BEYŞEHİR - Doç.Dr.Zengin, yaptığı açıklamada, Beyşehir Gölü Havzası ve etrafındaki çevre ilçelerde son yıllarda yapılan göletlerin oluşturduğu mikro klima atmosferinin bölgede meyve ve sebze üretimini daha da geliştireceğini söyledi.
Meyve sebze üretiminde bölgenin sadece Türkiye’yi değil Ortadoğu’yu besleyecek çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Doç.Dr.Zengin, “Havzada pancar ve mısır üretimi için çok geniş ova arazileri yok; ama sebze ve meyve üretiminde göl havzası içerisindeki beldelerle birlikte çok güzel yerlere geleceğimizi söylemek mümkün.”dedi.
Yöre topraklarının küçük ve parçalı olduğunu dile getiren Doç.Dr. Zengin, Türkiye genelinde aile işletmesi başına düşen arazi varlığının 54 dekarken, bölgede bunun 11,4 dekar civarında olduğunu belirterek,şunları kaydetti:
“Konya Ova Projesi, inşallah bir an evvel yöremizin bu parçalı arazi sorununu arazi toplulaştırması ile kurtaracaktır.Topraklarımız çok verimli, kırmızı ve kırmızı kahverengi topraklar, yapılan emeğin karşılığını veren topraklardır. Yer yer sığlık, taşlık sorunu vardır ama onlar da çok önemli değildir ve halledilecek problemlerdir. Beyşehir Gölü Havzası yaklaşık 100 kilometre uzunluğunda, 50 kilometre genişliğinde çok büyük bir havzadır. Gölümüzün ve bu Derbent etrafı ilçe ve beldelerimizde yapılmakta olan göletlerden oluşan atmosfer ve mikro klima alanının oluşması, bu havzada çok güzel sebze ve meyve üretimine vesile olacaktır. Türkiye’nin tarım ve hayvancılık gıdasına ihtiyacı ve potansiyeli de vardır. Burası için lokomotif olabilecek konu ekonomik geliri yüksek olan organik yumurtacılıktır. Ona önem verilebilir. Bizler de yöre çocuğu ve akademisyenler olarak her zaman tarım ve hayvancılığı kalkındırmanın yanındayız, belediye başkanlarımızın, ilçe müdürlerimizin, ziraat odası başkanlarımızın, kaymakamlarımızın, valilerimizin tarımsal konularda her zaman emrindeyiz.”dedi.