SEÇİM VAKTİ YRP Beyşehir Belediye Başkan Adayı Prof.Dr. Hüseyin Muşmal
BEYŞEHİR - Yeniden Refah Partisi (YRP) Beyşehir Belediye Başkan adayı Prof.Dr.Hüseyin Muşmal, BGRT ve Haber Önses YouTube kanallarında ortak olarak yayınında
BGRT ve Haber Önses YouTube kanallarında ortak olarak yayınlanan ve moderatörlüğünü Fatih Babaoğlu’nun üstlendiği “Seçim Vakti” programına katılan Prof.Dr.Muşmal, belediye başkanı olarak göreve gelmesi halinde Beyşehir’de hayata geçireceği proje ve hizmetleri anlattı.
Bu projelerden bir tanesinin de Beyşehir’e bir yaşlı bakım merkezinin kazandırılması olduğunu ifade eden Muşmal, “Bakın bu çok önemli. Biz hangi kültürden geliyoruz, hangi gelenekten geliyoruz. Analarına, atalarına sahip çıkan bir gelenekten geliyoruz. Onlar bizim başımızın tacı, anamız, atamız” diye konuştu.
“BİZİM YAŞLILARIMIZA SAHİP ÇIKMAMIZ GEREKİYOR”
Günümüzde artık giderek büyüyen Beyşehir’de çocukları olmayan veya gurbette olan yahut bir şekilde hayatının 60’lı-70’li yaşlarında bakıma muhtaç duruma gelmiş yalnız kalmış bireylerin varlığından bahseden Muşmal, “Bizim onlara sahip çıkmamız gerekiyor.”dedi.
Bu noktada Beyşehir’in hayırsever insanlarının ilçeye bir yaşlı bakım merkezi kurulması noktasında desteğe hazır olduğunu anlatan Muşmal,yürütecekleri projeye ilişkin şu ayrıntılara yer verdi:
“Bizlerle irtibat kuran, inşallah çok yakında onlarla da bir görüşme tesis edeceğiz birkaç gün içerisinde. Gerekirse birebir yaşlı bakım merkezimizi kuracağız. Yaşlı bakım merkezimiz aynı zamanda onların hayata tutunmaları için çok önemli.
Beyşehir Gölü'nü sadece biz değil, Beyşehir Gölü'nü yaşlılarımızla izleyerek hayatlarının o son yıllarında onore ederek, sağlıklarını, temizliklerini rahat bir şekilde görebilecekleri bir yaşlı bakım merkezini kuracağız. Bunun için hayırseverlerimiz hazır.”
“KAPALI PAZAR YERİNİ BEYŞEHİR’E BİZ YAPACAĞIZ”
Prof.Dr.Hüseyin Muşmal, belediye başkanı olarak göreve gelmesi halinde Beyşehir’de çözüme kavuşturacakları sorunlardan bir tanesinin de kapalı Pazar yeri sorunu olduğunu belirtti.
Dönemlerinde artık kapalı Pazar yeri sorununun tarihe karışacağını anlatan Muşmal, Beyşehir’de uzun süre pazarcılar ve sebzeciler dernek başkanlığı yapmış isimlerden Selim Haştar’ın meclis üyesi adayı olarak çalışma arkadaşları arasında yer aldığını hatırlatarak,”11 yıl dernek başkanlığı yaptı kendisi. Soruna çok yakın, yakinen biliyor. Pazar yerimizin üzerinin kapatılması, pazarcılarımız tarafından isteniyorsa, ki isteniyor. O zaman biz de Pazar yerimizin üzerinin kapatılması ve şehrimizin Pazar alanlarının daha düzenli hale gelmesi, yeri olmayanların da bu sistemin içerisinde, mevzuata uygun bir şekilde sahiplendirilmesi noktasında çalışmalar yapacağız.Aynı zamanda biz şuna da karşı değiliz; Karadiken’den anam gelmiş domates satıyor, bacım gelmiş elma satıyor. Onlara engel olmayacağız, onlar da varlıklarını sürdürecekler. Kıt kanaat, hayatlarını sürdürüyorlar. Kimsenin ekmeğiyle oynamayacağız.”
“GÖLÜMÜZE SAHİP ÇIKACAĞIZ”
Prof.Dr.Muşmal, Belediye Başkanı olarak seçilmesi halinde günümüzde birçok sorunla boğuşan Beyşehir Gölü’ne de sahip çıkacaklarını anlattı.
Bugüne kadar Beyşehir Gölü’nün sorunlarını hep gündemde tutma ve göl ile çevresini tanıtma noktasında bir çok çalışma içerisinde yer aldığını vurgulayan Muşmal, başkan olarak göreve gelmesi halinde yapacaklarına dair de şöyle konuştu:
“Bunu söylemezsem olmaz. Gecesini, gündüzünü ‘Göl kurursa Beyşehir kurur, Konya Ovası kurur’ diye mücadele ile geçirmiş bir siyasetçi olarak artık öyle söyleyeyim. Ova köylerimizin hiçbirini mağdur etmeyeceğiz. Asla akıllarında herhangi bir şey olmasın. Ama gölümüzün kurumaması için de kaynaklarımızın artırılması, gölümüzün temizlenmesi, çevre düzeninin sağlanması, içme suyu kontrol yönetmeliğinin de içme suyu sağlanmasının göl kaynağı olmasından çıkarılması için mücadele edeceğiz.
“BEYŞEHİR GÖLÜ PLANLAMA MÜDÜRLÜĞÜNÜ KURACAĞIZ”
Yeşildağ suyumuz, Adaköy suyumuz, Bayat suyumuz ve bu sularımızın da merkeze taşınması ile birlikte göl bölgesinde içme suyu kontrol yönetmeliğinin ve milli parklarla ilgili düzenlemelerin tasfiye edilmesi süreçlerinde de Beyşehir Gölü ile ilgili belediyemizde Beyşehir Gölü Planlama Müdürlüğü’nü kurarak bütün muhataplarıyla sürecin takip edilmesi, bakanlıklar nezdinde takip edilmesi, genel müdürlükler nezdinde, DSİ nezdinde takip edilmesi süreçlerinde bürokraside yaşadığımız tecrübeleri aktif hale getireceğiz.
Yani gölümüze sahip çıkacağız. Yani şehrimize sahip çıkacağız. Yani neslimize sahip çıkacağız.”
“OTOPARK VE TRAFİK SORUNUNU DA BİZ ÇÖZECEĞİZ”
Prof.Dr.Hüseyin Muşmal, Beyşehir’de son yıllarda iyice kronikleşen bir sorun haline geldiğini aktardığı otopark ve trafik sorununu da Refah Belediyeciliği döneminde sona erdireceklerini anlattı.
Şehrin ciddi bir trafik ve otopark sorunu yaşadığını vurgulayan Muşmal, bu sorunun yıllardır birikerek kangren bir hal aldığına dikkat çekerek, Gembos Tüneli’nin açılmasıyla birlikte daha da içerisinden çıkılmaz bir noktaya geldiğine işaret etti.
Beyşehir-Derebucak güzergahlı Yeni Konya-Antalya kara yolunun hizmete girmesiyle beraber kent merkezinde çevre yolu yapılmasına rağmen yoğun bir araç trafiği yaşanmaya başlandığını aktaran Muşmal, “Antalya-Kapadokya arasında günde neredeyse 8-10 bin araç geliyor.
Bu araçların içerisinde seyahat edenler, şehrin güzelliklerini,tarihi dokusunu görmek için, Eşrefoğlu Camisi’ni ziyaret etmek için, göl kenarında bir balık yemek için veya eşine, dostuna bir selam vermek için şehir merkezine giriyor.
Ancak araç park edecek yer bulamıyor. Bundan dolayı da şehirde ciddi bir araç trafiği sorunu var. Yani otopark sorunu var. Bu sorun artık günümüzde altından kalkılamaz bir hale geldi.
“EL ATILMASI EN ÖNEMLİ SORUNLARDAN BİR TANESİ OTOPARK VE TRAFİK SORUNUDUR”
Artık birinci şeritler dolu, insanlar ikinci şeritlere park ediyor. Ciddi manada bir keşmekeş oluşmuş durumda. Öyleyse el atılması gereken en önemli sorunların başında diğer sorunları saklı tutalım, trafik sorunu, otopark sorunu geliyor”
Bu husustaki sorunları ekibinde yer alan konunun uzmanı çalışma arkadaşları ile birlikte el ele vererek çözeceklerini anlatan Muşmal, şöyle devam etti:
“Biz, şehir plancısı arkadaşlarımızla, şehir üzerinde çalışmış arkadaşlarımızla yıllardır mesai halindeyiz.
Ben doktora çalışmamda da, sahil çalışmalarımda da hep şehrin üzerine yazı yazmış, şehrin üzerine proje geliştirmiş insanlarla gece gündüz beraber oldum. Bunların arasında şehir plancıları var, harita mühendisleri var, inşaat mühendisleri var, mimarlar var.
Dolayısıyla biz bu profesyonel uzman arkadaşlarımız, profesör arkadaşlarımızla geçmişten bugüne kadar şehrimizin üzerine yaptığımız çalışmalar ve siyasete girdiğimiz günden itibaren meclis üyesi aday arkadaşlarımızla birlikte şehrin planını inceledik.
Şehir, dağla, göl arasına sıkışmış… Beyşehir'i bu sıkışıklıktan kurtarmak lazım. Bunu yaparken de şehrin belli başlı noktalarına otopark yapmamız gerekiyor.
ŞEHRİN BELLİ BAŞLI NOKTALARINA OTOPARKLAR…
Ama bu otoparkı yaparken ‘biz otoparkı yaptık’ deyip ucube bir bina dikmek istemiyoruz. Bu şehre ihanettir.
Onun için şehrin nefes alanlarını, rüzgar yönlerini, gelişim alanlarını, şehre giriş çıkış yapılan alanları ve şehrin ana caddelerini, merkezi özelliklerini dikkate alarak özellikle Selçuklu, Eşrefoğlu mimarisiyle bir otopark inşa edilmesi gerekiyor. Biz bunu yapacağız.
Otopark sorununu biz çözeceğiz. Nasıl çözeceğiz? İşte uzman ekibimizle, şehrin belli başlı noktalarında incelemeler yaparak merkezi anlamda şehrin silüetini bozmadan eksi 1 veya eksi 2. Bu, plana göre değişebilir, evet yeraltı… Tabii ki burada uzmanlarla ciddi bir inceleme yapılması gerekiyor. Bunlar siyaseten söylenen şeyler değil. Şehrin temelinde, şehrin konumunda, hem yer altında hem yerin üstünde yapılacak incelemeler neticesinde uzmanlarımızca tespit edilen noktalarda otoparklar inşa edilecek.
OTOPARKTA FARKLI DONATILAR DA YER ALACAK
Ve bu otopark sadece bir otopark özelliğini taşımayacak. Aynı zamanda çok katlı olmayacağı için otoparkın üçüncü ve dördüncü katları örneğin planı ilan ettiğimizde görülecektir. Sosyal müesseseler, kültürel müesseselere, gençliğe ve yaş almış şehrimizin önemli isimlerinin de istifade edeceği kültür donatılarıyla, sosyal tesisleriyle bir bütün halinde inşa edeceğiz inşallah.
Tabii bununla ilgili ben Avrupa'nın bütün şehirlerini görmüş, Avrupa'da yaşamış, bir yıl Avrupa'da kalmış biri olarak bir belediye başkanı adayı olarak söylüyorum bunu. Avrupa'daki şehirlerin pek çoğundaki otopark sistemlerini inceledik. Bizzat oralara araçlarımızı park ettik.
İspanya'dan tutun da Almanya'ya kadar, Fransa'dan tutun da efendim İtalya'ya kadar. Oralarda şehrin dokusuna uygun, şehrin özelliğine uygun gerekirse oradaki projeleri de şehrimiz için uygulayabiliriz.”
“BEYŞEHİR’E ŞEHİR KÜTÜPHANESİ KAZANDIRACAĞIZ”
Prof.Dr.Hüseyin Muşmal, göreve gelmeleri halinde Beyşehir’e kazandıracakları eserlerden bir tanesinin de şehir kütüphanesi olacağını anlattı.
Beyşehir’de üniversitenin bir kütüphane altyapısının olduğundan söz eden Muşmal, ancak bunu bir şehir kütüphanesi kurarak da daha da zenginleştirmek zorunda olduklarını belirtti.
Muşmal, “Beyşehir'de bir şehir kütüphanesi kuracağız. Hem de şehrimizin kalbinde şehrimizin gönlünde, belediyeye ait… İlçe halk kütüphanemizden istifade ediyorlar. Ama biz belediyeye ait şehrimizin kalbinde bir şehir kütüphanesi kuracağız. Benim 10-15 bin kitabım da var.
İlk bağışı da ben yapacağım. Yani şehir kütüphanemizi kuracağız. Ve orada şehrimizin dışında okuyan tıp fakültesi öğrencilerinin, hukuk fakültesi öğrencilerinin, mühendislerinin, mühendislerin yaz zamanlarında burada rahatlıkla ulaşabilecekleri ihtisas kitaplıklarını da barındıran bir kütüphane olacak.” ifadelerine yer verdi.
“ÖĞRENCİLERİMİZLE İRTİBATIMIZI KESMEYECEĞİZ”
Ayrıca, Beyşehir’de öğrenimlerini sürdüren gençlerle de mezun olduktan sonra irtibatı devam ettireceklerini vurgulayan Muşmal, bu konuda yapacaklarına ilişkin olarak da şunları anlattı:
“Belediyede bir arşiv oluşturacağız. Almanak yapacağız. Ve bu almanak suretiyle, buradan kim mezun olmuş? Aşçılık bölümünden işte Bolu'da çalışmaya başlamış. Antalya'da otellerde çalışmaya başlamış. Bir noktadan, yani hemen mezun olur olmaz onlarla irtibatımızı sağlayacağız. Eski mezunlarımızla da irtibat kuracağız. Bu şehirde gençliği geçmiş, bu şehirde üniversite öğrenciliği yapmış, Beyşehir'e sevdalanmış bu insanlar… Bu insanları onore edeceğiz. Yani belli noktalarda çok üst düzey görevlere gelmiş insanlar da var. Aynı zamanda iş adamlarımız, biz bu iş adamlarımızla da her zaman irtibat halinde, iletişim halinde bulunacağız.
İzmir'den İstanbul'a, Konya'ya, Antalya'ya kadar bu hemşerilerimizle irtibat halinde olacağız ve bu almanaklar vasıtasıyla dönemsel toplantılar yapacağız.
Onların şehirle ilgili düşüncelerini, isteklerini, kaygılarını, desteklerini şehrimiz için alacağız. Onları onore edeceğiz. Onlar bizim başımızın tacı. Tabii ki bu arada öğrencilerimizin dışarıda okuyanlarını, İstanbul'da, İzmir'de, Ankara'da, Konya'da Beyşehirli olan çocuklarımız kazandığı gün kayıtlarını alacağız.
“NESİLLERİMİZE DE SAHİP ÇIKACAĞIZ”
Bu kardeşimiz Ankara'da mı okuyor, İstanbul'da mı okuyor? Bu kardeşimize nasıl destek olabiliriz? Belediye bütçesinden bahsetmiyorum. Beyşehir'de, Beyşehir dışında gençlerimize gerçekten destek olan Konyalılar dernekleri, Beyşehirliler dernekleri bunların zaten faaliyetleri var.
Biz burada bir koordine görevi üstleneceğiz. Yani bir havuz oluşturarak onlarla irtibatlı bir şekilde gençlerimize yardım etmek isteyen hayırseverlerimizi de doğrudan buluşturacağız. Biz aracı olacağız, aradan çekileceğiz.
Yani hayırsever kardeşimiz de mutat olarak dernekler üzerinden burs yardımında bulunacak. Ben bir öğrenci olarak buradan Konya'ya gittiğimde 16 yaşında daha gözümüzün yeni açıldığı çağlarda bizlere burs sağlayanları unutmadık. Bizim için çok kıymetli o. O kadar önemli bir şey ki sahiplenilmesi. Hayatı boyunca insan için çok değerli. İşte biz gençlerimize sahip çıkacağız. Niye sahip çıkacağız? Çünkü bizim gençliğimizi inşa etmemiz gerekiyor. Biz şehirleri inşa ederken nesilleri ihmal ettik.O yüzden nesillerimizi imha etmemek için nesillerimize sahip çıkacağız. Bizim mottomuz da; şehrine sahip çık, nesline sahip çık…”