Beyşehir’in Doğal Taş Ve Mermerleri De Görücüye Çıktı

İzmir’de 27’inci kez ziyaretçilerine kapılarını açan dünyanın en büyük doğal taş fuarlarının başında gelen Marble İzmir Fuarı bugün kapanıyor.

Fuarda, Beyşehir ilçesinde ve organize sanayi bölgesinde doğal taş ve mermer üretimi sektöründe faaliyet gösteren firmalar da açtıkları stantlarda ürünlerini görücüye çıkardı.

İzmir'de doğan ve alanında dünya markası haline gelen Marble İzmir - Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı 29 Mart’tan itibaren 27'inci kez ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. Fuar, T.C. Ticaret Bakanlığı'nın himayesinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından gerçekleşiyor.

150 BİN METREKAREDE YAPILIYOR

Marble İzmir Fuarı, renk ve desen çeşitliliği ile dünya ticaretinin lideri Türk doğal taşını, küresel alıcılar ile buluşturuyor.

Marble için A, B, C ve D holleri ile açık alanın tamamının tahsis edildiği Fuar İzmir'de tüm alanlar doldu. Fuar'da açık alanda blok ve iş makineleri, A ve B hollerinde doğal taş, C holünde mermer makinaları, D holünde ise sarf malzemeler sergileniyor. 150 bin metrekare alanda düzenlenen fuarda bine yakın katılımcı ve bin 400'e yakın blok taş yer alıyor. Fuar doğal taş, işlenmiş ve yarı işlenmiş taş, mermer makinaları, iş makinaları ve sarf malzemeler gibi ürün gruplarından oluşuyor. Sektörün merakla beklediği dev buluşmaya İran pavyonla katılıyor. Bu yıl ayrıca C holünün yüzde 60'ı önceki yıllarda dış alanda yer alan mermer makinecileri firmalarına tahsis edilerek "Makine ve Makine Teknolojileri Holü" şeklinde konumlandırıldı.

İHRACATIN MİLLİ GÜCÜ DOĞAL

Geçen yılı doğal taşta toplam 2 milyar doların üzerinde ciroyla kapatan sektörde ihracat rakamları 2022 yılının ilk iki ayında, önceki yılın ilk iki ayına oranla yüzde 10 artarak 306 milyon 424 bin 769 dolara yükseldi. Bu yılın Ocak ve Şubat ayları raporlarına göre işlenmiş mermer ihracatındaki ekonomik büyüme ise yüzde 30,27 artışla 132 milyon 430 bin 574 doları buldu.

Böylelikle Türkiye'nin dış ticaret açığının kapatılmasına en önemli katkı sağlayan sektörlerin başında doğal taş sektörü gelmiş oldu.

Fuarda sektörün dört önemli ihracatçı birliği İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB), Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB), Denizli İhracatçıları Birliği (DENİB) ve Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) ile bir "Alım Heyeti Programı" düzenleniyor ve 41 ülkeden yaklaşık 500'e yakın ziyaretçinin katılacağı bir B2B iş ortamı oluşturuluyor.

Marble İzmir Fuarı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER), İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB), Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB), Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB), Denizli İhracatçıları Birliği (DENİB), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ve İzmir Ticaret Odası (İZTO) tarafından destekleniyor