Büyükelçi Boiyo’dan Kenya’ya Yatırım Çağrısı Yaptı

BEYŞEHİR - Kenya Büyükelçisi Leonard Ngeywa Boiyo, Beyşehir'de Ticari İş Birliği Geliştirme toplantısına katıldı.

Beyşehir ilçesine bağlı Huğlu Mahallesinde bulunan Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi’ne ait silah fabrikasını gezen Kenya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Leonard Ngeywa Boiyo, Konyalı iş adamlarını ülkesine yatırım yapmaya çağırdı, “Kenya’yı düşünmenizi ve Kenya ile iş yapmanızı bekliyorum. Çünkü Kenya ve Türkiye güçlü olmalılar, olmak zorundalar” diye konuştu.

Silah fabrikasında üretim hakkında bilgiler alan Boiyo, Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi’nde düzenlenen Kenya ve Seydişehir-Beyşehir-Konya arasında ticari işbirliğini geliştirme toplantısına katıldı.

Boiyo burada yaptığı konuşmada, kendisini Konya’ya davet ederek iki gündür bölgede ağırlayan MÜSİAD Seydibey üyesi Konyalı iş insanlarına teşekkür etti.

Bölgede yaşayan yatırımcı iş adamlarının Kenya’ya olan ilgisini kutladığını belirten Boiyo, "Kenya’nın 2030 yılı vizyonu diye bir programımız var. Endüstriyelleşme ve gelişme üzerine kurulu bu program. Bu programın uygulanması ortaklıklara bağlı. Çok şanslıyız ki, Türkiye güçlü ve güvenilir bir partner. Bizler bu ilişkiyi nasıl daha derinleştirebiliriz, onun üzerinde çalışıyoruz” diye konuştu.

KENYA’NIN POTANSİYELİ VE EKONOMİSİNDEN SÖZ ETTİ

Kenya’nın Afrika’daki önemli konumundan ve potansiyelinden söz eden Boiyo, “Afrika’nın tam bir giriş kapısıdır Kenya. 50 milyonun üzerinde bir nüfusa sahiptir. Eğitilmiş genç bir nüfusa sahiptir. Hırçın ve gelişmeye açık bir ekonomiye sahiptir. Afrika’da 5’inci büyük ekonomidir. Gelişme altyapıları sağlam bir ekonomi modeli vardır. Finansal araçlar ve finansal servisler çok gelişmiştir. Şu anda blue ekonomi dediğimiz sektörler de ekonomide gelişmektedir Denizler, okyanuslar ve nehirler üzerindeki ulaşımda da yeni potansiyeller oluşturmuştur.400 milyonun üzerinde nüfusu olan bir Doğu Afrika Birliği’nin de üyesidir. Yapılacak yatırımlarda risk oranı oldukça düşüktür. Bölge tamamen stratejik bir öneme sahiptir. Finansal anlamda ulaşım anlamında ve haberleşme anlamında hattır. THY’nin her gün seferi vardır. Pazara giriş çok kolaydır. Politik olarak çok stabil bir ülkedir, her 5 yılda bir seçimlerimiz yapılır, fakat seçimler hiçbir zaman ekonomiyi etkilemez ve ekonomi hızla yükselir. Özel sektör oldukça gelişmiş durumdadır. Ortak bulmak da kolay bir unsurdur. İnsan gücü oldukça eğitimli ve gelişmiştir. Yeni eğitimlere de açık bir zeka oranı vardır. Finansal anlamda da marketlere çok açıktır. İnsanlar arasındaki ilişki ve işbirliği çok fazladır. Ortaklık konusu geçtiği zaman hemen bir ortak bulmak unsuru çok kolaydır. Kenya’da yatırım yapmak hususunda neden korkmamanız gerektiğini anlatmalıyım ki, öncelikle kar oranları, kar marjı ve finansal anlamda paranızın tahsilat oranları sağlamdır, güçlüdür. Kanunlarımız özel yatırımları korur. Özellikle de yabancı yatırımların, yatırımcıların yatırımlarına ayrı bir koruma kanunları çıkarılmıştır. Devlet malınızla ilgili olarak herhangi bir şey yapamaz” ifadelerine yer verdi.

“KENYA’DA ÜRETİMLE İLGİLİ PEKÇOK ALANDA YATIRIM YAPMAK MÜMKÜNDÜR”

Kenya’da yatırım üzerine düşünülmesi gereken bazı sektörler hakkında da bilgiler veren Boiyo, ülkenin 2030 hedefleri içerisinde ekonomiyi büyütmek ve üretimi artırma amaçlı vizyonundan dolayı bu sektörlerin önemli olduğunu vurgulayarak, “Üretimle ilgili birçok alanda yatırım yapmak mümkündür. 2030 yılında devletin hedefi şu anda yüzde 9 olan büyüme oranını yüzde 20’lere çıkarmayı amaçlamaktadır. Pamuk işleme, tekstil sektörü, genel olarak tekstil sektörü, inşaat malzemeleri üretimi, çay, kahve, et, süt işleme tesisleri, elektrik malzemelerinin montaj ve üretimi, başka bir yatırım alanı da inşaat ve alüminyum. Şu anda sosyal konutlar üzerine büyük bir talep var. Devletin şu anki programında 250 bin konut yıllık olmak üzere çalışma başlamıştır. Bu çalışma için özel sektör de davet edilmiştir. Hem yatırım yapma konusunda, hem de inşaat konusunda, bunun haricinde endüstriyel binaların yapımıyla ilgili olarak bu malzemelerin üretilmesi de dahi bir iştir. 100 tane sosyal konut yapan her şirkete yüzde 50 vergi muafiyeti getirmiştir devlet. Başka bir imkan da tarım ve gıda üzerinedir, balık ve üzerine süt ürünleri üzerine ve hayvancılık üzerine yapılacak olan yatırımlardır.

“SAVUNMA VE GÜVENLİK DE ÖNEMLİ SEKTÖRDÜR”

Savunma ve güvenlik de çok önemli bir sektördür, şu anda geliştirilmesi gereken bir sektördür, bunun haricinde de katı atık yönetimi de çok önemli bir iştir ülkemizde. Genel olarak bahsetmemiz gerekirse Kenya’da bir federal hükümet, onun altında da eyalet hükümetleri vardır, iki türlü imkan vardır, yani bir merkezi federal hükümetin projeleri, bir de ayrıca lokal hükümetlerin eyaletlerin kendi projeleri vardır. Sizlere sadece birtakım bazı şeylerden bahsettim. İşbirliğimizin daha çok olacağını bildiğim için şimdilik bu kadar bahsettim. Muhtemelen bu görüşmemizden sonra daha derin görüşmelere gireceğiz ve bu görüşmelerde de daha eksper olan, daha bilgili insanlarımız birbiriyle irtibat halinde olacaklar. Bugün ben size özellikle Kenya’yı düşünmenizi ve Kenya ile iş yapmanızı bekliyorum, Çünkü Kenya ve Türkiye birlikte güçlü olmalılar, olmak zorundalar. Biz Türkiye’nin kalitesinden ve ileri düzeydeki teknolojilerine çok güvendiğimiz için bu işbirliğimizin daha güçlü daha ileriye dönük olmasını arzu ediyoruz. Bunun için heyecan duyuyoruz. Bunu bir an önce harekete geçirip ilerlememizde fayda görüyorum.”

"ÇOK GÜZEL BİR SİNERJİ ORTAYA ÇIKTI"

MÜSİAD Seydibey Şube Başkanı Yasir Dumlupınar da konuşmasında, Türkiye’nin Kenya Büyükelçiliği’nin de her türlü bürokratik desteğinden istifade edip Konyalı iş adamları olarak mutlaka Kenya’da da bir şeyler yapmanın peşinde olacaklarını belirterek, “İki gün boyunca arkadaşlarla çeşitli istişareler yaptık. Bu iki gün neticesinde ortaya çıkan bir tablo var. Birincisi MÜSİAD Seydibey olarak Kenya’da başkentte bir Show room yapalım fikri ön plana çıktı. Bugün çok güzel bir sinerji ortaya çıktı. Kenya devletine ait bir silah fabrikası var. Bu silah fabrikasının teknolojik yatırıma ihtiyacı var. İşi bilen insanlarla bir iş birlikteliğine ihtiyaçları var. Tabi Kenya Büyükelçimiz de gördü, gezdi, arkadaşların kapasitelerini, fabrikalarını. Heyecanlandı, devletle ortak olur musunuz, gibi bir şey ortaya çıktı. Tabi bizim 3-4 tane silahçı arkadaşımız var. Bunu belirleyecek olan sizlersiniz. Böyle bir konsorsiyum oluşur mu, bir tane üyemiz yok bizim. Kimler evet der, olanlarla bir konsorsiyum oluşur mu; bunun bir çalışmasını yaparsak çok iyi olur çünkü, devletle ortak olmak başka bir şey, bütün bir ülkede önünüz açılacak sadece bütün bir ülke değil, o coğrafyadaki 4-5 tane ülkenin liderliği var Kenya’da. Yani Doğu Afrika’ya bir kapımız açılmış olacak. Orada bir silah üretimi, devletin polisine, askerine başladığı zaman ciddi anlamda sizin çizeceğiniz vizyon ve fizibilitelerle o devlet savunma kaderini belirleyecek, ve yanındaki devletler de orayı görerek bu pazara dahil olacaklar. Müthiş bir imkan olarak görüyorum. ”diye konuştu.

“KENYA ÇOK UZUN VADELİ TİCARET KURULACAK BİR ÜLKE”

MÜSİAD Seydibey Yurtdışı Teşkilatlanma ve Diplomatik ve Uluslararası İlişkiler Komisyonundan Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi Başkanı Naci Tanık ise, Kenya’nın toplantıda da aktarılan kapasitesini bildiklerini ifade ederek, “Kenya’nın bu konuda güzel, çok uzun vadeli ticaret kurulacak bir ülke diye düşünüyoruz” diye konuştu.

Türkiye’nin savunma sanayisinden de söz eden Tanık, Türkiye’nin savunma sanayisinde son zamanlarda ciddi manada ihracatını geliştirdiğini anlatarak, “Yeni ürünleri dünyaya tanıtmaya başladı, özellikle SİHA olsun, TİHA olsun, Baykal grubunun, ASELSAN’ın, ROKETSAN’ın yapmış olduğu ürünler dünyaya kendini ispatlamış oldu. Fakat Kenya bu kategori içerisinde henüz yok ama inşallah Kenya ile Türkiye savunma sanayisinde de çok güçlü bir birliktelikler olacaktır inşallah. Son on yılda Türk Savunma Sanayisi her sene kendisini ortalama yüzde 15 oranında geliştirdi, ihracatını yükseltti, Türkiye bu yeni vizyonunda 2023 çerçevesinde de savunma sanayi ihracatını bugünkü görüşmelerinde yüzde 50 daha artırmaya gayret edecektir. Bu gelişmelerle beraber de inşallah Kenya da bu ticaretin içerisinde olacaktır. Bir taraftan da sayın büyükelçimizin söylemiş olduğu 250 bin konut yıllık, bu ciddi manada Türkiye’deki bütün sektörleri, Kenya’daki bütün sektörleri harekete geçirebilecek bir sektör inşaat sektörü. Nihayetinde konut demek, mobilya ihtiyacı, küçük ev aletleri ihtiyacı, beyaz eşya ihtiyacı ve çeşitli ihtiyaçları da beraberinde getirecektir. Ülkemizin de mobilya konusunda tecrübeli olduğunu düşünürsek ülkemiz için bu gerçekten güzel bir fırsat. İnşallah bütün sektörlerde Türkiye ve Kenya ilişkileri en güzel şekilde ve ileride uzun vadede kendisini yüceltmiş, yükseltmiş olur. Bu vesileyle de ziyaretlerinden ötürü çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Toplantıda söz alan iş adamları da Kenya’ya yatırım noktasında üzerlerine ne düşüyorsa yerine getirmeye hazır olduklarını belirtirken, bunun özellikle Türkiye açısından da kaçınılmaz bir fırsat olduğunu dile getirdi.

Kenya Ankara Büyükelçisi Boiyo, Beyşehir ziyaretinde Huğlu’nun yanı sıra Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bazı silah fabrikalarını da gezerken, İlçe Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı ile tarihi Eşrefoğlu Camisi ve bedestenini de ziyaret etti.