HÜYÜK-Dağ köylerinde yürütülen organik ürün yetiştirme çalışmaları kapsamında, köylerde bulunan çiftçilerin refah düzeyinin artırılması ve köyden kente göçün engellenmesi amaçlanıyor.
2007 yılından itibaren Konya'nın birçok ilçesinde başlatılan organik tarım çalışmalarının 2010 yılında sevindirici sonuçlara ulaştığı bildirildi.
Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, yaptığı açıklamada, Konya'da altyapısı tamamlanan organik tarımın 2009 yılından itibaren uygulanmaya başladığını söyledi.
Proje kapsamında, organik tarım yapacak çiftçileri, ürünlerini pazara yılda bir iki kez indirebilen çiftçiler arasından seçtiklerini dile getiren Ataiyibiner, dağlık köylerde bulunan çiftçilerin refah düzeyini yükseltmek ve köyden kente göçü engellemek amacıyla projeyi bu köylerde başlattıklarını bildirdi.
Meram'a bağlı Evliya Tekke ve Güneydere köylerinde, 65 çiftçiyle karşılıklı anlaşma ortamında, tohumları İl Özel İdaresi tarafından karşılanarak 200 dekar arazide organik tarım yapıldığını ifade eden Ataiyibiner, iki köyde organik patates üretildiğini, ekilen üründen bu yıl dekar başına 5 ton verim elde edildiğini belirtti.
Organik patates yetiştirmede beklenenin üzerinde bir başarı elde ettiklerini vurgulayan Ataiyibiner, ''Biz dekara 2 ya da 3 ton ürün bekliyorduk. Ancak daha fazla ürün elde ettik. Bu gelişme, önümüzdeki yıllarda sürdüreceğimiz çalışmalar için bize azim verdi'' dedi.
-ORGANİK ÜRÜN İŞLEME VE PAKETLEME TESİSLERİ KURULDU-
Elde edilen sonuçların kendilerini sevindirdiğini ve yeni çalışmalara teşvik ettiğini söyleyen Ataiyibiner, Konya'da patates dışında yetiştirilen organik ürünleri de düşünerek yeni bir strateji geliştirdiklerini ve bu düşünceyle biri Hüyük'te diğeri Hatunsaray'da olmak üzere iki tane organik ürün işleme ve paketleme tesisi kurduklarını açıkladı.
Konya'nın değişik ilçelerinde yetişen organik çilekleri, Hüyük'te bulunan Organik Ürün İşleme ve Paketleme ünitesinde depoladıklarını ve mamullerini işlediklerini belirten Ataiyibiner, şunları kaydetti:
''Konya'da iki tane organik ürün işleme tesisi kurulması ve çalıştırılması, çiftçileri, ürünlerine pazar arama sıkıntısından kurtardı. Hatunsaray beldesinde bitmek üzere olan tıbbi ve aromatik bitkileri işleme ve paketleme tesisi, önümüzdeki yılın Mart veya Nisan ayında faaliyete geçecek. Bu iki tesis de Tarım Bakanlığı'ndan yüzde elli hibe destekle kuruldu. Hüyük'te bulunan tesis şu an işler durumda. Bu tesisler sayesinde çiftçilerimize hem sözleşmeli üretim yaptıracağız hem de ürünlerin işlenmiş bir şekilde sunumunu sağlayacağız.''
-KONYA'DAN YURT DIŞINA ORGANİK ÇİLEK-
Eylül ve Ekim ayında Konya'dan yurt dışına organik çilek ihracatı yapıldığını dile getiren Ataiyibiner, ''İlk etapta Almanya ve İsrail'e organik çilek ihracatı yapıldı. Ancak çok cüzi miktarlarda... Şu anda deneme ürünleri verildi. Ama önümüzdeki yıllarda bir ihracat yapılanması oluşturulacak. '' diye konuştu.
Proje kapsamındaki köy ve çiftçi sayısının, ilerleyen yıllarda artacağının altını çizen Ataiyibiner, organik tarımın kazandırdığı gelirin normal üründen elde edilen gelirin iki katına denk geldiğini kaydetti.
Organik tarımla çiftçinin dekardaki veriminin 5 katına çıkarıldığına dikkat çeken Ataiyibiner, buğday yetiştiren bir çiftçinin yetiştirdiği üründen elde ettiği gelirle petrol parasını dahi karşılayamadığını, organik tarımdan elde edilen gelirle aynı ailenin bir yıllık geçiminin sağlandığını ifade etti.
Konya'da haftada bir gün organik ürün pazarı kurmayı düşündüklerini de söyleyen Ataiyibiner, organik ürün pazarının 2011 yılı Nisan ayından itibaren faaliyete geçebileceğini, önümüzdeki 5 yıl içinde bölgede ciddi manada kalkınma sağlanacağını sözlerine ekledi.