Tarla Gününde 'Taner'e Üreticilerden Tam Not!
HÜYÜK - Hüyük ilçesinde düzenlenen tarla günü etkinliğinde iki farklı yerleşim merkezinde deneme üretimi gerçekleştirilen soğuk ve kuraklığa dayanıklı yerli tohum Taner ekmeklik buğday çeşidi üreticilerden tam not aldı.
Hüyük ilçesine bağlı Görünmez ve Köşk mahallelerinde Hüyük Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğü’nün geliştirmiş olduğu, soğuk ve kuraklığa dayanıklı, yüksek verimli yerli tohum Taner ekmeklik buğdayının deneme üretimi gerçekleştirildi.
Deneme kurulan Görünmez Mahallesi’nde düzenlenen tarla günü etkinliğinde, diğer buğday çeşitlerine göre hem dane iriliği hem de boy farkı gösteren Taner buğday çeşidinin diğer türlere göre verim potansiyeli ve boy uzunluğu gösterdiğinin gözlemlendiği belirtildi.
Etkinliğin açılışında kürsüye gelen Hüyük İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Tingiş, yürütülen çalışmalara ilişkin bilgiler verdi.
Hüyük Kaymakamı Hasan Çimer de konuşmasında, tarımsal üretimin öneminin son dönemde daha da öne çıktığını belirterek, ilçede yapılan çeşit denemesinin de önemli olduğunu söyledi.
Çimer, günümüzde gıda arzı açısından verimli ve dayanıklı çeşitlerin yaygınlaştırılmasının da önemli hale geldiğine dikkati çekerek yapılan çalışmalardan dolayı ilgili kurumlar, üreticiler ve emeği geçen teknik personele teşekkür ederek çeşidin bölge için hayırlı olmasını, bereketli bir sezon dilediğini ifade etti.
Etkinlikte kürsüye gelen Konya İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı İsa Kaplan da yaşanılan pandemi süreci ve devamındaki Ukrayna Rusya savaşından sonra gıdanın en önemli stratejik silah olduğunun ortaya çıktığını vurgulayarak, “Güçlü devletimiz, yüce milletimizin gıdaya ulaşımı konusunda aksaklıklar yaşanmaması için, üreticilerimize destek olmakta ve planlamasını buna göre yapmaktadır. Bahri Dağdaş Enstitümüz geliştirdiği çeşitlerle ülkemizin tarımsal üretimini artırmayı hedeflemektedir. Tarım sektörü, insanoğlunun en temel ihtiyacı olan ‘beslenme ihtiyacına’ cevap vermenin yanı sıra istihdama sağladığı katkı itibarıyla kırsal kalkınmanın da itici gücü konumunda bulunmaktadır. Dünya nüfusunun yaklaşık beşte birine iş sağlayan bu sektörün ülkemizde ise işgücü istihdamında da payı büyüktür. Öte yandan sanayi ve hizmet alanlarındaki diğer sektörlerle ilişkisi düşünüldüğünde tarımın önemi daha da artmaktadır” dedi.
Konya’da hububat üretiminin 2021 yılında 9,9 milyon dekar ekiliş alanı ve 2,5 milyon ton üretim olarak gerçekleştiğini ve gıda arzında herhangi bir sorun yaşanmadığını vurgulayan Kaplan, şöyle devam etti:
“2022 yılı arazi kontrollerimiz neticesinde rekoltemizin uzun yıllar ortalamasında olması beklenmektedir. İklim, sosyo ekonomik gelişmeler, insanların talepleri ve değişen ihtiyaçlar göz önüne alınarak Bakanlığımıza bağlı enstitülerce ıslah çalışmaları yapılmakta verimli, kuraklık ve hastalıklara dayanıklı çeşitler geliştirilerek ülkemiz tarımının hizmetine sunulmaktadır.
Bu kapsamda Bakanlığımız Bahri Dağdaş Tarımsal Araştırma Entitüsü Müdürlüğünün geliştirmiş olduğu soğuk ve kuraklığa dayanıklı, yüksek verimli yerli tohumumuzun Taner ekmeklik buğdayımızın Görünmez Mahallesinde ve Köşk Mahallesinde İlçe Müdürlüğümüz tarafından denemeleri yapılmıştır. Islahçı personeller ve enstitümüz tarafından detaylı bilgiler verilecektir.
Yerli ve milli çeşidimizin ilçemizde daha çok yaygınlaştırılması ve ekimini arttırmak ve tanıtmak için yaptığımız bu tarla gününün ilçemize ve ilimize hayırlı olmasını temenni eder üreticilerimize bol kazançlar diliyorum.”
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu da etkinlikte yaptığı konuşmada, hububat yetiştiriciliğinin önemi ve Konya’daki yeni çeşitler hakkında katılımcılara bilgiler verdi.
Konuşmaların ardından Taner çeşidi hakkında Bahri Dağdaş Tarımsal Araştırma Enstitüsü teknik personelleri tarafından arazide bilgilendirmeler yapıldı, deneme kurulan üreticilerden ise çeşitler hakkında görüşleri alındı. Tarla gününe katılan üreticiler Taner ekmeklik buğday çeşidinin ortaya çıkan mevcut potansiyeli sebebiyle yörede yaygınlaştırılmasını beklediklerini dile getirdiler.
Etkinliğe Kaymakam Hasan Çimer, Hüyük Belediye Başkanı Mehmet Çiğdem, İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı İsa Kaplan, SÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Süleyman Soylu, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı İlker Topal, Bitkisel Üretim ve Sağlığı Şube Müdürü Niyazi Emrah Çerez, Hüyük İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Tingiş, Şarkikaraağaç, Akören, Derbent Tuzlukçu İlçe Tarım ve Orman Müdürleri, kurum müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, teknik personeller, çok sayıda çiftçi ve vatandaşlar katıldı.