HÜYÜK-Hüyük ilçesine bağlı Mutlu beldesinde hasır dokumacılığının kaybolmaya yüz tutan yöresel meslekler arasına girdiği bildirildi.
Geleneksel el sanatlarına ait değişik meslek kollarının yaygın olarak faaliyet gösterdiği Mutlu beldesinde, yöre halkının en önemli gelir kaynağı durumundaki hasır dokumacılığı teknolojiye yenik düştü.
SAZLIKLARDAN, DEĞİŞİK ALANLARDA KULLANIMA…
Beyşehir Gölü’nün yanı sıra çevre göl ve göletlerin sazlıklarından toplanan kamışlar, biçilip yöreye getirildikten sonra kurutulup, temizlenip hasır haline getiriliyor. Bu hasırlar özel hazırlanan dokuma tezgahlarında toprak evlerin üzerine serilen yerlik, namazlık, gölgelik, çantanın yanı sıra, sahil kesimindeki plajlarda tatilcilerin gözde bir kullanım aracı haline getiriliyor.
Ancak, kerpiç evlerin yerine artık betonarme yapıların inşa edilmeye başlamasının ardından tavan ve iç dekorasyon malzemesi olarak da kullanılan dokuma hasırlar, gözden iyice düştü. Yörede özellikle kadınların en önemli geçim kaynaklarından birisi olan hasır dokumacılığı, taklit Çin ürünlerinin de ucuz fiyatı nedeniyle piyasada yaygınlaşmasının ardından talep görmemeye başladı.
Uploaded with ImageShack.us
HASIRCILIK TEKNOLOJİYE YENİK DÜŞTÜ
Mutlu beldesinde 1986-1993 yılları arasında dokuma hasırların ticaretiyle uğraştığını ancak daha sonra bu mesleğe veda eden tüccarlar arasında yeraldığını hatırlatan Mustafa Erdoğan, gelişen teknoloji ve Çin ürünü malların ortaya çıkmasının ardından bu yöresel el sanatlarının kaybolmaya yüz tuttuğunu söyledi.
Uzun yıllar önce tatil beldelerinde plajlarda kullanılan dokuma hasırların yerini günümüzde şezlongların aldığını vurgulayan Erdoğan, ilerleyen dönemde dekorasyon malzemesi olarak değerlendirilemediğinden bu mesleğin adeta öldüğünü, kendisinin de meslek değiştirmek zorunda kaldığını dile getirdi. Erdoğan, eskiden yörede kadın işçi lazım olduğunda kadınların tarla işine gitmezken, günümüzde ise bunun tam tersi bir durum yaşandığını dile getirdi. Erdoğan, bölgedeki bu potansiyelin yeniden açığa çıkarılarak günümüz koşullarına uyarlanmasını, hasırların dekorasyon malzemesi olarak değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.
YURTDIŞI PAZARI DA YOK OLDU
Uploaded with ImageShack.us
Hasır dokuma ustası olan Filiz Selvi, daha önceki yıllarda firmalar aracılığıyla yurtdışına gönderilen dokuma hasırların artık talep olması halinde tezgahlarda işlenip satışa sunulur hale geldiğini belirterek, “Şu anda sipariş aldıkça dokuyabiliyoruz. Hasır dokumacılığı biz evhanımlarının küçüklüğünden beri evlerinde uğraştığı, gelir getiren bir meslek koludur. Ancak, naylon hasırlar ortaya çıkınca zor durumda kaldık. Kaybolmaya yüz tutan bu yöresel el sanatlarımızın yeniden canlandırılması için yetkililerden destek istiyoruz.”dedi.
DEVLETTEN HASIRCILIĞA DESTEK BEKLİYORLAR
Metresini 3 ile 5 lira arasında sattıkları dokuma hasırların artık fazla ilgi görmediğini, ancak değerini bilenlerin özel olarak sipariş verdiğini vurgulayan Şerife Ceylan ise, “Sipariş üzerine dokuyup satıyoruz. Önceleri plajlarda çok kullanılıyordu. Eski evlerde kullanılıyordu. Şimdi betonarme evler inşa edilince hasıra olan ilgi düştü. Yurtdışında da hasırların taklidi çıkınca para etmemeye başladı. Yetkililerimizden bu sanat koluna sahip çıkmalarını bekliyoruz. Çünkü, bu iş bitince işsiz kaldık. Eskiden bu işle geçiniyorduk, şimdi günü kurtaran işler haline geldik.”diye konuştu.
BELEDİYE’DEN EL SANATLARININ CANLANMASI İÇİN ATAK
Mutlu Belediye Başkanı Mustafa Kemal Ateş ise, yörede dokuma hasırcılığın yeniden canlandırılması için birtakım çalışmalar içerisine girdiklerini belirterek, “Öncelikle bu el sanatlarımızın tanıtılması için harekete geçtik. Geçtiğimiz günlerde düzenlediğimiz el sanatları festivalinde bunun tanıtımını yaptık. Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde de bu kaybolmaya yüz tutan yöresel mesleğin süs eşyası tarzında daha da geliştirilerek ekonomiye kazandırılmasının gayreti içerisindeyiz. Bunun için de ilk etapta Hüyük HEM işbirliği ile giderek eğitim çalışmalarına ağırlık vermeyi, gençlerimizi bu sanata teşvik etmeye çalışıyoruz. Umarım başarılı oluruz.”diye konuştu.