BEYŞEHİR-Beyşehir Gölü’nün en küçük adaları arasında yer alan Eşek Adası, son yıllarda populasyonu giderek artan tavşanlar nedeniyle adeta tavşan adası haline dönüştü.
Beyşehir Gölü’nün Gölyaka beldesi kıyısına yaklaşık 2,5 kilometre mesafede yer alan ve bir zamanlar bölgedeki karakaçanların bırakılması nedeniyle ismini buradan aldığı belirtilen Eşek Adası’na geçtiğimiz yıllarda bir miktar tavşan bırakıldı. Adaya salınan bu sevimli hayvanlar birkaç yıl içerisinde hızla üreyerek çoğaldı.
Yaklaşık 140 dekarlık alana sahip ıssız adayı mesken tutan tavşanlar, bölgenin milli park olması nedeniyle av baskısı olmayınca hızla çoğalarak kara parçasını tamamen istila etti. Ancak, adada tavşanlar için en büyük sıkıntı havalar soğuyup bitki örtüsü ortadan kalkınca yaşanmaya başlandı. Çayır ve otlarla beslenen tavşanlar sonbahar mevsimi gelince açlık tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Sevimli hayvanlar güç ve dermandan kesilirken, koşu ve hareketlerinde sorunlar gözlenmeye başlandı.
Yaşanan bu olumsuzluk Konya İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’ne bağlı Beyşehir Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisliği ekiplerini de harekete geçirdi.
Kıyı şeridinden bölgeye ulaşan ekipler, bir balıkçı teknesi yardımıyla adaya ulaştırdıkları kırık buğday tanelerinden oluşan yem çuvallarını, tavşanların yoğun olarak bulunduğu ağaçlıkların dibine boşalttı.
Beyşehir Gölü’nde balıkçılık yapan Ekrem Güzel, geçmiş yıllarda insanların eşekleri bırakması nedeniyle adı Eşek Adası olarak kalan adanın, üzerinde canlı yaşamayan, gölün en küçük kara parçası olan ıssız bir adası olduğunu söyledi. Tarihi oldukça eski olan adaya artık olta tutkunları ve balıkçı tekneleri dışında uğrayan kimsenin olmadığını kaydeden Güzel, şu bilgileri verdi:
“Geçtiğimiz yıllarda bu ıssız adaya 8-10 tane tavşan bırakılmış. Ben türlerini fazla bilmiyorum ama beyaz, gri, kahverengi, siyah renkte olanları var. Tavşanlar zaten hızlı üreyen bir hayvan. O yüzden, burada da hızla çoğalacakları bir ortam var. Sayıları 200’ün üzerine ulaşınca adada adeta kabına sığamaz hale geldiler. Burada doğadaki bitki örtüsü ile besleniyorlar. Yiyecek bulamadıkları zaman da ağaçların kabuklarını yemeye başlıyorlar. Kış mevsimi öncesinde balıkçılar olarak zaman zaman adaya gelerek yonca ve kuru ot bırakarak besliyoruz. Ama bu yeterli olmuyor. Bu mevsimlerde açlıkla karşı karşıya kalıyorlar. Milli parkların bu anlamda yemle besleyerek sahip çıkması çok güzel. Ancak, bu hayvanların burada neslinin kaybolmaması için daha çok korunmaya ihtiyaçları var. Beyşehir kent merkezinde düzenlenen ada turlarına bu bölgenin de dahil edilmesini, insanların buraya dikkatinin çekilmesini istiyoruz. Gezinti yatları buralara tur düzenleyip insanlar da buradaki tavşanlar için bir şeyler yapabilirse, burası ilgi odağı haline gelebilecek tavşanların kalıcı mekanı olan bir yer haline dönüşebilir.”
Gölyaka Belediye Başkanı Ramazan Erdoğan ise, Beyşehir Gölü’ne doğal güzellik katan Eşek Adası’nın, adaya tavşan salınmasının ardından daha çekici bir hale gelebileceğini söyledi. Erdoğan, bundan birkaç yıl önce bir vatandaş tarafından adaya 8-10 tane Yeni Zelanda türü olduğu belirtilen tavşanların bırakılmasının ardından, bölge insanının korumacı yaklaşımı sayesinde neslinin giderek çoğaldığını kaydetti.