Akyüz’den ailelere uyarı: “Çocuklarınıza sahip çıkın!”
Hikmet İlim ve Sanat Derneği’nin bu haftaki Pazartesi Sohbetleri’nde, Konya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nün aileye yönelik hizmetleri konuşuldu. Meram Uluslararası Gençlik Akademisi’nde gerçekleştirilen sohbette Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü İbrahim Akyüz, sosyal hizmetlerin tarihi hakkında kısa bilgi verdikten sonra sosyal devlet anlayışının Osmanlı döneminde daha yaygın olduğunu söyledi. Sosyal Hizmetler İl Müdürü İbrahim Akyüz, il müdürlüğüne bağlı merkez ve diğer büyük ilçelerde 10 sosyal hizmet merkezi bulunduğunu, evlenecek insanlara evlilik öncesi eğitim de verdiklerini belirterek “Evlenecek olan insanımıza evlilik öncesi eğitim de veriyoruz. Evlilik kursuna ilk olarak Beyşehir’de başladık. Nasip olursa Akşehir ve Karatay’da da yakında başlayacağız.” dedi.
İSTİSMAR KONUSUNDA YÜZLEŞMELİYİZ
Korunmaya muhtaç çocuklarla ilgili önceliklerini “bu çocukların ailelerin yanında olmasını arzu etmek” şeklinde açıklayan Sosyal Hizmetler İl Müdürü Akyüz, “Konya’da 13 çocuk destek merkezimiz var. Bu merkezlerde aile içi veya dışarda istismara uğramış çocuklar kalıyor. Bu konuda toplum olarak yüzleşmemiz gerekiyor. Konya’da maalesef bu sayı epey fazla.” dedi. Konya’nın farklı yerlerinde 11 adet çocuk evleri olduğunu belirterek “Yuvada daha iyi olan çocuklar bu evlere alınıyor. Burada çocuklarımız 18 yaşına kadar okuduklarında ve devam etmek istedikleri zaman 25 yaşına kadar her hizmeti veriyoruz. Kurumumuzda iki yıl kalan devlet memuru olabiliyor” diyen Akyüz, koruyucu aileler ile ilgili olarak da şu rakamları verdi: “Konya’da 218 koruyucu ailemiz, 250 çocuğa hizmet veriyor. Bu aileler çocuklarını yanlarına alıyor. Buna karşılık devletimiz bu koruyucu ailelere belli bir meblağ veriyor. Evlat edinmeden farklı bir sistem bu. Ayrıca sosyo-ekonomik destek de veriyoruz. Talep eden ve durumu iyi olmayan ailelere; okul öncesi çocuklar için 860 lira, ilkokula gidenlere 1200 lira, ortaokula gidenlere 1300 lira ve üniversiteye gidenlere ise 1500 lira destek veriyoruz.”
KONYA’DA 46.000 ENGELLİYE KART VERİLDİ
Engelli ve yaşlılara dönük Konya Meram ve Akşehir’de huzurevleri olduğunu, özel teşebbüs tarafından yapılan ve 30 milyon liraya mal olan Türkiye’nin ilk modern huzurevi Sille Meliha Ercan Huzurevi’nin de bittiğini ve yılsonu itibariyle açılışının yapılacağını belirten Akyüz, şunları ifade etti: “Dr, İsmail Işık Huzurevinde tek kişilik oda fiyatı 525 lira, iki kişilik 395 lira. Konya’da 3 tane engelli bakım merkezimiz var. Bir engellinin devlete maliyeti 11 bin lira. Bunu önlemek için Türkiye genelinde Özel Bakım Merkezinin dokuzuncusu Konya’da açılacak. Biz engellilere ayda 5 milyar lira ödüyoruz. Konya’da 13 bin aile çocuğuna evde baktığı için aylık 1897 lira ödüyoruz. Her ay toplam 23 milyon lira ödeme yapıyoruz. Konya’da 45.600 kişiye engelli kimlik kartı verdik. Doğum yardımlarını eskiden sosyal güvenlik kurumu yapardı. Şimdi biz yapmaya başladık. 2015’ten bu tarafa 190.000 kişiye 84.000 TL. ödeme yaptık. İlk çocuk için 200, ikinci çocuk için 400, üçüncü çocuk için 600 TL. ödememiz oluyor.”
AİLELER ÇOCUKLARINA SAHİP ÇIKMALI
Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Mahmut Kılıç’ın da hazır bulunduğu sohbettin soru-cevap kısmında, Konya’da ciddi oranda bağımlı insan olduğunu belirten Sosyal Hizmetler İl Müdürü İbrahim Akyüz, “Önce aileleri kendi çocuklarına sahip çıkmaları gerekiyor” dedi. Akyüz, istismara uğrayan çocukların rehabilitasyonuyla ilgili bir soruya karşılık “İstismara uğrayan çocuklar genellikle 15-18 yaş arasında oluyor. Bu çocuklara sosyolog ve psikologlarımız gerekli her türlü yardımı iki yıl boyunca yapıyor. Sonra diğer çocuk kuruluşlarına gönderiyor ve normal hayatlarına devam ediyorlar” cevabını verdi. Sosyal Hizmetler İl Müdürü İbrahim Akyüz’e, derneğin teşekkür plaketini de HİSDER Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Önder Kutlu takdim etti.