800 Yıllık Musiki Gelenek Konya’da Yaşatılıyor
Hazreti Mevlana’nın 750’nci Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri (Şeb-i Arus) kapsamında Konya’da düzenlenen ‘Selsebil Konserleri’ dünyanın farklı coğrafyalarından Müslüman sanatkarları bir araya getirerek, 800 yıllık musiki gelenek yaşatılıyor.
Hazreti Mevlana’nın vefatının 750. yıl dönümü dolayısıyla, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Konya Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle Konya’da düzenlenen merkez etkinliklerin dışında ilk kez beş yıl önce başlatılan, yerli ve yabancı misafirlerden de oldukça ilgi gören ‘Selsebil Konserleri’ Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonu’nda devam ediyor. Türkiye ve İslam coğrafyasından tasavvuf müziği alanında eser ortaya koymuş üstatlar Konya’da buluşarak eserlerini icra ediyor.
Türkiye ve yurt dışından, pek çok tasavvuf müziği ve irfani müzik üreten Müslüman sanatkarların sahne aldığı konser programları halka açık ve ücretsiz olarak düzenleniyor. Hazreti Mevlana’nın dünya düşünce sisteminde müzik, insanın manevi hakikatleri anlamasında, maneviyata ısınmasında ve kalbinin yumuşamasında önemli bir araç olarak görülüyor.
‘Selsebil Konserleri’, Hazreti Mevlana’yı anma etkinlikleri kapsamında, Anadolu coğrafyasında ortaya çıkmış manevi müziğin tekrardan Konya odağında gerçekleşmesi maksadıyla düzenlenmekte. Anadolu coğrafyasında, tarihte geriye doğru gidildiğinde manevi müziğin, irfani müziğin kim, nerede, nasıl başlatmış ve icra etmiş denildiğinde, 800 yıl önce bunun merkezi Konya’ydı düşüncesinden yola çıkılarak düzenlenmekte.
‘Selsebil’ kelimesi Kur’an-ı Kerim’de, Hadislerde ve tasavvufi metinlerde yer almakta. Çok gözeli, çok kaynaklı su ya da çok çeşmeli sebil anlamına gelmektedir. Sebil, Anadolu ve İslam geleneğinde çeşme yani hayır hasenat için yaptırılmış çeşme anlamında kullanılmakta. Selsebil ise birden fazla çeşmesi olan hayrat için kullanılmaktadır.
Konser programları kapsamında; “İstanbul Akustik Turgut Özüfler”, “Misafir Ülke Musiki Toplulukları”, “Mevlana Vakfı Musiki Topluluğu ‘Can Nağmeleri’ Türk Tasavvuf Müziği Konseri”, “Fatih Koca, Ender Doğan ‘Akseden Sadalar’ Türk Tasavvuf Müziği Konseri”, “Necmeddin Erbakan Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı ‘Elif’ Türk Tasavvuf Müziği Konseri” “Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü İstanbul Türk Müziği Topluluğu ‘Meragi’den Eserler ve Hicaz Faslı’ Türk Müziği Konseri”, “Selçuk Üniversitesi Dilek Sabancı Devlet Konservatuarı ‘Dem-i Vuslat’ Türk Tasavvuf Müziği Konseri” ve “Abdullah Kaymak Sufi Music Circle ‘Afroarab Sufi Müzik’ Konseri” icra edilecek. Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonu’nda, saat 16.00 ve 21.00’de başlayacak konserler halka açık ve ücretsiz olacak.