Sineklerle Mücadelede Tarım Bakanlığı devreye Girdi
BEYŞEHİR - Beyşehir’de bu yaz görülmeye başlanan ve önceki yıllara oranla 4 katı daha fazla ilaçlama yapılmasına rağmen çözülemeyen simulium türünde ki sinekle ilgili olarak Tarım Bakanlığı Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsünde görevli Uzman Entomolog Abdullah Yılmaz çalışmalara başladı.
Çalışmalar ilk olarak Köprübaşı BSA Kanalı içerisinde başlarken, Beyşehir’de uzun süreli bir çalışma yapacaklarını ve bu çalışma içinde ilçede de bir ekip kurulacağını kaydeden Yılmaz yapılacak olan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.
Uzman Entomolog Abdullah Yılmaz “Ülkemizde son yıllarda çıkan bir sorun. Bugüne kadar biz kara sinek, sivrisinek türlerini biliyorduk ama son beş yıldır gündemimize simulium denilen bir sinik türü girdi. Özellikle bu sinek böcekle mücadele edenlerin gündemine oturdu. Bu böcek türü özellikle Amerika’da, Avrupa’da,Afrika’da içerisinden nehir geçen yerleşim alanlarında problem olmaktadır.Bu sinek yeni mi çıktı derseniz hayır yeni çıkmadı.Yeni bir tür değil, eskiden beri var.Fakat ekolojik değişimlerden dolayı bu ekolojik değişim kötü yönden değil iyi anlamda ki değişmeden bu sineklerin popülasyonu arttı.Bu popülasyonun artması ile tabi bunların beslenmesi özellikle dişi türlerinin kan emmek gibi bir davranış gösterirler bunun içinde karbondioksitli ortama doğru hücum ederler.İnsanlarda biliyorsunuz nefes alırken oksijen verirken de karbondioksit verir.Biz nefes alışverişimizde karbondioksit verdikçe bu sineklerde insanın hem kulağına hem de ağzına doğru, aynı şekilde hayvanların ağzına burnuna doğru hücum ederek saldırgan bir tutum sergiliyorlar.Bu insanları rahatsız ederken hayvanlarda da et ve süt verimini de düşürüyor, insanlarda da çeşitli reaksiyonlar gösterebiliyor” dedi.
Beyşehir’de yapacakları çalışmalar ile ilgili de bilgi veren Uzman Entomolog Abdullah Yılmaz şunları söyledi; “Öncelikle sinek türünün yaşam alanları,yumurta koyduğu alanları tespit edeceğiz. Beyşehir Gölünü besleyen kanallarda ki yaşam alanlarını belirleyeceğiz. Bunun ardından ilaçlama yapacağız. Ancak yapacağımız ilaçlama göldeki canlıların etkilenmemesi için kimyasal değil, biyolojik ilaçlarla olacak.kısaca anlatmak gerekirse türün yaşadığı yerlerde biz bunlara bakteriler vereceğiz. Bunlarda bu bakterileri yiyecekler bağırsaklarında problemler oluşacak ve ölecekler.Bu canlıya tamamen yok etmemiz mümkün değil, tıpkı doğada ki diğer canlılar gibi.Ama kontrol edilebilir,insanlara ve hayvanlara rahatsızlık vermeyeceği bir seviyeye indireceğiz. Bugün BSA kanalında ilk tespitlerimize başladık.Burada ilk olarak ergin sinekleri yakalayıp tespit ettik, daha sonra da suya girerek su içerisinde ki larvaları belirledik.Daha sonra kanal içerisinde bu sinekler nereye kadar yaşam varlığı göstermiş bunları belirleyeceğiz.Bundan sonraki çalışmalarımızda gölü besleyen derelere girip orada tarama yapacağız daha sonra da Göl içerisine girip gölde yaşam alanları var mı yok mu ona bakacağız. İlk etapta 10 gün süren bir çalışma yapacağız ama Beyşehir’de ki çalışmamız uzun soluklu olacak” dedi.