Milletvekili Ali Yüksel’den Tarım Bakanı Yumaklı’ya Soru Önergesi
BEYŞEHİR - Yeniden Refah Partisi (YRP) Konya Milletvekili Ali Yüksel, TBMM’nde verdiği soru önergesinde son dönemde yaşadığı sorunlar gündemden düşmeyen Beyşehir Gölü’ne başka noktalardan su getirilmesine yönelik planlamanın olup olmadığını sordu.
Milletvekili Yüksel, TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde yönelttiği soruların Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istedi.
Yüksel, önergesinde İç Anadolu kapalı havzasında yer alan Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü ve milli parkı olan Beyşehir Gölü’nün endemik bitki ve canlılar açısından önemli bir bölgeye sahip olduğuna dikkati çekerek, Beyşehir'in içilebilir doğal tatlı su gölünün kuraklık, bilinçsiz yapılan tarımsal sulamalar, buharlaşma kayıpları gibi bazı sebeplerle su seviyesinin her geçen gün küçülmeye başladığını vurguladı.
Yüksel, Beyşehir Gölü’nün bu sebeple adını da aldığı gölün ilçe merkezinden de uzaklaşmaya başladığını, etrafındaki sazlıkların arttığını, tabanında otlanmanın çoğaldığını ve bataklığa dönüştüğünü savunarak,”Beyşehir Gölünün içerisinde yaşayan canlılarda (balık) çeşitliliğinin de azaldığı bilimsel olarak da görülmektedir. Beyşehir Gölü’nün; kuruyup yok olan Akşehir, Burdur, Eber ve Meke gölleri gibi olmaması için vatandaşlarımızın büyük kaygısı vardır.”ifadelerine yer verdi.
Yüksel, TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde cevaplandırılmasını istediği soruları şu şekilde sıraladı:
1- Beyşehir Gölünün her geçen gün kurumaya devam ettiği, Türkiye’nin en büyük tatlı su gölünün büyük bir su çekilmesiyle karşı karşıya olduğu, gölün her geçen yıl daha büyük bir su kaybı yaşandığı görülmektedir. Eski haline dönüştürülmesi konusunda acil bir önlem planınız var mıdır? Varsa yapılan planlar nelerdir? .
2- Beyşehir Gölü’ndeki kirliliğin her geçen gün arttığı, Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü ve içme suyu havzası ve milli park olmasına rağmen göl çevresindeki tüm ırmak ve derelerden akan bazı kanalizasyon sularının arıtmasız bir şekilde göle akıtıldığı anlaşılmıştır. Bu konuda önlemler alındı mı? Alındıysa neler yapılmıştır ?
3-Beyşehir Gölü’nün kuraklıkla beraber her yıl su seviyesinin daha da düştüğü bilinmektedir. Gölün gittikçe sığlaşmasıyla beraber daha çok tabanda otlanmaya ve otların yoğunlaşmasına sebep olmuştur. Bu nedenle oluşan ot ve bataklıkla ilgili bir temizlik planı var mıdır?
4- Beyşehir Gölünü besleyen dere ve çayların temizliği yapılmakta mıdır?
5- Beyşehir Gölü içerisinde yaşayan balık türleri her geçen gün azalmaktadır. Bu konuda bir çalışma yapılmakta mıdır?
6- Bilinçsiz avlanmayla ilgili neler yapılmaktadır?
7- Konya Kültür Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü Koruma Kurulunun almış olduğu karara Beyşehir Gölü kod (1122 40 metre) seviyesine uyulmakta mıdır?
8- Beyşehir gölüne dişli balık (tatlı su sudak balığı) atılarak ekolojik dengesi bozulmuştur. Bu konuda bir çalışma yapılmakta mıdır?
9- Ülkemizde yağışların azalması ve buharlaşmanın artmasıyla suyun önemi her geçen gün artmaktadır. Bilinçsiz sulama ile ilgili bir önlem alınmakta mıdır?
10- Beyşehir gölü her geçen gün kurumakta olduğu görülmektedir. Beyşehir gölüne başka noktalardan su getirilmesiyle ilgili bir planlamanız var mıdır?