HÜYÜK-Hüyük ilçesinde yetiştirilen süt inekleri bundan böyle el değmeden modern teknoloji ile sağılacak.
Hüyük ilçesine bağlı Tolca Köyü’nde ilkel yöntemlerle süt sağım işlemi tarihe karışıyor.
Hüyük İlçe Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından hazırlanan ve maliyeti 540 bin lira olan ‘merkezi süt sağım ünitesi’ projesine Mevlana Kalkınma Ajansı’nın (MEVKA) ardından Konya İl Özel İdaresi de destek verdi.
Hüyük Kaymakamlığı’ndan yapılan açıklamada, projenin hayata geçiriliş amacı hakkında bilgi verildi.
Beyşehir Gölü’ne kıyısı olan Tolca Köyü’nde halen 62 olan süt sığırcılığı işletmesi ile hayvancılık sayısının artırılması ve yörede yaşayan ailelerinin gelir seviyesinin daha da yükseltilmesinin projenin asıl amacı olduğu belirtilirken, şu bilgilere yer verildi:
“Bu amaç doğrultusunda bölgede kırsal kalkınma sağlanmış olacaktır. Ayrıca, Tolca Köyü’nde kurulacak merkezi süt sağım ünitesi aracılığı ile yerleşim biriminde bulunan 344 adet süt sığırı el değmeden sağılacak ve soğuk zincir dahilinde elde edilen bu sütlerin daha yüksek fiyatla satışını sağlamak suretiyle yöre hayvancılığının gelişmesinin yanında, ailelerin gelir düzeyi ve yaşam standardının yükselmesine imkan tanınacaktır.”
SÜT VERİMİ İKİYE KATLAYACAK
Bu arada, projenin hayata geçirilmesinin ardından bölgede elde edilen süt veriminin de iki katına yükseleceği bildirildi. Yapılan açıklamada, konuyla ilgili şunlar kaydedildi:
“62 süt sığırı işletmesinin el değmeden sağılarak elde etmiş olduğu 2 bin 500 litrelik ürün, soğuk zincir vasıtasıyla süt işletme merkezlerine pazarlanacaktır. Bu şekilde ürün kayıt altına alınacak, üreticiler devlet desteklemelerinden de yararlanmaya başlayacaktır. Böylece ürün daha da değerlenecek, süt fiyatları ise tahmini olarak yüzde 30 oranında artacaktır. Bununla birlikte bölgede yüzde 67 olan yerli ve melez hayvan varlığı, yerini kültür ırkı hayvanlara bırakacaktır. Yetiştirilen hayvan sayısının artması ile birlikte hayvan başına 7 litre olan süt verimi 15 litre seviyelerine ulaşacaktır. Köyden kente göçte tersine dönüş yaşanacak, yeni ailelerin süt sığırcılığına başlaması ile birlikte yem bitkisi ekim alanlarında ve ahırlarda üretim yeniden canlanacaktır. Hayvancılıkla uğraşan aile sayısının artması ile birlikte işsizlik de önemli oranda azalacaktır.”
PROJE NASIL YÜRÜYECEK?
Projenin hayata geçirilmesi ile birlikte Tolca Köyü’nde ikamet eden aileler için 28 baş hayvan kapasiteli merkezi süt sağım ünitesi kurulacak. Bölgede bulunan 62 süt sığırcılığı işletmesindeki 344 adet sağmal inek buradaki sağım merkezlerinde el değmeden sağılmaya başlayacak. Sağılan sütün 4 derecede bozulmadan bekletilmesi için 10 bin litrelik ürün soğutma tankı da kurulacak. Günlük üretilen 2 bin 500 litrelik ürün, süt ve süt ürünleri üretimi yapan firmalara pazarlanacak.
Tarım İlçe Müdürlüğü proje ile birlikte yöredeki çiftçileri eğitim seminerleri ve çiftçi toplantıları ile eğitime tabi tutacak. Düzenlenecek gezi programları ile teknik danışmanlık da sağlanacak.