Haber Detayı
17 Mart 2026 - Salı 21:18
 
Hüyük’te Yulaf (Yeniçeri) Çeşidi Tarlada Deneniyor
HÜYÜK - Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile Hüyük İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğinde yürütülen çalışma kapsamında, bölgede tarımsal üretimi geliştirmeye yönelik önemli bir demonstrasyon projesi hayata geçirildi.
Bölgeden Haberi
Hüyük’te Yulaf (Yeniçeri) Çeşidi Tarlada Deneniyor

Proje kapsamında, “Yeniçeri” adı verilen yulaf çeşidi 10 dekarlık alanda ekilerek demonstrasyon çalışması başlatıldı. Bölge çiftçilerine yeni ve verimli çeşitlerin tanıtılmasını amaçlayan uygulama, üreticiler açısından örnek teşkil ediyor.

Yetkililer, demonstrasyon çalışmasının hem verim hem de kalite açısından çiftçilere yol gösterici olacağını belirterek, projeye destek veren kurumlara ve üreticilere teşekkür etti.

Yeniçeri Yulafının Özellikleri

Islah çalışmaları Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen Yeniçeri çeşidi, erkenci yapısı ve yatmaya dayanıklılığıyla dikkat çekiyor. Bitki boyu 65-125 cm arasında değişirken, kılçıksız ve beyaz salkım yapısına sahip bulunuyor.

Taneleri beyaz renkli, kavuzlu ve kılçıksız olan çeşitte, bin tane ağırlığı 25-40 gram arasında değişiyor. Alternatif karakterli olan Yeniçeri, kuraklık ve soğuğa orta derecede dayanıklı olup çinko eksikliğine karşı hassasiyet gösteriyor.

Verim ve Kullanım Alanı

Protein oranı yüzde 12-15 arasında değişen Yeniçeri yulafı, yemlik ve bisküvilik kullanım alanlarıyla öne çıkıyor. Hektolitre ağırlığı 44-59 kg arasında değişirken, ham yağ oranı yüzde 5, ham selüloz oranı ise yüzde 12 seviyelerinde bulunuyor.

Bölgenin iklim ve toprak şartlarına bağlı olarak dekara 180 ile 750 kilogram arasında verim alınabileceği ifade ediliyor.

Hastalıklara Dayanıklılık

Yeniçeri çeşidi; sarı ve kara pasa dayanıklı, kahverengi pasa ise orta derecede dayanıklıdır. Ayrıca sürme hastalığına ve kök ile kök boğazı hastalıklarına karşı dirençli olmasıyla üreticiler için avantaj sağlıyor.

Yürütülen bu çalışma ile bölge tarımında alternatif ürün çeşitliliğinin artırılması ve verimli üretim modellerinin yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Hüyük’te, Yulaf, (Yeniçeri), Çeşidi, Tarlada, Deneniyor,
Yorumlar
Haber Yazılımı