BEYŞEHİR-Hububat ekiminin yaygın olduğu Beyşehir Gölü Havzası’nda hasat mevsiminin sona ermesinin ardından yeni ekim sezonuna hazırlanan çiftçi tarlalarda toprağı işleme çalışmalarına başladı.
Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Dursun Ersözlü, Eylül ayının sonlarına gelinmesi ile birlikte hububat üreticisinde yeni ekim sezonu telaşının başladığını söyledi. Ekim öncesi toprağı hazırlamak isteyen çiftçinin arazilerde traktörleriyle tohum yatağı hazırlama faaliyetleri için mesai yürütmeye başladığını dile getiren Ersözlü, iyi bir verim elde edilmesi için varsa topraktaki taşların araziden ayrıştırılması gerektiğini söyledi.
Ziraat Odası Genel Sekreteri, Ziraat Mühendisi Faruk Aydın ise, ekim öncesi çiftçilere önemli tavsiyelerde bulundu.
Hasat döneminin son bulmasının ardından toprak işleme zamanının geldiğini vurgulayan Aydın, hububat ekilecek alanlarda toprak işlemesinin halen devam ettiğini belirterek, “Çiftçilerimize gerekli hazırlıkları yaptıktan sonra arazilerindeki taşları muhakkak toplatmalarını öneriyorum. Çünkü, bu daha yüksek verim elde edilmesini sağlar. Toprak hazır olduktan sonra da ekim yapılabilir.”dedi.
Toprak işleme döneminde yağışların da önemli olduğunun altını çizen Aydın, tohum yatağının hazırlanmasının ardından ya da tarlaya tohum bırakılmasından sonra çok az bir yağış düşmesinin tohumun çimlenememe gibi bir durum yaşanmasını ortadan kaldıracağını söyledi. Bu süreçte yaşanabilecek bir kuraklığın tohumun zayi olması anlamına gelebileceğini kaydeden Aydın, “Bu açıdan çiftçilerimize Meteorolojik gelişmeleri yakından takip etmelerini tavsiye ediyoruz. Meteorolojiden gelecek uyarılar doğrultusunda ekimin zamanında yapılması ya da geciktirilmesi gibi konular bu dönemde önem arz ediyor. Çünkü önceki yıllarda, erken ekim yapılarak yağışların mevsim normalleri üzerinde seyretmesinden dolayı da bir sıkıntı yaşandı. Yağışların çok olması ile yüksek bir boya sahip olan ürün, takibinde kış mevsimine mukavemetsiz bir vejetasyonla girdi. Bu da verim kaybına yol açtı.”diye konuştu.
Aydın, toprak işleme döneminde aşırı olmamak kaydıyla bir iki günlük normal bir yağışın çiftçinin işini kolaylaştıracağını da belirterek, “Ardından güneşli bir periyot da toprağa iyi gelecektir. Bu dönemde, toprak çok kurak olursa halk arasında ‘kesekleme’ diye tabir edilen toprak partiküllerinin oluşması nedeniyle tohum yatağını hazırlamada bir sıkıntı doğabilir. Ve bu durum da ekini sıkıntıya sokabilir.”şeklinde bilgi verdi.