Haber Detayı
18 Eylül 2021 - Cumartesi 11:47 Bu haber 11530 kez okundu
 
Hüyük “Kırmızı Altın Gençlik Festivali” başladı
HÜYÜK - Hüyük ilçesinde, bu yıl 2’incisi düzenlenen “Kırmızı Altın Gençlik Festivali” başladı.
Bölgeden Haberi
Hüyük “Kırmızı Altın Gençlik Festivali” başladı

HÜYÜK - Hüyük ilçesinde, bu yıl 2’incisi düzenlenen “Kırmızı Altın Gençlik Festivali” başladı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı destekleriyle Hüyük Belediyesi tarafından gerçekleştirilen festivalin açılışında kürsüye gelen Hüyük Belediye Başkanı Mehmet Çiğdem, festivale adını veren “kırmızı altın” olarak nitelendirdikleri çilek üretiminin son 6-7 yılda ulaştığı maksimum seviye ile birlikte geldiği önemli noktaya dikkati çekerek, geçen yıl ürünün 117 milyon liralık bir rekolte ile yöredeki üreticilere ciddi anlamda gelir ve katkı sağladığını dile getirdi.

Hüyük Belediyesi olarak İlçe Kaymakamlığı ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte çalışmalar yürüterek Hüyük çileğinin bir Türkiye ve dünya markası olması için patentini de aldıklarını anımsatan Başkan Çiğdem, “Artık Hüyük çileği bir tescilli marka haline geldi. Türkiye’de, Hüyük olarak çileğin en önemli üreticilerinden birisi haline geldik.”dedi.

Hüyük’te çilek başta olmak üzere tarımı yapılan tüm ürünlerin üretiminde daha iyi noktalara taşınması için suyun önemine de dikkati çeken ve bunun için “Göz hakkı” projesi olarak hayata geçirme noktasında yoğun bir gayret gösterdikleri sulama projesinin dört gözle devreye girmesini konuşmasında vurgulayan Çiğdem, “Hazırladığımız Göz hakkı projemiz sayın bakanımızın önünde, hemşerimiz Mehmet Akif Küçükdağ Bey ve Çevre ve Şehircilik Bakanımızla birlikte bu projenin takibini yapıyorlar ve en kısa zamanda topraklarımızın kalan kısmının, bu susuzlukta suyla buluşabilmesi için ihalesinin yapılacağı tarihini bekiyoruz.Cenab-ı Allah inşallah mahçup etmez ve en kısa zamanda bunun hemşerilerimize de müjdesini vermeyi çok istiyoruz. Çünkü, benim ön çok önemsediğim ve arzu ettiğimiz proje de bölgemiz için budur. Bizler de takibini yapıyoruz. İnşallah en kısa zamanda neticesini alırız.”ifadelerini kullandı.

HÜYÜK’E DOĞALGAZ MÜJDESİ

Hüyük Belediye Başkanı Mehmet Çiğdem, konuşmasında, ilçenin yıllardır özlemle beklediği doğalgaz projesiyle ilgili de müjde verdi. Doğanhisar İlçe Belediye Başkanı ile birlikte ziyaret ettikleri Enerya firması yetkililerinin kendilerini ziyarete geldiğini vurgulayan Çiğdem, “Önümüzdeki yıl inşallah ilçemiz de doğalgaza kavuşacak. Bu müjdeyi de buradan vermiş olayım.”diye konuştu.

Kendisinin de Hüyük’te doğup büyüdüğünü ve bu topraklarda hayatını devam ettirdiğinin altını çizen Başkan Çiğdem, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu topraklar için ne söylesek, ne yapsak azdık. Bu topraklarımıza vefa borcumuz, gönül borcumuz var. 2019 Mart ayından önce söylediklerimizi bir bir yerine getirebilmek için çaba sarfediyoruz. Biliyorsunuz, dünyayı kasıp kavuran Türkiye’yi de etkileyen bir kovit illeti var. Ekonomik olarak hem devletimiz, hem de vatandaşlarımız bir durgunluk içerisinde ama biz bunun mazeret olarak arkasına sığınarak hizmetten hiç kaçmadık. Ne söz verdiysek vatandaşımıza, vatandaşımıza hemşerimize, sırasıyla gece gündüz demeden yapma gayreti içerisindeyiz.

Ben sizlere 2019 Mart öncesinde ne söz verdiysem, 2024 seçimlerine kadar yapacağımın sözünü buradan bir daha vermek istiyorum. Gecikmiş bir işimiz yok, belki birkaç tane devam etmesi gereken inşaatlarımız var, bunun için de size Mehmet Çiğdem sözü veriyorum, çünkü il başkanım arkamda bu sözler için, milletvekillerim arkamda, hiçbir endişeniz olmasın, sırası gelince 23 mahallemizi birbirinden ayırmadan hepsine verdiğimiz sözleri sırasıyla yerine getireceğiz inşallah.

OTOGAR AÇILIŞI YAKINDA

15-20 gün sonra inşallah Büyükşehir Belediyemiz tarafından yaptırılan otogarımızı hizmete açacağız. Hüyük’ün en büyük projelerinden birisi olan 200 dükkanlık oto sanayi sitesinin bu yıl 4 bin metrekarelik bölümünün ihalesini yapacağız. Hizmet bitecek mi, bitmeyecek. Hüyük bölgesinin neye ihtiyacı varsa, binadan tutun yoluna kadar büyükşehir belediye başkanımıza, çevre bakanımıza sonuna kadar güveniyorum, sırasıyla tüm mahallelerimizi elbirlikle ayağa kaldırıp kalkındıracağız.Bu anlamda festivalimize katkı ve destek sunan büyükşehir ve merkez ilçe belediye başkanlarımıza, bakanlarımıza, il başkanımıza, bölge ve kurum müdürlerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.”

“DAHA GELİŞMİŞ BİR COĞRAFYA SEVDASINDAYIZ”

Festivale katılan AK Parti Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir de, “Biz bu coğrafyayı ecdadımızdan teslim aldık. Biz onlardan çok şanlı ve şerefli bir tarih aldık ve bu coğrafyayı çok daha güzel bir coğrafya olarak çok daha bezenmiş, süslenmiş, gelişmiş, geliştirilmiş bir coğrafya olarak gelecek nesillere bırakmanın arzusunu ve sevdasını, özlemini içimizde taşımaktayız.”diye konuştu.

“HÜYÜK 20 YILDA ÇOK DEĞİŞTİ”

AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı da, konuşmasında, Hüyük ilçesinin AK Parti iktidarları döneminde 20 yıl öncesi ile mukayese edilemeyecek bir gelişmişlik düzeyine geldiğine dikkati çekerek, “Bu tabloya hep birlikte şahitlik ediyoruz. 2001-2002’lerde bu bölgede birçok mahallemizden, köyümüzden insanlar dışarıya çalışmak için gidiyordu. Ama bu su projeleriyle beraberinde gelen çilek üretimi, ekonomiyi kalkındırmanın yanında yerleşik nizama geçmenin, yavrularımızın okullarına gitmelerine, insanların kendi evlerinde topraklarında huzurlu bir şekilde yaşamalarına fırsat verdi.”sözlerine yer verdi.

“HÜYÜK ÇİLEĞİNE ULUSLARARASI COĞRAFİ İŞARET KAZANDIRMAK İÇİN GİRİŞİM BAŞLATIYORUZ"

Hüyük Kaymakamı Cüneyt Demirkol da konuşmasında, Hüyük ilçesinin tarihi ve kültür yapısından, zengin potansiyelinden söz ederken, geçmişten günümüze kadar gelen kadim bir kültüre sahip olduğunu dile getirdi.

Konuşmasında, yöredeki çilek üretimine dikkati çeken Demirkol, ürünün ilçeye çok önemli bir katkısı olduğuna vurgu yaparak, “Hem bölge, hem Türk ekonomisine ve tarımına çok büyük bir katkısı var. Bugün de adını festivalden aldığı kırmızı altın olarak ifade edilebilecek çileğimiz, başkanımızın da ifade ettiği gibi yaklaşık 117 milyon liralık bir değere sahip. Bizler bu değeri nasıl bir adım öteye taşıyabiliriz hep birlikte bunun mücadelesini veriyoruz. Belediye başkanımızla beraber marka tescilini aldığımız Hüyük çileğinin önümüzdeki haftalarda Avrupa Birliği (AB) sürecini de başlatıp uluslararası coğrafi işaretini almak üzere de girişimlerimizi başlatacağız.”ifadelerini kullandı.

BİRBİRİNDEN RENKLİ YARIŞ, ETKİNLİK VE GÖSTERİLER, KONSER PROGRAMLARI...

Hüyük’te başlayan festivalin ilk gününde yıldız A ve B kategorilerinde Hüyük yarışları da gerçekleştirilirken, Konya Gençlik Merkezleri matrak ve geleneksel okçuluk etkinlikleri düzenlendi.

Seramik atölyesi workshop çalışmalarının da sergilendiği festivalde, Konya Büyükşehir Belediyesi mehter takımının gösterileri, Konya İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü’nün şampiyon sporcularının gösterileri ve Akşehir Belediyesi halk oyunları ekibinin gösterileri de ilgiyle izlendi.

Festival kapsamında gerçekleştirilen konser programlarında sanatçılar Şebnem Sezer ile Orhan Hakalmaz da sahne aldı. Sezer ve Hakalmaz, sevilen şarkı ve türkülerini alana toplanan Hüyüklüler için seslendirdi.

Belediye Başkanı Mehmet Çiğdem, konser programının sonunda Hakalmaz’a bir çiçek takdim ederek teşekkür etti.

Festivale, konuşmacıların yanısıra Selçuklu Belediye Ahmet Pekyatırmacı, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır, Akşehir Belediye Başkanı Salih Yüksekkaya, Doğanhisar Belediye Başkanı Süleyman Pekmez, Ilgın Belediye Başkanı Yalçın Ertaş, Kadınhanı Belediye Başkanı Mehmet Badem,Konya Orman Bölge Müdürü Cafer Bal, Vakıflar Bölge Müdürü Nurullah Osmanlı,Konya Gençlik ve Spor İl Müdürü Abdurrahman Şahin, AK Parti Hüyük İlçe Başkanı Muammer Karaaslan, kurum müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar, vatandaşlar katıldı.

 

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Hüyük, “Kırmızı, Altın, Gençlik, Festivali”, başladı,
Yorumlar
Haber Yazılımı