Haber Detayı
10 Ekim 2021 - Pazar 18:40 Bu haber 8814 kez okundu
 
Bakan Kurum'dan Hüyük’e “Millet Bahçesi” Müjdesi!
HÜYÜK - Hüyük ilçesini ziyaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ilçeye millet bahçesi yapılacağının müjdesini verdi.
Bölgeden Haberi
Bakan Kurum'dan Hüyük’e “Millet Bahçesi” Müjdesi!

HÜYÜK - Hüyük ilçesini ziyaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ilçeye millet bahçesi yapılacağının müjdesini verdi.

Derbent ziyaretinin ardından Hüyük ilçesine gelen Bakan Kurum, İmrenler Mahallesi yol ayrımında ve Hüyük Belediye hizmet binası önünde çiçeklerle karşılandı.

İmrenler’de TOKİ konutlarının bulunduğu cadde üzerindeki sıcak asfalt yol çalışmalarını yerinde inceleyen ve yürütülen çalışmalar hakkında kendisine eşlik eden Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ile İlçe Belediye Başkanı Mehmet Çiğdem’den bilgiler alan Bakan Kurum, ardından Suludere Mahallesi’nde bir çilek bahçesini ziyaret etti, üreticilerle birlikte çilek topladı.

Daha sonra ilçe merkezine gelen Bakan Kurum, esnaf ziyaretlerinin ardından oturduğu bir kahvehanede vatandaşlarla sohbet etti.

Kurum, geldiği Pazar yeri meydanında toplanan coşkulu kalabalığa da hitap ederek bir konuşma yaptı, ülke gündemine ilişkin değerlendirmelerin yanısıra, bölgeyi yakından ilgilendiren proje ve çalışmalara ilişkin de bilgiler verdi.

"KONYA MERKEZDE NE VARSA HÜYÜK'TE DE HER ŞEYİN OLMASINI İSTİYORUZ"

Hüyük Belediye Başkanı Mehmet Çiğdem ile Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'ın konuşmalarının ardından kürsüye gelen ve Konya merkezde ne varsa Hüyük'te de her şeyin olmasını istediklerini vurgulayan Bakan Kurum, “Bahçesi, parkı, kütüphanesi, kıraathanesi olsun, sosyal tesisi olsun. Gençlerimiz burada vakit geçirsinler, her türlü ihtiyaçlarını gidersinler ki, biz Hüyük gibi ilçelerimizi daha da büyütelim, burada istihdamı artıralım, yeni sanayi siteleri yapalım ve gençlerimiz gelecek adına umut dolu olsunlar.”diye konuşurken, bu çerçevede Kıreli Mahallesi’nde başlatılan 16 işyerine sahip olacak küçük sanayi inşaatının sürdüğünü belirterek, “İnşallah o da en kısa zamanda bitecektir”dedi. Kurum, ilçede bir süre önce hayata geçirilen toplu konut projesine de değinerek, 152 sosyal konutun TOKİ Başkanlığı marifetiyle yapılarak tamamlandığını ve 14 Ekim’de ise kuralarının çekileceğini söyledi.

Hüyük ilçesinde hayata geçirdikleri ve geçirecekleri projelerden söz ederken yeni müjdeler de veren Bakan Kurum, Beyşehir Gölü’ne kıyısı olan Tolca-Budak ve Kıreli mahallelerinin içerisinde olduğu, yürüttükleri sahil düzenleme projesine de değindi.

Beyşehir Gölü’nü çok önemsediklerini vurgulayan Kurum, bakanlık olarak gölün kenarında vatandaşların 7 gün 24 saat vakit geçireceği, yürüyeceği, bisikletine bineceği, burada hoş vakit geçireceği, tüm ihtiyaçlarını gidereceği alanların olmasının arzusu içerisinde olduklarını belirtti.

Hüyük’e bu anlamda millet bahçesi anlayışı ile Tolca-Budak-Kıreli sınırlarında kıyı düzenleme sahil projesi yaptıklarını aktaran Kurum, Hüyük Belediyesi tarafından projesi hazırlanan çalışmanın, peyzaj çalışmaları ile birlikte etap etap yürütüldüğüne dikkati çekerek, “Bugüne kadar desteklerimiz oldu, yol çalışması olsun, oradaki bisiklet yolları olsun, yürüyüş yolları olsun. Sahil kıyı düzenlemesi olsun. İnşallah o desteklerimizi artırarak yapmaya devam edeceğiz. Bu proje sadece Hüyük’ü ilgilendirmiyor, bütün bölgeyi ilgilendiriyor.

Yani Beyşehir Gölü’ne kıyısı olan, Konya’dan vatandaşlarımızın gelip burada vakit geçireceği bir alan olacak. O yüzden bu kıyı düzenleme projesini önemsiyoruz.

Ki bir taraftan o tarihi köy evlerimizi gezsinler, bir taraftan çilek toplasınlar, diğer taraftan o Beyşehir Gölü’nün kıyısında, kenarında yemeklerini yesinler, dinlensinler, bisiklete binsinler, yürüyüş yapsınlar ki, bu sayede burada esnafımızın da işi artacaktır.

Buraya gelen turist sayısı da artacaktır. İstihdam sayısı da artacaktır. Ve inşallah Hüyük’ümüz bugünden çok daha ilerilere taşınacaktır.”dedi.

HÜYÜK’E MİLLET BAHÇESİ

Kurum, konuşmasında Hüyük ilçesine kazandıracakları millet bahçesi projesinin ayrıntılarına da yer verirken, “İlçemizde yeşil alanlarımızın sayılarını artıralım. Millet bahçesi yakışır mı Hüyük’e, yakışır. Bunun için de Hüyük Belediyemize 90 bin metrekare hazineye ait arazimizin tahsisini gerçekleştirdik. Hüyük Belediyemize tahsisini yaptık.Burada da belediyemiz hazırlıklarına başladı. İnşallah örnek bir projeyi de burada gerçekleştireceğiz. Gerek biz bakanlık olarak, gerek Büyükşehir Belediyemiz her türlü desteği verecek”sözlerine yer verdi.

HÜYÜK’E 3. ETAP TOPLU KONUT PROJESİ

İlçe merkezinde kendilerine aktarılan yeni bir toplu konut talebi olduğunu da konuşmasında vurgulayan Bakan Kurum, sosyal konutlarla ilgili olarak 3.etap çalışmalarının da tamamlandığının müjdesini vererek, “152 tane toplu konut talebi çerçevesinde inşallah 2022 yılı içerisinde tüm Türkiye’de Sayın Cumhurbaşkanımızın müjdesini vereceği bir proje kapsamında, Hüyük’ümüzü de değerlendiriyor olacağız. Burada da yine sosyal konut projemizi yapacağız.”dedi.

Hüyük ilçe merkezindeki meydanda Ahmet Ayan Caddesi’nde hayata geçirilecek olan bir başka projeye de dikkati çeken Kurum, buradaki sokak sağlıklaştırma ve cephe iyileştirme projelerinin tamamlanması için Hüyük Belediyesi’ne hem gerekli maddi desteği vereceklerini, hem de finans ve ekipman desteği sağlayacaklarını belirtti. Kurum, her ilçede sokakları sağlıklaştırdıklarını vurgulayarak, “İşte bu cadde üzerinde cepheleri aslına uygun bir şekilde, sizlere yakışacak şekilde yeniliyoruz.”dedi.

Kurum gezisi esnasında, kendisine iletilen İmrenler ile Ilgın Gökpınar Mahalleleri’nin ulaşımını sağlayan güzergahın asfaltla kaplanması noktasındaki taleplerin ise Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştireceğinin müjdesini de verirken, Kıreli Mahallesi’nde hayata geçirmek istedikleri Arasta projesine de değindi.

Bu projeyi ilçenin tarihi dokusuna ve yerel mimarisine uygun şekilde İlçe Belediyesi ile planlayarak hayata geçireceklerini vurgulayan Kurum, “Bu noktada da kısım kısım destek vermek suretiyle, ‘başlamak, bitirmenin yarısı’ anlayışıyla inşallah bu projemizi de yapıyor olacağız.”diye konuştu.

TAŞEVLER VE BEYŞEHİR-HÜYÜK-KIRELİ SULAMA PROJELERİ, YENİ GÖLET TALEBİ…

Bugüne kadar sözünü verip de yapmadıkları hiçbir işin olmadığının konuşmasında altını çizen Kurum, “Allah’a hamdolsun tüm sözlerimizi tuttuk, tutmaya da devam edeceğiz ve bunun dışında istiyoruz ki, hani burada istihdam artsın, bir turizm için cazibe noktası olsun.

Ve taşevler projemiz var bu kapsamda biliyorsunuz. Buna ilişkin de sosyal tesisler için yine Belediyemizin maddi destek talebi var. Bu desteğe de, ihtiyaca da karşılık vereceğiz. Sosyal konutlarımızı yine 3.etabın ardından belki o tarım köy uygulamalarını buradaki tarımı, üretimi artıracak çalışmaları yapıyor olacağız.

Bu ihtiyaçları gidermek için de çalışmalarımızı TOKİ Başkanlığımız yapıyor olacak. İlçemizin içme suyu, kanalizasyon, yağmur suyu gibi altyapı işlerini biliyorsunuz İller Bankası Genel Müdürlüğümüz yine birçok projeyi de burada gerçekleştirdi. İnşallah o yeni talepleri de bu çerçevede yapıyor olacağız. Ve son olarak projesi hazırlanan Beyşehir-Hüyük-Kıreli sulama projesi var.

"BİR PROJE GELİŞTİRİYORUZ..."

Yine aynı şekilde Değirmenaltı’nın gölet talebi var. Şimdi bu iki proje ve bunun dışındaki Konya’da sulamaya dair öncelik sırasına göre Tarım ve Orman Bakanlığımızla bir proje geliştiriyoruz. Ve devletin atıl arazilerinden TOKİ üzerinden bir proje yapacağız. O değerlerin tamamını Konya’daki sulama projelerine harcamak istiyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanımızın da bu yönde talimatları oldu. Ve Tarım ve Orman Bakanlığımızda birlikte bu süreci yürütüyoruz. Bu hafta DSİ’mizle inşallah, Tarım ve Orman Bakanımızla biraraya geleceğiz ve öncelik sırası neyse, yani hani ‘komşusu açken’ der ya atalarımız, yani öncelik neyse o önceliği dikkate almak suretiyle gerek Kıreli Sulama, gerekse gölet projemize ilişkin bu talepleri aldık, not ettik, kaydettik.

Ve o çerçevede çalışmalarımızı yapıyor olacağız. Ama şunu iyi bilmenizi isteriz ki, bugün Konya’nın 31 ilçesinde bir çok projeyi gerçekleştiriyoruz. Kentsel dönüşümden, millet bahçesine, yeşil alanların artırılmasına, atık su, yağmur suyu, asfaltla kaplama işlerine kadar birçok projeyi yaptık, emin olun sulama tarım bizim Konyamız için, memleketimiz için en önemli iş.

İstihdam, üretim kapısı. Biz bu konunun, bu ihtiyacın farkındayız ve çalışmalarımızı da süratli bir şekilde yapacağız en kısa zamanda inşallah. Bu ihtiyaçlarımızı da gideriyor olacağız. Daha güçlü, daha güzel bir Hüyük için her zaman sizlerin yanında olduk, bundan sonra da olmaya devam edeceğiz.”dedi.

Bakan Kurum, Hüyük ilçesinde birçok alanda, çok güzel ve önemli bir çok projeyi tamamladıklarını vurgulayarak, bu noktada Belediye Başkanı Mehmet Çiğdem’in de yoğun bir mesai içerisinde olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"BELEDİYE BAŞKANIMIZ HÜYÜK'E HİZMET İÇİN MÜCADELE EDİYOR"

“Yani bu Mehmet başkanımız, inanın bakanlığa geliyor, 'kapıdan kovsan hani pencereden girer’ derler ya, bu söz tam onu tarif ediyor bence. Yani Hüyük için hiçbir şekilde gurur yapmadan, hiçbir şekilde üstten bakmadan, alçak gönülle yapılabilecek her şeyi yapmak adına mücadele ediyor, çalışıyor, Allah kendisinden razı olsun, çok teşekkür ediyoruz.

Tabi sizler de çok iyi biliyorsunuz bizim Hüyük’le ilgili belediye binası projemiz vardı, belediye hizmet binamızı yaptık mı, yaptık, Hüyük gençlik merkezimiz de gençlerimize faydalı oldu mu oldu, Türkiye’nin ilk tematik gençlik ve tarım parkı da çok güzel oldu, gören herkes de aynı şekilde anlatıyor.

Mahallemizde sanayi sitesi vardı, 12 tane küçük sanayi işyerini şehrimize kazandırdık mı kazandırdık, yakıştı mı Hüyük’e, yakıştı.

Yine az önce örnek tarım köy uygulaması olarak TOKİ Başkanlığımızın yapmış olduğu köyümüze uğradık. Ve gerçekten buradaki iklim sebebiyle her türlü ürünü üretebileceğiniz bir iklime sahip ve vatandaşlarımız orada bahçelerinde organik tarımla üretimlerini gerçekleştiriyorlar.

Büyükşehir Belediyemiz sağolsun oranın asfaltlarını dökmek suretiyle örnek bir köy yerleşimi oldu. Toplamda 250 bin metrekare soğuk kaplama ve 50 bin metrekare de sıcak asfalt olmak üzere asfalt projelerimizi sizlere söz verdiğimiz gibi, bunun dışında da toplamda 260 bin metrekare beton parke taşını ve yol kaplamalarımızı yapmış olduk.

Bu da, tabi vatandaşlarımızın daha iyi şartlarda yaşaması adına önemliydi. Budak ve Tolca mahallelerimizin beklentisi olan kanalizasyon ve içme suyu hatlarının tamamı yenilendi ve bu çerçevede inşallah daha güzel, daha sağlıklı alanlarda vatandaşlarımız yaşıyor olacak.”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, konuşmasının ardından ise Beyşehir Gölü’ne kıyısı bulunan Tolca Mahallesi’nde yürütülen kıyı düzenleme çalışmalarını da yerinde inceledi.

Bakan Kurum'un Hüyük ilçesindeki ziyaret programına Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Fatma Varank, Konya Valisi Vahdettin Özkan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Hüyük Kaymakamı Cüneyt Demirkol, Hüyük Belediye Başkanı Mehmet Çiğdem, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, İlbank Genel Müdürü Ömer Bulut, İttifak Holding Konyaspor Kulübü Başkanı Fatih Özgökçen, İl Emniyet Müdürü Engin Dinç, AK Parti Hüyük İlçe Başkanı Muammer Karaaslan da eşlik etti.

Ali Rıza Önses

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Bakan, Kurum'dan, Hüyük’e, “Millet, Bahçesi”, Müjdesi!,
Yorumlar
Haber Yazılımı