Pınargözü Mağarası Melikler Yaylası, Doğa Tutkunlarının Gözdesi

BEYŞEHİR - Beyşehir Kültür ve Turizm Derneği Beyşehir Treeking ve Doğa Yürüyüşü Topluluğu’nun gerçekleştirdiği son doğa yürüyüşü adresi; Isparta’nın Yenişarbademli İlçesi sınırları içerisinde yer alan Pınargözü Mağarası ve Melikler Yaylası oldu.

Topluluk tarafından düzenlenen “Pınargözü Mağarası Melikler Yaylası” doğa yürüyüşüne çok sayıda doğasever katıldı.

Beyşehir Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Mustafa Büyükkafalı, Pınargözü Mağarası ve Melikler Yaylası’nın son yıllarda doğa severler tarafından çok beğenildiği için her yıl doğa yürüyüşü etkinliği düzenledikleri doğal mekanlardan birisi haline geldiğini söyledi.

Pınargözü Mağarası’nın uzunluğu itibariyle Türkiye’nin en büyük mağarası olduğunu anımsatan Büyükkafalı, Yenişarbademli ilçesine 8.kilometre uzaklıkta, Çaydere ormanlarının içerisinde, içinden çok güçlü su akan bir mağara olduğunu belirtti.

Mağaranın içerisinde birçok sifon ve büyük bir çağlayan yer aldığını, bu mağaranın 1995 yılına kadar yapılan uzun süreli araştırmalarla 16 kilometrelik bölümünün ölçüldüğüne dikkati çeken Büyükkafalı, şu bilgileri aktardı: “Ancak sonuna kadar henüz ulaşılamadığını biliyoruz. Belirlenen son noktanın ise girişten +660 metre yukarıda olduğu ifade ediliyor. Mağaranın içinde değişik büyüklükte gölcükler, şelaleler, damlataş havuzları ve her türden damlataş birikimleri geniş yer kaplıyor. Pınargözü Mağarası uzunluğu itibariyle Türkiye’nin en büyük mağarası olup turizm açısından Avrupa’nın en uzun mağarası olarak da kabul edilmektedir. Mağara, çevresinde tespit edilen 213 çeşit barındıran bitki örtüsüyle de dikkat çekicidir. Beyşehir Gölü’nü besleyen en önemli su kaynaklarından birisi olan Pınargözü Mağarası bölgesini doğa yürüyüşü etkinlikleri ile doğa tutkunlarına da tanıtmayı amaçlıyoruz.”