Haber Detayı
12 Haziran 2021 - Cumartesi 16:32 Bu haber 6576 kez okundu
 
Beyşehir’de metrekareye 63,2 kilogram yağış düştü
BEYŞEHİR - Dün yağmur ve dolunun ardından sele teslim olan Beyşehir ilçesinde, metrekareye 63,2 kilogram yağış düştüğü, bu oranın Türkiye’deki dünkü en yüksek oranlı yağış olduğu bildirildi.
Güncel Haberi
Beyşehir’de metrekareye 63,2 kilogram yağış düştü

BEYŞEHİR - Dün yağmur ve dolunun ardından sele teslim olan Beyşehir ilçesinde, metrekareye 63,2 kilogram yağış düştüğü, bu oranın Türkiye’deki dünkü en yüksek oranlı yağış olduğu bildirildi.

Beyşehir ilçesinde, dün akşam saatlerinde etkili olan ve yaklaşık 15 dakika süren yağmur ve ardından başlayan dolu yağışı, dere ve kanallarda yaşanan su taşkınlarıyla birlikte şehrin ana caddelerini göle çevirirken, dolu yığınlarıyla kaplanan cadde ve sokaklar da beyaz bir görüntüye bürünmüş, bazı işyerleri de dolu yığınlarıyla dolmuştu.

Beyşehir’de çok sayıda işyeri ve evlerin zemin katları ve bodrum katlarında ise su baskınları yaşanmıştı. Yağışların durmasının ardından Belediye ekipleri bir yandan su taşkını yaşanan işyeri ve bodrum katlarında su tahliye çalışmaları yaparken, diğer yandan ise asfaltta bozulmalar yaşanan güzergahlarda ise yolları trafiğe kapatarak bakım ve onarım çalışması yürütüyor.

Meteoroloji’den alınan bilgiye göre, Beyşehir’de sele neden olan yağışın dünkü Türkiye’nin yağış rekoru olduğu ortaya çıktı.

Türkiye’de Beyşehir’in dün metrekareye düşen 63,2 kilogramlık yağışla en fazla yağışı alan bölge olduğu bildirildi.

Beyşehir’in ardından 50,1 kilogramlık yağışla Bolu Göynek Köyü’nün ikinci sırada, üçüncü sırada ise Konya’nın Karatay ilçesine bağlı Göçü Köyü Bozdağ mevkisine 42,8 kilogram yağış düştüğü öğrenildi.

69 MEKANIN DEPO VE BODRUMUNDA SU BASKINI YAŞANDI

Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır, ilçe merkezini olumsuz etkileyen yağışın ardından kentte 69 işyeri ve evin depo ve bodrumlarında su baskını yaşandığını belirterek, seferber olan ekiplerin gece boyu da mesaisini sürdürerek bu mekanlarda vidanjörlerle su tahliyesi yaptığını söyledi.

BAŞKAN BAYINDIR: "EKİPLERİMİZ BU SINAVI DA BAŞARIYLA GEÇTİ"

Yağışların ardından savaklar ile taşkın yaşanan Termiye Çayı’nın yetersiz olduğunu görebildiklerini vurgulayan Bayındır, “Çünkü çayın iki misli su geldi, yollara taştı. Özdilek Caddemiz bir kanal, nehir gibiydi. Ekiplerimiz gece full çalıştı, hala da çalışıyor. Bozulma yaşanan yollarda çalışmalar yapılıyor, ilçe merkezinin yolları yıkanarak temizleniyor. Belediye ekiplerimiz bu sınavı da başarıyla geçti, yollarda su koymadılar, özverili çalışmalarından dolayı tüm ekiplerimizin hepsine teşekkür ediyorum0 ”dedi.

Bayındır, sahada bozulan yolları onarmaya başladıklarını, bunları tamir etmenin çok zor olmadığını, devam eden doğalgaz altyapı çalışmaları nedeniyle yollardaki yamalarda açılmalar olduğunu bu tür sıkıntıların sözkonusu olduğunu vurgulayarak, “Beyşehir’de yollara parke yapmamak lazım, dedim doğru çıktı. Yukarı mahallelerden aşağıya kadar kum aktı, parkelerin arasındaki kumlar da sularla birlikte sökülerek geldi. Biz onların bakım ve onarımını hızlıca yapıyoruz. Şu an arkadaşlar faal dün de bu zamanında müdahaleler konusunda iyi bir sınav verdiler ekiplerimiz, 20 dakikada Beyşehir’de biriken suyu drenajlara indirdiler” ifadelerini kullandı.

BAŞKAN BAYINDIR, SOSYAL MEDYADA YAPILAN YORUMLARA TEPKİ GÖSTERDİ

Beyşehir halkına geçmiş olsun dileğinde bulunan ve daha büyük afetler olmaması için Allah’a dua ettiklerini belirten Bayındır, bazı olumsuzluklar yaşansa da son yağışların Beyşehir Gölü’ne katkı sunduğunu, BSA kanalına akan suların ise aşağıdaki arazilerin su ihtiyacına ilaç gibi geldiğini vurgulayarak, sosyal medyada yapılan bazı yorumlara da üzüldüklerini belirterek, “Biz bu yorum yapanların yaşadığı kuraklığa çok üzüldük. Ama, bizim Beyşehir’e gelen sağanağa, sele sevinenler aslında, biz gölümüz yükseliyor ve aşağıya da bereket geliyor diye sevindik. BSA kanalından aşağılara full su gidiyor diye sevinirken, onlar “beter olun” diyerek neye sevindi. Kapakların hepsini açsak, akmadığının dört katı su aktı BSA kanalına, ama ‘Allah sizi daha ne yapsın’ diyenlere, ‘iyi oluyor, bizim için arazilerimiz için yararlı olacak diye sevindik, Mart’ta, Nisan’da yağacak yağmur dün yağdı. Bir aylık yağacak yağmuru Mevlam 20-25 dakikada verdi. Beyşehir, dün metrekareye düşen 63,2 kilogram yağışla Türkiye’de ilk sırada yer aldı meteorolojik verilere göre. Bu yağışa rağmen çok şükür bir can kaybımız ve çok fazla bir olumsuzluk sözkonusu değil bölgemizde” dedi.

EKİLİ ARAZİLERDE SIKINTI YOK, BAZI SEBZE BAHÇELERİ YAĞIŞTAN ETKİLENDİ

Beyşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Kaya, yaşanan sel ve doludan kaynaklı ilçe genelinde ekili alanlarda bir sorun oluştuğuna ilişkin bir bilginin henüz kendilerine ulaşmadığını vurgularken, Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ağralı ise, Yeşilyurt bölgesinde yağışlardan kaynaklı bazı sebze bahçelerinin olumsuz etkilendiği yönünde bilgiler aldıklarını, bunun dışında kuraklık dışında bölgede çok fazla bir sıkıntının sözkonusu olmadığını ifade etti.

DÜN TAŞKIN YAŞANAN TERMİYE ÇAYI HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ, İÇERİSİNDE SU YOKTU...

Öte yandan, taşkın görüntülerinin yaşandığı Termiye Çayı’nın ise bugün havadan çekilen görüntülerde hiç su olmadığı, sadece taş ve çamur tabakasının kaldığı görülüyor.

TAVUKLAR DA TELEF OLDU

Bu arada, içerisinde otomobili ve bazı eşyalar bulunan evinin bodrum katındaki garajının da suyla dolduğunu, korumak için bodruma aldığı bazı tavuklarının da sulardan telef olduğunu vurgulayan Muhammet Gür de, sebze ekili bahçesinin de yaşanan yağıştan dolayı su ve çamurla kaplanarak zarar gördüğünü ve bu yüzden çamurları temizlemek için saatlerdir mesai yaptığını belirtti.

 

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Beyşehir’de, metrekareye, 63,2, kilogram, yağış, düştü,
Yorumlar
Haber Yazılımı