BEYŞEHİR-Derbent ilçesinde bulunan Peynirini Mağarası’nda yörenin tulum peynirleri saklanıyor.
Mülayim Köyü sınırları içerisinde yer alan ve ilçe merkezine yaklaşık 8 kilometre mesafedeki mağara doğal soğuk hava deposu olarak yöre halkının yıllardır tulum peyniri saklama deposu olarak kullanılıyor.
Derbent Belediye Başkanı Hamdi Acar, Beyşehir Göl’e yaptığı açıklamada, mağaranın sadece ilçenin değil, çevre il ve ilçelerinden getirilen tulum peynirlerinin de saklama alanı olarak kullanıldığını söyledi. Kırsal kesimde yaşayan vatandaşların hazırladığı ve soğuk alanda muhafaza edilmesi gereken tulum peynirlerinin Ekim ayı sonuna kadar mağarada bekletilerek depo edildiğini belirten Acar, İlçe Kaymakamlığı ile müşterek hareket ederek mağaranın tanıtımının yapılarak turizme kazandırılması yönünde de çalışma başlattıklarını söyledi.
Mağara içerisinde hayata geçirilmesi planlanan çalışmalarla tulum peyniri depolama ve kalitesinin artırılması, yolunun yapılarak ulaşımının daha rahat hale getirilmesi ile turizme kazandırılması noktasında hazırlanan projenin Mevlana Kalkınma Ajansı’na sunulduğunu dile getiren Acar, Konya Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun da mağarayı ikinci derece doğal sit alanı olarak tescil ettiğini belirtti. Bunun kendileri için çok önemli bir gelişme olduğunu anlatan Acar, Maden Tetkik Arama Enstitüsü’nün de geçtiğimiz yıllarda mağarada bir araştırma yaptığını söyledi. Araştırma sonunda bir rapor hazırlandığını kaydeden Acar, şu bilgileri aktardı:
“Geçmişten bugüne yapılan uygulamada, vatandaşlarımız yaz aylarında 4-5 ay süreyle tulum peynirlerini bu mağarada bekletiyor. 4-5 ay sonra da doğal ortamda tulum peynirler ünü Türkiye sınırlarını aşan çok harika bir tada kavuşuyor. Belediye olarak biz bu mağaranın yöre halkı için ciddi bir gelir kaynağı haline dönüştürülmesini istiyoruz. Ayrıca, bu mağarayı meyve ve diğer ürünlerin depolandığı bir doğal soğuk hava deposu haline dönüştürmeyi de planlıyoruz. Normal soğuk hava depoları, yüksek elektrik maliyetleri nedeniyle ekonomik anlamda üreticiyi zorluyor. Ama, burası doğal olduğu için elektrik sarfiyatına gerek olmuyor ve biz burayı Derbent için yıl boyunca doğal soğuk hava deposu olarak da kullanmayı düşünüyoruz. MTA raporunda da, mağaranın, fiziko-kimyasal oluşum ve gelişim özellikleri nedeniyle, iyi kalitede tulum peyniri ve meyve depolamacılığı için kullanıma son derece uygun olduğu, bu amaçlı kullanımda üst düzey verim elde edebilmek için bazı düzenlemeler de yapılması gerektiği belirtiliyor.
Bu arada, tanıtımının yapılarak, turizme kazandırılması noktasında da hedeflerimiz var. Çünkü 187 metre uzunluğunu sahip ve iki bölümden oluşan bu mağaranın ikinci bölümü özellikle duvar damlataşları ve sarkıt ve dikitlerle kaplı bulunuyor. MEVKA’nın projemize destek vermesi halinde, yolunun ve çevre düzenlemesinin yapılarak, gelecekte turizme kazandırılmasını da hedefliyoruz.”