Akbıyık, Gazeteciler ve Basın Bayramı'nı Kutladı
BEYŞEHİR - Beyşehir Ticaret Odası Başkanı Mustafa Akbıyık, “24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı” nedeniyle Beyşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şeref Yaşar’ı Ziyaret etti.
Beyşehir Ticaret Odası Başkanı Mustafa Akbıyık, Ziyaretinde, kamu yararını gözeten, doğru bilgiyi hızlı ve tarafsız bir şekilde halka ulaştıran tüm basın çalışanlarının “24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutlayarak şunları kaydetti: “24 Temmuz 1908 tarihi basından sansürün kaldırıldığı tarihtir. Bu tarih Gazeteciler ve Basın Bayramı olarak kutlanmaya başlanmıştır. Kişisel hak ve özgürlükleri temel alarak, tarafsız bir anlayışla çalışmalarını yürüten basın, demokratik toplumların en önemli güvencelerinden biridir.
Basın hürriyeti içinde görevlerini yerine getiren yerel basınımız, özgürlüklerin ilerlemesi ve kamuoyu oluşumunda büyük bir güce sahiptir. Beyşehir’imizin her alanda hedeflenen başarıya ulaşmasında ve bu başarının İlçemiz ekonomisine olumlu yönde yansımasına, basın mensuplarının gösterdikleri duyarlılık ve bu konuda yaptıkları başarılı çalışmalar büyük katkı sağlamaktadır.
Çok önemli bir toplumsal görevi, zaman ve mekân mefhumu gözetmeksizin, büyük bir özveri içinde yerine getiren değerli basın çalışanlarımızın yaptıkları çalışmalar takdirle karşılanmaktadır.
Bu duygu ve düşüncelerle, basın meslek ilkelerine sıkı sıkıya bağlı olan, kamu yararını gözeten, doğru bilgiyi hızlı ve tarafsız bir şekilde halka ulaştıran tüm basın çalışanlarımızın 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutlar, çalışmalarında başarılar dilerim” dedi.
Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yaşar'da; Ticaret Odası Başkanı Akbıyık’ın ziyaretinden memnuniyet duyduklarını, bu günü hatırlamasının, Beyşehir Basın mensupları olarak bizleri mutlu ettiklerini kaydetti.
Yaşar, bu günle ilgili olarak şu ifadelerde bulundu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 1946 yılında kurulduğu zaman “gazeteciler için de bir gün belirleyelim” düşüncesi ortaya atılmıştır. Önceleri ilk gazetenin basıldığı gün “basın bayramı” olarak düşünülmüştür. İlk gazetenin çıkışı kimilerine göre 1831, yani Takvim-i Vakayi’nin yayınlanışıdır. İlk Türkçe gazete olmasına rağmen onu, resmi gazete olduğu için ilk gazete saymayan görüştekiler de 1861, yani Tercüman-ı Hakikat’ın çıkışını ilk gazete basılışı olarak kabul etmek istemişlerdir. Bu anlaşmazlık nedeniyle konuda bir görüş birliği olmamış bunun üzerine Fatih Rıfkı Atay, Akşam gazetesinde 24 Temmuz’u tarihini ortaya atmış ve 24 Temmuz tarihi “Gazeteciler ve Basın Bayramı” olarak kutlanmaya başlamıştır.
Ülkemizde gazetecilerin ve basının ne gibi zorluklarla haberleri yaptıkları onları anlamamız için kutlanan bir gündür. Bir basın elemanı yeri geliyor bir savaşın ortasına da girebiliyor yeri geliyor soğuk bir kış gününde saatlerce çekim yapmak zorunda kalabiliyor. İşte bu gün onların günüdür, onlara saygı günüdür” dedi.