiye'de de doğal alanlarda yetişen zehirli mantarların bulunduğunun göz ardı edilmemesi gerektiğine işaret eden Dr.Çankaya, bazı mantar türlerinin yenmesinin 2 saat sonrasında, bazılarının ise 6 saat sonrasında zehirlenme belirtilerinin ortaya çıkabileceğini kaydetti.           Yenilen mantarın ardından sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşmesi, bulanık görme, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma ile terleme, nabızda artış, yüz ve boyunda kızarma gibi belirtiler görülmesi halinde bunun 2 saat sonrasında belirtilerini gösteren mantar türü olabileceğini belirten Çankaya, "6 saat sonra gelişebilen zehirlenme belirtileri ise bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, kan ağrısı ile daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler şeklindedir.Bu belirtiler görülmesi halinde yapılacak en doğru hareket en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaktır."dedi.            Mantar zehirlenmelerinin önemli bir kısmının çok basit önlemlerle engellenebileceğine vurgu yapan Çankaya, bu tür zehirlenmelerin önüne geçmenin tek çaresinin doğal alanlarda kendiliğinden yetişen mantarların kesinlikle yenmemesi olduğunu, bunların yerine kültür mantarlarının sofralarda tüketilmesinin en doğru davranış olacağını sözlerine ekledi.