BEYŞEHİR - Selçuk Üniversitesi Beyşehir Ali Akkanat Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu “Markayı yanlış yerde arıyorlar, biz bulduk. Beyşehir” adlı bir konferans düzenledi. Konferansa Beyşehir Ali Akkanat İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan Çelik, Beyşehir İlçe Emniyet Müdürü Nedim Özata, Ali Akkanat Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Doç .Dr. Ali Alagöz, Beyşehir Ali Akkanat Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Aziz Öztürk, çok sayıda davetli ve bölüm öğrencileri katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını Beyşehir Belediye Başkanı İzzet Taşcı yaptı. Taşçı, markalaşmanın bir şehir için vazgeçilmez bir unsur olduğunu belirtirken sözlerine şöyle devam etti: “Beyşehir ve marka adıyla böyle bir konferans düzenleyen başta Ali Alagöz olmak üzere emeği geçen bütün hocalarıma teşekkür ediyorum. Beyşehir Alaaddin Keykubat’ın da dediği gibi “Cennet ya buradadır, ya da buranın altındadır.” ifadesiyle aslında bir marka şehir olmuştur. O dönemlerde Beyşehir yazlık başkent olarak kullanılmış, daha sonra Eşrefoğlu Beyliği döneminde ise en muhteşem dönemini yaşamıştır. Osmanlı döneminde Beyşehir bütün Anadolu gibi biraz geri kalsa da yine de önemini kaybetmemiştir. Cumhuriyetin son 30 yıllık periyodu içinde de Beyşehir ciddi anlamda erozyona uğradı. Bunda yolların by-pass edilmesi, gölün bilinçsiz kullanılması ve kuraklık sonucu göl sularının çekilmesi etkili oldu. Son 3 yıl içinde ise arzu edilen düzeye ulaşmasa da Beyşehir yıldızını ciddi anlamda parlatmaya başladı. Eşrefoğlu Cami, Beyşehir Gölü ve diğerleri sadece Beyşehir’in değerlerinden sadece birkaç tanesidir.”
Selçuk Üniversitesi Beyşehir Ali Akkanat Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ali Alagöz ise; “Burada göreve başlayalı 9 ay oldu ve 9 ay boyunca çok sık Beyşehir’e gelip gittim. Beyşehir’e her gelişimde ayrı bir hayranlık hissettim, fakat sen, ben, bizim oğlan kalmışız. Tanıtımını çok fazla yapamıyoruz. Beyşehir’e gelen herkes hayran kalıyor, gölün muhteşemliğine bayılıyorlar. Beyşehir’in bir potansiyeli var ama o potansiyeli bir türlü ortaya koyamıyoruz. Bunun önünde de bazı engeller var. Beyşehir’in ulaşım imkanları elinden alınmış bir şekilde, bu sorunları halledebilirsek, Beyşehir’in markalaşma yönünde daha da ileriye gidebileceğini düşünüyorum. Beyşehir Türkiye çapında potansiyelli bir ilçe fakat bu potansiyelin farkına varıp, doğru tanıtımla bunu kullanıp fırsata çevirmemiz gerekiyor. Beyşehir bir marka şehir olma kimliğine hızlı bir şekilde nasıl getirilir. Bu konferansta bu sorulara cevaplar bulacağımızı düşünüyorum.”dedi.
Konferansa konuşmacı olarak katılan Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Altunbaş markalaşmak kavramını açıklayarak, bu kavramın yanlış anlaşıldığına dikkat çekti. Marka olmak için illaki çok büyük şeylerin gerekmediğini belirten Altunbaş, bir bina veya da yol yapmakla da o şehrin bir marka değeri kazanmadığını belirtti. Şehirlerimizin dünya çapında tanınmadığından dert yanan Doç. Dr. Altunbaş, markalaşmak ve tanıtımın üstüne gidilmesi gerektiğini belirtti. Altunbaş konferansa şu şekilde devam etti; “Önceden daha tekel olarak yaşayan toplumlarda, son yıllardaki çeşitlilik şehirlere de yansıdı. Şehirler farklılaşmak için “Marka şehir” kavramını ortaya çıkardılar. Markalaşmak deyince akla gelmesi gerekenler, insanların iletişimi, değer yargılarımız, herkesin ortak katılımıyla ortaya çıkarılan bir süreçtir. Marka şehir kavramı içerisinde bütün şehir yöneticileri ve orada yaşayan halka görevler düşmektedir. Şehir markalaşması deyince insanların akıllarına janjanlı şeyler geliyor. Tanıtım filmleri, yollar, binalar, köprüler yapınca markalaştığımızı sanıyoruz. Oysaki bunlar bir şehri marka yapmaz. Şehir pazarlamacılığı diye bir kavram var ve bunlar bizim literatürümüze yeni yeni girmeye başlıyor. Etkin bir marka olmak için şehir pazarlamacılığını da etkin bir şekilde yapmak gerekiyor.”
New York, Paris, Londra gibi büyük şehirlerden örnekler veren, bu şehirlerin markalaşma adına hangi kampanyaları kullandığından bahseden Doç Dr. Hüseyin Altunbaş, bu şehirlerin nasıl marka şehir haline geldiğini, marka şehir haline gelene kadar hangi aşamalardan geçtiğini, öğrencilerle etkili diyaloglar halinde anlattı. Sonrasında ise Beyşehir’in markalaşması için neler gerektiği ve Beyşehir’in hangi potansiyele sahip olduğu konusunda ortak fikir bulmaya çalışan Altunbaş, konferans sonrasında öğrencilerin merak ettiği sorularını da yanıtladı. Konferans sonrası Beyşehir Ali Akkanat Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ali Alagöz Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden konferansa konuşmacı olarak katılan Doç. Dr. Hüseyin Altunbaş günün anlam ve önemine ilişkin bir teşekkür plaketi verdi.