Huğlu Kooperatifi Tüfekten Sonra Avcı Kıyafeti De Üretecekler
BEYŞEHİR - Konya'nın av tüfeği imalatında söz sahibi merkezlerinden Beyşehir ilçesine bağlı Huğlu Mahallesi'nde açılışı yapılan KOP destekli kurulan tekstil atölyesinde, yerleşim merkezinde yaşayan kadınlar tarafından avcı kıyafetleri ve out door ürünlerinin de üretimi yapılacak.
Beyşehir Kaymakamlığı sahipliğinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi’nin proje ortaklığında hazırlanan KOP mali destek programları (KOPSOGEP) 'sosyal projeler' çerçevesinde kabul gören “KOP Bölgesinde mesleki eğilişimi, avcılık, tekstil atölyesi” projesi çerçevesinde kurulan Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi-KOP Tekstil Atölyesi'nin açılışına katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri, Genel Müdürlük olarak yeni dönemde bölgelerin potansiyellerin fırsatlarını, imkanlarını, kabiliyetlerini öncelikle ortaya çıkartıp bunları fonlayıp, projelendirerek programladıklarını belirterek, “Ve bunun ekonomide sosyal hayatta, ulusal ve yerel düzeyde, hatta uluslararası düzeyde bir değere dönüşmesini ülkemize, bölgemize katkı değer olarak dönüş yapmasını arzu ediyoruz. Bu yönde, bu doğrultudaki her türlü düşünceyi, fikri, proje ve programı da her düzeyde destekliyoruz” dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri, Genel Müdürlük olarak yeni dönemde bölgelerin potansiyellerin fırsatlarını, imkanlarını, kabiliyetlerini öncelikle ortaya çıkartıp bunları fonlayıp, projelendirerek programladıklarını belirterek, “Ve bunun ekonomide sosyal hayatta, ulusal ve yerel düzeyde, hatta uluslararası düzeyde bir değere dönüşmesini ülkemize, bölgemize katkı değer olarak dönüş yapmasını arzu ediyoruz. Bu yönde, bu doğrultudaki her türlü düşünceyi, fikri, proje ve programı da her düzeyde destekliyoruz” dedi.
Huğlu Mahallesi’nde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca hazırlanan, KOP Bölge Kalkınma İdaresi mali destek programı çerçevesinde Beyşehir Kaymakamlığı tarafından yürütülen Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi-KOP Tekstil Atölyesi’nin açılışında konuşan Yeniçeri, bölgesel kalkınma olarak yeni dönemde Bakanlık uhdesinde faaliyetlerini yürüten ajansların ve bölge kalkınma idarelerinin temel var oluş gayesinin de bu olduğunun altını çizerek, “Bu anlamda, şu an içerisinde bulunduğumuz tesisin açılması, tam da bunun örnekliği aslında. Bölgesel bir potansiyel var, 100 yılı aşkın bu bölgede olan bir geleneğin, hayatın içinden bir edinimin, kabiliyetin anlatıldığı, zaman içerisinde sektörleşmesi, büyümesi ve şu an hakikaten Beyşehir’imize, Konyamıza ve ülkemize hatırı sayılır anlamda bir gelir ve üretim kapısı olmasını şu an günümüzde genel müdürlük olarak biz merkezde bölgesel olarak KOP ve Genel Sekreterliğimiz olarak ajans düzeyde, her düzeyde izliyor ve gözlüyoruz” diye konuştu.
AK Parti Konya Milletvekili Gülay Samancı ise, Huğlu’da tekstil atölyesi projesinin, Huğlulu hanımlardan kendilerine gelen, ‘nasılsa eşlerimiz çalışıyor burada silah üretiyorlar, savunma sanayisine katkıları var, biz de dışarıdan yelektir, şapkadır, çantadır dışarıdan alıyoruz, bunu biz de yapabiliriz, elimizden gelir’ diyerek talep etmeleri üzerine, bu konuda “nelerin yapılabileceğini” değerlendirirken çıktıkları bir yol olduğunu vurgulayarak, “Bu anlamda gayemize ve hedefimize kısmen ulaşmış olduk. Bu sadece, Huğlu içerisinde kalacak bir atölye değil, ulusal ve uluslararası alanda da buradaki atölyemizi daha da büyütüp geliştireceğiz. Biz her zaman Huğlulu kadınlarımızın arkasındayız” ifadelerine yer verdi.
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin ise, bölge için belki sektörde ilk olacak bir yatırımın açılışının gerçekleştirilmekte olduğuna dikkati çekerek, “Huğlu başta olmak üzere bu bölge Üzümlü ile beraber belki av tüfekleri üretiminde dünyada bir merkez konumunda ama bugün yeni bir sektörün tohumunu oluşturacak, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın destekleriyle, KOP İdaremizin mali programları çerçevesinde desteklediğimiz bir yeni tekstil atölyemizin açılışını gerçekleştireceğiz. Huğlu Kooperatifi Tekstil Atölyesi projesi ile 50 kişinin istihdam edileceği, av kıyafetleri başta olmak üzere out door ürünlerinin üretileceği atölyemiz bugün itibariyle faaliyetlerine başlamış olacaktır” dedi.
MEVKA Genel Sekreteri İhsan Bostancı da, tekstil atölyesiyle farklı alanda da bölgenin gelişmesine katkı sunulacağının müşahede edildiğine vurgu yaparak, “Bu proje kooperatifin sahiplenmesi, Beyşehir Kaymakamlığımız ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzün bu konudaki katkıları ve tabii ki KOP İdaresinin çok kıymetli destekleri ile ete kemiğe bürünen bu atölyede, Huğlu profesyonelliği ile Huğlu çalışkanlığı ile Huğlu’nun azmi ile inşallah av ve doğa sporları tekstilinde uluslararası yeni bir markanın nüvesini oluşturmasını temenni ediyoruz” dedi.
Beyşehir Kaymakamı Yusuf Özdemir de konuşmasında, açılacak tekstil atölyesinin bir silah fabrikası ya da silah üretiminin uhdesinde açılan ilk konfeksiyon atölyesi olarak karşılarına çıkmakta olduğuna vurgu yaparak, “Bu atölyenin, kuşkusuz bizler için dünyaca ünlü silah üretimimizin yanında dünyaca ünlü av veya iş elbiseleri üretimine de aday olduğumuzu ortaya koymaktadır” ifadelerini kullandı.
Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır da, Huğlu’nun silah da geldiği iddiayı tekstile taşıdığının altını çizerek şunları söyledi; “Beyşehir tekstile yabancı değil 1996’lı yıllarda şehrimin en büyüğü Ali Akkanat’a bir teşekkür borcumuzun olduğunu da burada söylemek istiyorum, Allah ecdadından razı olsun diyorum.
Huğlu’muz silah da geldiği iddiayı tekstile taşıyor. Yakupoğulları diye, Esenboğa yolunda Amerikan ordusuna kadar botundan bütün o savunma sanayide kullanılan kıyafetlere kadar yapan firma hep benim için örnek olmuştur. Naci Başkana bunu ilk söylediğim zaman, oda şunu söyledi; “Başkanım biz de tekstile giriyoruz” demişti.
Benim Huğlu’m bunu bugün görmüştür, bu hedefe doğru yürümektedir. İnşallah Üzümlümün de bunu göreceğini onlarında bu hedefe doğru gidecektir. Burada işin en güzel yanı ise Huğlulu kadınlarında silah sektörüne ve tekstile yavaş yavaş girmeye başlamasıdır.
Beyşehirli olarak ne güzel bir manzaramız güzel bir topluluğumuz var. Biz bir olduktan, beraber olduktan sonra aşamayacağımız hiçbir engel olmadığını buradan söylüyorum. Huğlu’lar iyi ki varsınız Üzümlüler iyi ki varsınız zira siz bizim göz bebeğimsiniz” dedi.
Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi Başkanı Naci Tanık ise, yeni dönemde Huğlu kalitesinin av tekstili ile bağdaştırılarak, aynı kalite ve özenle ürünler sunmak için çıktıkları bu yolda hem ülke ekonomisine katkıda bulunmak, hem de Huğlulu bayanlara iş kapısı olması açısından açılışı yapılan tekstil atölyesine büyük önem verdiklerini belirterek, “Huğlu markasını Beyşehir’i ve Türkiye’yi en iyi şekilde temsil edeceğimize söz veriyoruz. Özveriyi, çalışmayı, kaliteyi ve müşteri memnuniyetinhi en önde tutan Huğlu Av Tütfekleri Kooperatifi olarak av tüfeği ve savunma sanayisinde göstermiş olduğumuz hassasiyeti, out door giyim ve tekstil alanında da göstermeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Huğlulu 50 kadına iş istihdamı sağlayacak, avcı kıyafetleri ve out door ürünlerinin imalatının yapılacağı tekstil atölyesinin açılışı gerçekleştirildi.
Ardından katılımcılar, atölyeyi gezerek başlayan üretim faaliyetlerini yerinde inceledi.