Tarhana\'yı Türkiye tanımalı

           Beyşehir'de hava sıcaklıklarının artması ve güneşli saatlerin çoğalması ile birlikte ev hanımlarının tarhana yapma mesaisi yoğunluk kazanırken, bu telaşa ortak olan Beyşehir Belediye Başkanı İzzet Taşcı, Beyşehir tarhanasını bundan sonra tüm Türkiye'ye tanıtabilmek için özel bir gayret içerisinde olacaklarını söyledi. TÜRKİYE BİLMELİ İçerişehir Mahallesi'nde imece usulü tarhana yapan ev hanımlarını Beyşehirli gazetecilerle birlikte ziyaret eden Taşcı, Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim'in askerleri için yemesini önerdiği Beyşehir tarhanasının bugün de Türk askeri için mükemmel bir gıda maddesi olacağına inandığını söyledi. Askerler için Beyşehir tarhanasının bir çorba malzemesi ya da cebinde taşıyarak çerez mahiyetinde tüketebileceği bir gıda olabileceğini belirten Taşcı, "Bu nedenle Beyşehir tarhanasının Türkiye tarafından tanınmasını, bilinmesini çok arzu ediyoruz."dedi. TARHANANIN TARİHİ ÇOK ESKİ Tarhananın tarihi öneminden söz eden Taşcı, "Beyşehir tarhanasının çok eski bir tarihi geçmişi var. Yavuz Sultan Selim zamanına kadar olan tarihini biliyoruz. Ondan önce de mutlaka bir geçmişi vardır diye düşünüyoruz. Yavuz Sultan Selim, Mısır'a sefer yapacağında, çölü geçerken bozulmayacak bir gıda yapılması talimatını vermiş. Sarayda yapılan peksimet çöl sıcağına en fazla 8 gün dayanabilmiş.  Sonra Beyşehir tarhanasını keşfediyorlar. Beyşehir tarhanası 50 derece sıcaklıkta ve -20 derece soğukta hiç bozulmayan, küflenmeyen bir gıda maddesi. Beyşehir’de kış mevsiminde soba üzerinde ya da yağda kızartılarak ceviz, fıstık, badem vb. gibi çerezlerle tüketilebiliyor. O yüzden ilçemiz halkının kışlık vazgeçilmez yiyecekleri arasında yer alıyor. Tarhananın ayrıca çorbasının da ayrı bir lezzeti var. Besleyici, hem çerez mahiyetinde tüketilebilin, hem istenildiğinde suya karıştırılıp acılı, naneli, nohutlu çorbası da yapılabilen bir lezzet."dedi. ZAHMETLİ BİR UĞRAŞ Beyşehir'de tarhana yapımının ev hanımları için oldukça zahmetli bir uğraş olduğunu, bu nedenle komşularla bunun imece usulü yardımlaşılarak yapıldığını anlatan Taşcı, Beyşehirli hanımların bu kadar emek vermeseler, yapmanın imkansız gibi bir şey olduğunu kaydetti, "Çünkü hazırlanışından yapımı, kurutulup saklanmasına kadar tamamen el işçiliği ile yapılan bir çalışma bu."ifadelerini kullandı. Tarhana yapan Beyşehirli evhanımları ise, özellikle yaz mevsiminde ilçeye gelen yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çeken ürünün tanıtılmasını isteyerek, "Tadına bakıp beğenen turistler bile özel olarak siparişini veriyor. Belediye başkanımızdan bu işe önderlik etmesini, tarhananın tanıtılarak ticaretinin geliştirilmesini bekliyoruz."diye konuştular