BEYŞEHİR-Beyşehir Gölü kıyılarında kış mevsiminin gelmesi ile birlikte karabatak adı verilen su kuşları koloniler halinde görülmeye başlandı. Koloniler, kış döneminde bölgeyi mesken tutan doğa ve kuş fotoğrafı meraklılarının da ilgisini çekiyor.
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Kuş Gözlem Topluluğu Akademik Danışmanı, Öğretim Görevlisi Mustafa Arslan, uzun yıllar önce çok nadir görülen karabatak sürülerinin son 3-4 yıldır kış mevsiminde koloniler halinde Beyşehir Gölü Milli Parkı’nda gözlenmeye başladığını söyledi.
Kış mevsiminde yaşanan bu durumu Beyşehir Gölü’nde hızla çoğalan gümüş balığı nesline bağlayan Arslan, “Karabatağın yanı sıra son yıllarda gümüş balığının çoğalması balıkla beslenen türlerden olan bahri kuşlarının sayısında da artış görülmesine neden oldu. Göl çevresi, sazlıkları ile birlikte bu su kuşları için iyi bir sığınak teşkil ediyor. ”dedi.
MİLLİ PARK İÇİN SEVİNDİRİCİ GELİŞME
Geldikleri Beyşehir Gölü kıyılarında koloni oluşturan karabatakların, şubat ya da mart dönemine kadar bölgede kışlamasını beklediklerini belirten Arslan, “Özellikle Kızkulesi Adası çevresinde yaygın olarak görüyoruz. Gümüş balığı sürülerini gördükleri yerde kümelenmeye başlayarak besleniyorlar. Beyaz martılar da bu süreçte onlara eşlik ediyor. Karabatakların son yıllarda milli park alanında çok fazla görülmesini kuş cenneti olarak nitelendirilen Beyşehir Gölü için sevindirici bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Bu kuşlar ayrıca kümeler halinde avlandıkları zamanlarda doğa ve kuş fotoğrafçılarının da ilgisini çekiyor.”diye konuştu.
KANCALI GAGALARIYLA İLGİ ÇEKİYORLAR
Beyşehir Gölü Milli Parkı’nda populasyonu kış mevsiminde çoğalan karabatağın özellikleri hakkında da bilgi veren Arslan, şunları kaydetti:
“Karabatak, balık eti ile beslenen deniz ve göllerde yaşayan bir su kuşudur. Kancalı gagaları ile dikkat çeken karabatakların, kanatları kısa olmasına rağmen kuyrukları oldukça uzundur.
Su üzerinde sıralı sürüler oluşturan karabataklar, Türkiye’nin Karadeniz ve Marmara sahillerinde yaygın olarak bulunurken, 3 metreye kadar derinlere dalıp 1 dakika kadar su altında kalan bir yapıya sahip olduğunu biliyoruz. Yerel halk tarafından ‘Karabulak’ diye adlandırılıyor.
Deniz ve göllerde, büyük koloniler halinde kayalarda ve su içinde yuva yapıyorlar.”
SU SEVİYESİNİN ARTMASI KUŞ CENNETİNİ RENKLENDİRDİ
Öte yandan, SÜ Kuş Gözlem Topluluğu Akademik Danışmanı, Öğretim Görevlisi Mustafa Arslan, Beyşehir Gölü su seviyesinin yükselmesinin bölgedeki kuş türlerinin populasyonunun artması adına önemli olduğunu belirtti.
Su kuşlarının üreme alanı olan göl kıyısındaki sazlıkların su seviyesinin yükselmesi ile birlikte birçok kuş türüne sığınak olduğunu belirten Arslan, şunları kaydetti:
“Beyşehir Gölü’nün kıyılarındaki sazlıkların derin sularla kaplanması su kuşları için çok önemliydi. Bu anlamda su seviyesinin yükselmesinin kuş populasyonuna nasıl bir etki yapacağını Şubat ayında Beyşehir Gölü’nde Doğa Derneği ve kuş gözlem topluluğumuzun da rehberliğinde gerçekleştirilecek kış dönemi kuş sayımı sonuçları sonrasında daha net görebileceğiz.”