Beyşehir Silah Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Metin Aknarçay,yılda 400 bin av tüfeği üreten bir bölgenin savunma sanayinin hafif silahlarını da üretme kapasitesine sahip olduğunu belirterek, “Sayın bakanımıza bu konuda taleplerimizi içeren bir dosya sunduk. Önümüzdeki günlerde Savunma Sanayi Müsteşarlığı’ndan bir heyet, bu konuyla ilgili bölgemizde ziyaretlerde bulunacak”dedi.
BEYŞEHİR-Türkiye’de av silahlarının önde gelen üretim merkezleri arasında gösterilen Beyşehir, şimdi de savunma sanayine yönelik hafif silahların imalatına talip oldu.
Beyşehir Silah Sanayicileri ve İşadamları Metin Aknarçay, gazetecilere yaptığı açıklamada, geçtiğimiz günlerde Beyşehir ilçesini ziyaret eden Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın av tüfeği üretimi yapan ve savunma sanayine yönelik imalat gerçekleştiren bazı firmalara ait tesislerde incelemelerde bulunduğunu anımsattı.
Beyşehir’e bağlı Huğlu beldesinde gerçekleştirilen ziyaretlerde, Bakan Yılmaz’a tüfek sektörünün yaşadığı sorunların yanı sıra bölgenin savunma sanayine yönelik taleplerini içeren bir dosya sunduklarını da vurgulayan Aknarçay, şunları aktardı:
“Beyşehir merkez, Huğlu ve Üzümlü beldelerimizde tüfek sektörünün yıllardır hayali olan savunma sanayine yönelik üretim konusunda Milli Savunma Bakanımıza taleplerimizi ilettik. Kendisine sunduğumuz dosyada, savunma sanayine yönelik desteğin verilmesinin yanında, makine yatırımı değerleri, firma isimleri, ödenek vergiler, ÖTV ile ilgili yaşanan sıkıntılar ve sanayi bölgesi oluşturulması yönündeki sorunlarımız yer alıyordu. Savunma Bakanımız Yılmaz’la görüşmemizin ardından, Savunma Sanayi Müsteşarlığı’ndan yetkilileri bölgemize yönlendireceklerini söyledi. Yani, bu konuda faaliyet gösteren gerekli birimler bölgemizdeki bu altyapı hakkında araştırmada bulunmak üzere önümüzdeki günlerde Beyşehir’e gelecekler. Bu konuda kesin tarih belli olmadı. Bu heyet, Beyşehir merkez, Huğlu ve Üzümlü beldelerimizdeki tesislerde incelemelerde bulunacaklar.”
Beyşehir’de halen savunma sanayine yönelik üretim yapan bazı firmalar olduğunu da belirten Aknarçay, “Ama bunlar savunma sanayine, Makine Kimya Enstitüsü’ne taşeron olarak üretim yapıyor. Bölgemiz yılda ortalama 400 bin adet av tüfeğinin üretildiği bir bölge. Burada üretilen silahlar gerek iç piyasaya gidiyor, gerekse ihracata gönderiliyor. Yani, yılda 400 bin av tüfeği üreten bir bölge neden savunma sanayine yönelik bir üretim gerçekleştiremesin. Bölgemizde bu potansiyel var. Biz Beyşehir Gölü Havzası’nda hafif silahların önce parçalarının üretimine, ardından da hafif silahların kendisinin üretilmesine talibiz. Türk ordusunun bu konudaki ihtiyacını karşılayabilecek noktadayız. Bu kapasite var bölgemizde. Beyşehir’de av tüfeği üretiminin yanı sıra, savunma sanayine yönelik birlikte imalat gerçekleştirmek istiyoruz. Beyşehir’de faaliyet gösteren silah sektörünün yıllardır hayalini kurduğu bu talebinin artık beklentiden öteye geçmesini diliyoruz.”