BEYŞEHİR - Sanayi Sitesi Camisi’nin avlusunda ayağı kırık olan ve uçamaya bir yavru leylekle karşılaşan sanayi çalışanları, iş yerine götürüp önce su içirip karnını doyurdu. Daha sonra sanayi esnafı, Beyşehir Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisliği’ne haber verdi. Kısa bir süre sonra iş yerine gelen ekipler, koli içerisine koydukları leyleği Karatay Hayvan Bakımevine götürülmek üzere teslim alındı.
Cami avlusuna düşen leyleği iş yerine getirerek sahip çıktıklarını belirten Uğur Savur, “Ayağı kırık gibi görünüyor, uçamıyor. Ama veteriner bakacak. Milli parklar yetkililerini teslim etmek üzere çağırdık” dedi.
Konya Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürlüğü, Beyşehir Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefi Mehmet Şener, cami kubbesinden düşen yavru leyleğin ayağının kırık olarak göründüğünü belirterek, “Bu senenin yavrusu. Bunu Konya’daki Karatay Hayvan Bakımevi’ne götürüp tedavisini yaptıracağız. Ardından doğal yaşam alanına salınacak” diye konuştu.
ANNESİ YUVADAN ATMIŞ OLABİLİR
Özellikle yaz döneminde bu gibi durumlarla çok sık karşılaştıklarını belirten Şener, yaşanan olayı ‘annenin yavruyu yuvadan atma’ olayı olarak değerlendirdi. Bu konuyu konunun uzmanlarına sorduklarında kendilerine, geçimsiz, zayıf, yuvanın düzenini bozan ya da istikbal vaat etmeyen anne leyleklerin bir yavrusunu yuvadan atabildiğinin belirtildiğini anlatan Şener, “Bunun hayvanın iç güdüsünde olan bir olay olduğu ifade ediliyor. Bu teslim aldığımız yavru leylekte de benzer bir durum gözlüyoruz. Çünkü gagasında yaralanma olayı var, bu da yuvadan atıldığının göstergesi” şeklinde konuştu.
Beyşehir’in, leyleklerin göç güzergahında bulunan Türkiye’nin en büyük leylekler vadisine sahip bir bölge olduğunu vurgulayan Şener, “Yeşildağ ve Adaköy beldelerinde ‘Leylekler Vadisi’ ile ‘Leylekler Tepesi’ adı verilen bölgede Beyşehir yüzlerce leyleğe ev sahipliği yapıyor. İlk cemrenin düşmesi ile baharı müjdeleyerek Beyşehir’e gelen leylekler, yavrularını dünyaya getirdikten sonra yaz aylarının başlangıcında uçuşa hazırlamaya başlıyor. Ağustos’un ortalarından itibaren ise daha sıcak ülkelere göç ediyorlar” dedi.
Bölgenin kuş yönünden yaşadığı bu zenginlik nedeniyle zaman zaman değişik nedenlerle yaralanarak uçamayan türler için kendilerine çok sayıda ihbar geldiğini vurgulayan Şener, “Yılda 15-20 olay olabiliyor. Bu yıl yaralı 8-10 şahini, 5-6 yaralı leyleği teslim aldık ve aynı şekilde tedavisini yaptırarak doğayla buluşturduk. Bunların arasında bir pelikan da bulunuyor. Vatandaşlarımız yaralı, uçamayan bu türlerle karşılaştığı zaman orman teşkilatının alo 177 telefon hattı ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisliği yetkililerini arayarak haber vermeliler. Biz aynı gün gelip teslim aldığımız bu hayvanlara sahip çıkarak tedavilerini Konya’da veterinerlere yaptırdıktan sonra tekrar doğal yaşam alanlarıyla buluşturuyoruz” diye konuştu.